Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Τα καλύτερα βιολογικά λαχανικά


Για την προσωπική μας υγεία και ευημερία προτιμούμε να τρεφόμαστε με βιολογικά λαχανικά. Είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα λαχανικά εμπορίου. Συγκεκριμένα είναι πολύ πιθανότερο να βρούμε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων σε λαχανικά του εμπορίου και κάποια από αυτά περιέχουν περισσότερες τέτοιες ουσίες σε σχέση με άλλα. Για παράδειγμα το σέλινο είναι ένα από αυτά με το 94.5% του δείγματος σέλινου να περιέχει κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Άλλα τέτοια λαχανικά με λίγο χαμηλότερη περιεκτικότητα είναι το σπανάκι, οι πατάτες και οι πιπεριές.

Εξαιτίας του μεγαλύτερου κόστους των βιολογικών προϊόντων οφείλουμε να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές στις αγορές βιολογικών λαχανικών. Δηλαδή να κινηθούμε με βάση το πoια είναι πιο επιβλαβή για την υγεία μας στη συμβατική τους μορφή. Αυτά είναι όσα δεν έχουν ιδιαίτερο φλοιό. Για παράδειγμα το σέλινο που ήδη αναφέραμε, δεν διαθέτει φλοιό με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα απορροφητικό σε υγρές και χημικές ουσίες του εδάφους και της ατμόσφαιρας. Έτσι εξαπλώνονται οι ουσίες αυτές σε περιοχές που δεν μπορούν να ξεπλυθούν.
Άλλη καλή περίπτωση αγοράς είναι τα βιολογικά φασόλια καθώς μπορούμε να αποφύγουμε τοξίνες που επηρεάζουν το νευρικό μας σύστημα. Οι πατάτες επίσης είναι κορεσμένες από φυτοφάρμακα εξαιτίας της ισχυρής ποικιλίας των μυκήτων και επιβλαβών οργανισμών που τείνουν να αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, όπου «ζει» η πατάτα. Εκτός όμως της ποιότητας αξίζει να αγοράσετε βιολογικές πατάτες καθώς η γεύση τους είναι πολύ καλύτερη.
Οι πιπεριές μπορεί να μην απορροφούν πολλά χημικά όμως έχουν λεπτό περίβλημα και δεν αποτρέπουν εντελώς την είσοδο φυτοφαρμάκων και λοιπών χημικών. Πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία και συνεπώς αξίζει να το αγοράζουμε καθαρό. Τοσπανάκι επίσης θεωρείται από τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα, καθώς στην «συμβατική» του μορφή περιέχει καρκινογόνους ουσίες.Γενικότερα για τέτοιου είδους λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι είναι δύσκολο να απομακρυνθούν οι επιβλαβείς ουσίες εξαιτίας των επιφανειών τους. Ακόμα εξαιτίας του τρόπου καλλιέργειάς τους, που είναι πολύ κοντά στο έδαφος, απορροφούν ανεπιθύμητες και βλαβερές ουσίες από το χώμα και το γύρω περιβάλλον.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...