Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Πόσο πληρώνετε το νερό στη ντομάτα;

Eίναι ακριβότερα τα βιολογικά προϊόντα; Συγκρίνοντας απλώς την ονομαστική τιμή τους, η απάντηση είναι ναι. Tα πράγματα αλλάζουν, αν προχωρήσουμε σε μία εις βάθος ανάλυση της πραγματικής «αξίας» και του «κρυφού» κόστους που εμπεριέχουν τα συμβατικά προϊόντα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την τιμή τής υπαίθριας ντομάτας και ας δεχθούμε ότι η τιμή τής βιολογικής είναι 50% μεγαλύτερη από αυτήν τής συμβατικής. Η σύγκρισή μας αφορά το χύμα προϊόν και όχι το συσκευασμένο - τυποποιημένο, το οποίο εμπεριέχει το κόστος της συσκευασίας και των προτύπων που επιβάλλουν οι μεγάλες αλυσίδες διανομής και που μπορεί να ανεβάσει την τιμή της και στο 100%.

Eνα κιλό βιολογικές ντομάτες περιέχουν 30% λιγότερο νερό σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβατικές (Rutgers Univ. - 1984). Σύμφωνα με τον Pither C Hall A. (Memorandum tecnico n. 597, ερευνητικός σταθμός Campden 1990) η βιολογική ντομάτα έχει 21,1% περισσότερη βιταμίνη C και 34,3% περισσότερη βιταμίνη Α, σε σχέση με τη συμβατική. Σε μιαν άλλη μελέτη (σύμφωνα με τον Shuphan, Ερευνητικό Ινστιτούτο για την ποιότητα των φυτικών προϊόντων, Heisenheim, Γερμανία), βλέπουμε ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν 26% λιγότερο νερό, 18% περισσότερες πρωτεΐνες, 19% περισσότερα ολικά ζάχαρα, 13% - 18% περισσότερο κάλιο, 10% - 56% περισσότερο ασβέστιο, 6% - 13% περισσότερο φώσφορο, 29% - 77% περισσότερο σίδηρο, 49% περισσότερο μαγνήσιο και 69% - 97% λιγότερα νιτρικά.
Δύσκολα, λοιπόν, μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ βιολογικών και συμβατικών προϊόντων γιατί στην ουσία συγκρίνουμε δύο διαφορετικά είδη. Ας το επιχειρήσουμε, όμως, και ας υποθέσουμε ότι για ένα κιλό συμβατική ντομάτα πληρώνουμε 1,5 ευρώ, ενώ για ένα κιλό βιολογική 2,25 ευρώ. Aφαιρώντας το περισσότερο νερό που περιέχει η συμβατική και υπολογίζοντας τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, θα πρέπει να αγοράσουμε 1,5 κιλό συμβατικό προϊόν για να έχουμε την ίδια αναλογία σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ξηρά ουσία. Το 1,5 κιλό, όμως, κοστίζει 2,25 ευρώ, το ίδιο δηλαδή με το βιολογικό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...