Βήματα προόδου κάνει αργά αλλά σταθερά η Ελλάδα στον τομέα των βιολογικών καλλιεργειών. Οι κυριότερες βιολογικές παραγωγές είναι αυτές της μελισσοκομίας, της ελιάς, της αμπελουργίας…
Το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το1992. Τα στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ασχολούνται με τις βιολογικές καλλιέργειες αλλά και με τηνοικολογική κτηνοτροφία. Την τελευταία πενταετία, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βιολογικής γεωργίας αυξήθηκαν στα 1.200.000 στρέμματα, πράγμα αρκετά ελπιδοφόρο, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις στην Ελλάδα καλύπτουν μόνο το 2,6% του συνόλου.
Οι κυριότερες βιολογικές παραγωγές είναι αυτές της μελισσοκομίας, της ελιάς, της αμπελουργίας αλλά και της κτηνοτροφίας.Η Μελισσοκομία
Η μελισσοκομία είναι εύκολο να μετατραπεί από συμβατική σε βιολογική, αφού η βιολογική ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές με τη διαφορά ότι υπόκειται σε κανονισμούς, περιορισμούς και ελέγχους. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά της είναι ότι για την παραγωγή αγνού και φυσικού μελιού, δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για τις μέλισσες και απαγορεύεται η τροφοδοσία των μελισσών με σιρόπι, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα του μελιού και χαρακτηρίζεται ως νοθεία.
Η Ελιά
Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Αρκετοί παραγωγοί ασχολήθηκαν μ’ αυτή τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε καλή ποιότητα ελαιόλαδου. Αυτό που χρειάζεται για να επιτευχθεί είναι κυρίως αλλαγή στάσης προς τη φύση, δηλαδή αποφυγή του συχνού και δίχως λόγο ψεκασμού και κλαδέματος, κάτι που εξασφαλίζει την κανονική καρποφορία και μακροζωία του δέντρου.
Η Αμπελουργία
Ένα σημαντικό κομμάτι των ελληνικών καλλιεργειών είναι και το αμπέλι, από το οποίο παράγεται το κρασί. Στην αγορά θα βρείτε πολλά βιολογικά κρασιά. Είναι προϊόντα κόπου και μόχθου των αμπελουργών με οικολογική συνείδηση. Τα κρασιά αυτά είναι πλούσια σε γεύση αλλά και σε πολύτιμες καρδιοαγγειακές ουσίες.
Η κτηνοτροφία
Η βιολογική κτηνοτροφία στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Αυτό που κυρίως οφείλει να προσέχει ο κτηνοτρόφος, σ’ ένα σύγχρονο κτηνοτροφικό χώρο βιολογικής παραγωγής, είναι: α) η ύπαρξη των απαραίτητων στοιχείων που εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, β) η χρησιμοποίηση ζωοτροφών που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο και γ) ο περιορισμός στο ελάχιστο της χρήσης αντιβιοτικών.