- σε μεταλλικά άλατα
- σε βιταμίνες
- σε πρωτεΐνες
Και πάνω απ’ όλα γεύση
Ξηρή ουσία | + 23-26% | Πρωτεΐνες | +18% |
Ασκορικό οξύ | + 28% | Συνολικά ζάχαρα | + 19% |
Ασβέστιο | + 10-56% | Φώσφορο | + 6-13% |
Μαγνήσιο | + 49% | Σίδηρο | + 29-77% |
Βασικά Αμινοξέα | + 35% | Κάλιο | + 13-18% |
Νιτρικά | - 69-97% |
Πηγή: Schuphan et al Ινστιτούτο έρευνας και ποιότητας φυτικών προϊόντων Heisenheim Germania Leiron et al - ISERM Mersiglia, Frencia
Bιολογικά προϊόντα
Το βιολογικό προϊόν είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικές ουσίες και τοξικά ζιζανιοκτόνα. Η καταπολέμηση ασθενειών και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια (κοπριές, κομπόστες, μίγματα οργανικών στοιχείων). Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις.
Αξιοπιστία βιολογικών προϊόντων
Τα βιολογικά προϊόντα κατακτούν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, γιατί διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τη πλήρη γεύση τους. Η αξιοπιστία τους στηρίζεται σ’ ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης που περιγράφηκε στο νόμο 2092 του 1991 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι υποχρεωμένος κάθε βιοκαλλιεργητής να εφαρμόζει. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό ένας παραγωγός ελέγχεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής έως και τη διάθεσή της.
Έλεγχοι από Οργανισμούς που καλύπτουν τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ελέγχου και Πιστοποίησης
(IFOAM) γίνονται στο κτήμα από γεωπόνους, ειδικές αναλύσεις σε εργαστήρια κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, της συγκομιδής και της τυποποίησης. Ακόμη, Οργανισμοί και βιοκαλλιεργητές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν μια λεπτομερή γραφειοκρατική διαδικασία καθημερινά, (ημερολόγια εργασιών, εκθέσεις ελεγκτών, πιστοποιητικά) που διασφαλίζουν επιπλέον τους καταναλωτές. Φυσικά στη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία απαγορεύεται αυστηρά η χρήση γενετικά τροποποιημένων υλικών. Γι’ αυτούς τους λόγους ένα προϊόν για να χαρακτηρίζεται βιολογικό οφείλει να έχει εφαρμόσει τις αρχές της βιολογικής γεωργίας τουλάχιστον για τρία χρόνια και να φέρει την κατάλληλη σήμανση στη συσκευασία, δηλαδή το σήμα και το όνομα του οργανισμού και τον κωδικό πιστοποίησής του. Με το τέλος της τριετίας μπορεί να χαρακτηριστεί «Προϊόν βιολογικής Γεωργίας». Τα προηγούμενα δύο χρόνια η σήμανση αναφέρει: «Προϊόν βιολογικής Γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο».
Συμβατική Γεωργία
Εκμετάλλευση της ΓηςΚαθώς όλο και περισσότερο εντατικά η γη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για τα υπερκέρδη μερικών πολυεθνικών, τα τρόφιμα που καταλήγουν στο τραπέζι μας ελάχιστη σχέση έχουν με αυτά που γνωρίσαμε κάποτε. Το έδαφος καταπονείται από τη χρήση τοξικών ουσιών με οδυνηρές επιπτώσεις στην υγεία και τη σωστή λειτουργία του οικοσυστήματος (μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, ερήμωση ολόκληρων περιοχών, κ.α.).Προβλήματα της Συμβατικής ΓεωργίαςΗ χημική γεωργία αντιμετωπίζει διαρκώς νέα αδιέξοδα, όπως πρόσφατα με τις διοξίνες και τις «τρελές αγελάδες» και δεν μπορεί πλέον να προσφέρει υψηλής ποιότητας τρόφιμα. Σαν μελλοντικό μοντέλο παραγωγής προτείνει την καλλιέργεια ποικιλιών γενετικά τροποποιημένων. Την παραγωγή δηλαδή προϊόντων που μπορούν να παραχθούν φτηνά σε μεγάλες ποσότητες.Θρεπτικές ουσίεςΑυτά τα προϊόντα μόνο στην εμφάνιση μοιάζουν, με τα καλύτερα του είδους τους και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τις συνέπειες στην υγεία του, ανθρώπου. Ήδη πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο και επιστημονικές μελέτες, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και αναφέρονται σε βλάβες και ασθένειες του ανθρώπινου οργανισμού που μπορούν να προκύψουν από τη δράση των χημικών υπολειμμάτων στα νωπά λαχανικά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
ΠΙΝΑΚΑΣ: Σύγκρισης βιολογικών προϊόντων με μη βιολογικά, σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία | ||||||||||||
% ξηράς ουσίας | Mg / 100 gr ξηράς ουσίας | Ppm ξηράς ουσίας | ||||||||||
Τέφρα | Φώσφορος | Ασβέστιο | Μαγνήσιο | Κάλιο | Νάτριο | Βόριο | Μαγγάνιο | Σίδηρος | Χαλκός | Κοβάλτιο | ||
Φασόλι | Βιολογικά Μη βιολογικά | 10,45 4,04 | 0,36 0,22 | 40,5 15,5 | 60,2 14,8 | 99,7 29,1 | 8,6 0 | 73 10 | 60 2 | 227 10 | 69 3 | 0,26 0 |
Λάχανο | Βιολογικά Μη βιολογικά | 10,38 6,12 | 0,38 0,18 | 60,1 17,5 | 43,6 13,6 | 148,3 33,7 | 20,4 0,8 | 42 7 | 13 2 | 94 20 | 48 0,4 | 0,15 0 |
Μαρούλι | Βιολογικά Μη βιολογικά | 24,48 1,01 | 0,43 0,22 | 71,1 16,1 | 49,3 13,1 | 176,5 53,7 | 12,2 0 | 37 6 | 169 1 | 516 9 | 60 3 | 0,19 0 |
Ντομάτα | Βιολογικά Μη βιολογικά | 14,21 6,07 | 0,35 0,16 | 23,2 4,5 | 59,2 4,5 | 148,3 58,8 | 6,5 0 | 36 3 | 68 1 | 1938 1 | 53 0 | 0,63 0 |
Σπανάκι | Βιολογικά Μη βιολογικά | 28,56 12,38 | 0,52 0,27 | 96,1 47,5 | 203,9 46,9 | 237,1 84,6 | 69,5 0,8 | 88 12 | 117 1 | 1584 19 | 32 0,3 | 0,25 0,21 |
Πηγή: Μελέτη της Γεωπόνου Μ. Μίχου (Firman E. Baer Report, “Variations in Mineral Content in Vegetables, Rutgers University, 1984)