Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ελληνική πρωτιά για τα αγροχημικά


Ευρωπαϊκή πρωτιά κατόρθωσε να εξασφαλίσει η χώρα μας, αφού με το πρόγραμμα ECOPEST, που πραγματοποιείται πιλοτικά στην περιοχή Χαιρωνείας στη Βοιωτία, θα δώσει στη Γηραιά Ήπειρο τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τη χρήση αγροχημικών κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Παναγόπουλους. 

Στόχος του προγράμματος, όπως εξήγησε στο περιθώριο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου ESSC (European Society for Soil Conservation), είναι να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία που θα καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ορθή χρήση των αγροχημικών στην γεωργία. Υπάρχει μεν σαφής και αυστηρότατη νομοθεσία για το πριν και το μετά την εφαρμογή των αγροχημικών στις καλλιέργειες, αλλά κανείς στην Ευρώπη δεν έχει διαπιστώσει τι γίνεται κατά τη διάρκειά της.

Το πρόγραμμα ECOPEST, αφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό για την προσαρμογή και εφαρμογή των αρχών της ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων σε ένα ευάλωτο οικοσύστημα. Ξεκίνησε στη χώρα μας αποκλειστικά πριν από δυόμισι χρόνια και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2012.
Σε αυτό συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς της χώρας μας, όπως μεταξύ άλλων το ΕΘΙΑΓΕ και η εταιρία Αειφορική, αλλά και ομάδες παραγωγών, όπου και εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα. Επιπλέον συμμετέχουν γεωπόνοι και γεωτεχνικοί- που συμβουλεύουν τους παραγωγούς, προμηθεύοντάς τους με τα αγροχημικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν- και συντονιστής του προγράμματος ECOPEST είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Η έκταση που βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των ερευνητών είναι περί τα 15.000 στρέμματα και οι βασικές καλλιέργειες αφορούν σε καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα και βαμβάκι. Αυτές άλλωστε οι καλλιέργειες αποτελούν και τις τρεις βασικότερες στην περιοχή, και έχουν σημασία κοινωνικοοικονομική, αλλά και περιβαλλοντική, καθώς δέχονται αρκετές εφαρμογές λιπασμάτων και αγροχημικών. Το ύψος του προγράμματος είναι 2,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από την ΕΕ και το υπόλοιπο ποσοστό είναι ίδια συμμετοχή της χώρας και συγκεκριμένα των ερευνητικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν σε αυτό.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ECOPEST, έφερε στο φως και ένα άλλο πολύ σημαντικό εύρημα, ότι «για όλα τα κακά που συμβαίνουν στα εδάφη και στο περιβάλλον, δεν φταίνε πάντα οι παραγωγοί», επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλους. Όπως εξήγησε, υπάρχουν ευρήματα που μαρτυρούν ότι κάποια από τα φαινόμενα επιβάρυνσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών με βαρέα μέταλλα στην περιοχή, δεν είναι αποτέλεσμα κακής πρακτικής, αλλά οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη γεωλογική δομή της.



πηγη http://www.real.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...