Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

10 λόγοι για να πούμε “ναι” στα βιολογικά προϊόντα


Με τον όρο βιολογικά προϊόντα αναφερόμαστε σε εκείνα τα οποία καλλιεργούνται χωρίς ίχνος συνθετικών χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα: συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η παραγωγή και κατανάλωση τέτοιων προϊόντων αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο να παρατηρούμε τμήματα των σουπερ-μάρκετ με βιολογικά προϊόντα ή ακόμα και μικρά μαγαζιά που να πωλούν αποκλειστικά τέτοιου είδους προϊόντα.
Υγιεινή Διατροφή
Οφείλουμε να σταματήσουμε να τρώμε τροφές που περιέχουν χημικά. Σε τροφές που φτάνουν καθημερινά στο πιάτο μας, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά έχουν εντοπιστεί ίχνη από συνθετικά χημικά. Αυτά υπάρχουν παντού, ακόμα και στα βιολογικά προϊόντα, όμως σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αξίζει να αναφέρουμε πως κάποια από τα χημικά προϊόντα που είναι απαγορευμένα σε ορισμένες χώρεςσε άλλες χρησιμοποιούνται ακόμα. Σύμφωνα πάντως με μελέτες είναι σαφές ότι είναι πιο ασφαλές να προτιμώνται τα  βιολογικά τρόφιμα παρά αυτά που παράγονται με τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.
Μείωση τοξικών σε νερό και αέρα
Ο αέρας και το νερό είναι από τους σημαντικότερους πόρους για τους ανθρώπους. Με τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων χημικών για την παραγωγή λαχανικών και φρούτων μολύνονται και οι δύο αυτοί πόροι. Αρχικά μέσω του νερού για πότισμα μεταφέρονται τα χημικά των φυτοφαρμάκων στο έδαφος. Όταν εξατμιστούν όμως, μεταφέρονται στον αέρα και είναι επιβλαβή για κάθε ζωντανό οργανισμό. Εκτός όμως της εξάτμισης, σύμφωνα με τον κύκλο του νερού, τα χημικά αυτά γίνονται πάλι νερό. Πράγμα που σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα καταλήγουμε να καταναλώνουμε μολυσμένο νερό.
Βελτίωση ποιότητας του εδάφους
Το έδαφος παίζει πάντα ρόλο κατά πόσο ένα φυσικό προϊόν είναι καλό ποιοτικά και πότε όχι. Τοποθετώντας στο έδαφος οργανική ύλη, αντί της αμμωνίας και άλλων συνθετικών λιπασμάτων έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται τα θρεπτικά συστατικά στα προϊόντα. Εκτός αυτού είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, αυξάνουν τα θρεπτικά συστατικά στην παραγωγή, και δημιουργούν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων στα επερχόμενα βιολογικά τρόφιμα.
Καλύτερη γεύση
Σύμφωνα με επιστήμονες, τα βιολογικά προϊόντα τις περισσότερες φορές, έχουν καλύτερη γεύση από τα υπόλοιπα. Είναι σχετικά αναμενόμενο καθώς αναπτύσσονται σε αρμονίαμε τη φύση. Επίσης είναι χαμηλότερα σε νιτρικά οξέα και έχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά τρόφιμα.
Προστασία για τις επόμενες γενιές
 Τα βρέφη είναι ευάλωτα αλλά και πολύ εκτεθειμένα στα χημικά που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Ακόμα και από τη χαμηλή έκθεση στα φυτοφάρμακα, τα παιδιά μπορεί να έχουν νευρολογικές και συμπεριφορικές επιπλοκές. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς το νευρικό σύστημα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου ενώ μειώνουν τη γονιμότητα.
Προστασία για τον αγροτικό πληθυσμό
Είναι η πιο άμεσα εκτεθειμένη ομάδα πληθυσμού στα φυτοφάρμακα και τα λοιπά ζιζανιοκτόνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη ζωή ολόκληρων πληθυσμών, που ξοδεύουν ώρες ολόκληρες κάθε μέρα στα αγροκτήματα. Εξάλλου είναι αυτοί που φροντίζουν και συλλέγουν τα τρόφιμά που καταναλώνουμε, και συνεπώς οφείλουμε να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Οι βιολογικές καλλιέργειες απαιτούν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Τόσο κατά τη διάρκεια ανάπτυξής τους όσο και στη μεταφορά από τα χωράφια στις αγορές. Πολλές είναι και οι βιολογικές καλλιέργειες εκείνες που χρησιμοποιούν εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τα συστήματα καλλιέργειας.
Μηδενική χρήση ορμονών
Σύμφωνα με κανονισμούς για βιολογικά πρότυπα απαγορεύεται η χρήση ορμονών για διόγκωση. Η μόνη χρήση που επιτρέπεται είναι μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο όπως για παράδειγμα, στα ζώα που εκτρέφονται για το κρέας τους ή για να παράγουν γάλα.
Φυσιολογικός κύκλος ζωής
Στα βιολογικά αγροκτήματα εξασφαλίζονται σωστές συνθήκες ζωής για τα ζώα. Δηλαδή οι απαιτούμενοι χώροι διαμονής, η κατάλληλη διατροφή (μόνο φυτικά προϊόντα), η υγιεινή και γενικότερη η φροντίδα των ζώωνείναι στοιχεία απαραίτητα, για να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Η βιολογική προσέγγιση βασίζεται στην πεποίθηση πως η γεωργία οφείλει να παράγει φυτικά και ζωικά προϊόντα που θα εξασφαλίζουν τον κύκλο ζωής και για τον άνθρωπο.
Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πανάκριβα
Στα συμβατικά προϊόντα υπάρχουν πολλά «κρυμμένα» κόστη τα οποία συνυπολογίζονται στην τελική τιμή. Πρόκειται για τα κονδύλια που δίνονται για την αγορά και χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων ή άλλων προσθέτων. Επίσης χημικοί έλεγχοι, περιβαλλοντικές ζημιές, καθαρισμοί, μέτρα προστασίας για ιούς είναι κάποιες ακόμα από τις κρυφές χρεώσεις των συμβατικών προϊόντων. Με το να αποφεύγεται πλήρως η χρήση όλων των παραπάνω και συγκρίνοντας τις τιμές καταλήγουμε  πως αυτές των βιολογικών προϊόντων δεν είναι παράλογες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...