Tο «κρυφό κόστος» των συμβατικών
• Eπιδοτήσεις για μείωση της νιτρορρύπανσης του εδάφους: Ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) σε μία πρόσφατη μελέτη, αναφέρει ότι η συμβατική γεωργία ρυπαίνει το περιβάλλον με νιτρικά κατά 40% - 64% περισσότερο από τη βιολογική. Mε το πρόγραμμα «Μείωση της νιτρορρύπανσης γεωργικής προέλευσης», όσοι συμβατικοί καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας μειώσουν σε κάποιο ποσοστό τα αζωτούχα λιπάσματα, θα επιδοτηθούν με 60 ευρώ το στρέμμα. Aυτό το πληρώνουμε όλοι.
• Αυξημένη κατανάλωση ενέργειας: Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η κατανάλωση ενέργειας στη συμβατική γεωργία φθάνει έως και 69% παραπάνω από τη βιολογική. Για κάθε 1.000 κιλά παραγόμενου συμβατικού προϊόντος χρησιμοποιείται έως και 54% παραπάνω ενέργεια.
• Eπιδοτήσεις για απόσυρση: Aν συνδεθούν τα παραπάνω με τις επιδοτήσεις που δίνονται για την απόσυρση των πλεοναζόντων συμβατικών προϊόντων, μπορούμε να αντιληφθούμε το κόστος που επιβαρύνει τον Eλληνα φορολογούμενο.
• Και ένα κόστος που δεν μπορεί να υπολογιστεί: Oι επιπτώσεις από τα φυτοφάρμακα και την ανεξέλεγκτη χρήση τους τόσο στην υγεία των αγροτών όσο και των καταναλωτών είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να κοστολογηθεί, μιας και η ανθρώπινη υγεία είναι ανεκτίμητη. Η μόλυνση των υπόγειων αλλά και επιφανειακών υδάτων είναι και αυτή ένα πρόβλημα που επιβαρύνει τόσο την υγεία όσο και το πορτοφόλι του Eλληνα πολίτη. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ακόμη δεκάδες άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η συμβατική γεωργία, με κόστος τόσο σε μας όσο και στις επόμενες γενιές. Αντ' αυτού θα προτιμήσω να αναφέρω κάποια από τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη της βιολογικής γεωργίας.
H «κρυφή αξία» των βιολογικών
Η βιολογική γεωργία, λοιπόν:
• Επαναφέρει σε ισορροπία το οικοσύστημα.
• Διατηρεί και αυξάνει τη γονιμότητα του εδάφους.
• Χρησιμοποιεί και ανακυκλώνει υλικά και ουσίες που παράγονται στο αγρόκτημα και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με «σκουπίδια».
• Αυξάνει την οργανική ουσία των εδαφών, περιορίζοντας έτσι το φαινόμενο της ερημοποίησης.
• Περιορίζει όλες τις μορφές ρύπανσης που προέρχονται από τη γεωργική πρακτική.
• Διατηρεί και αυξάνει τη γενετική ποικιλομορφία των γεωργικών οικοσυστημάτων, τόσο σε ζώα όσο και σε φυτά.
• Δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας, τονώνοντας έτσι τη ζωή στην ύπαιθρο.
• Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή των προϊόντων.
• Δεν επιβαρύνει τον Eλληνα πολίτη, με πολλαπλές επιδοτήσεις στα γεωργικά προϊόντα.
Eπειτα απ' όλα αυτά, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πια προϊόντα «κοστίζουν» περισσότερο. Τα βιολογικά με τις «αξίες» που εμπεριέχουν; Ή τα συμβατικά με τα «κρυφά» έξοδα, που καλούμαστε όλοι μας να πληρώσουμε; Την απάντηση μπορείτε να την δώσετε μόνον εσείς. Ο καταναλωτής που με τις επιλογές του είναι η μόνη δύναμη η οποία όταν ενεργοποιείται, μπορεί να προκαλέσει την ανατροπή.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_12/06/2004_1282948