Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Ασωπός και Μεσσαπία: νερό καθαρό…σε τρία χρόνια…από σήμερα


Το πρόβλημα με το ρυπασμένο πόσιμο και αρδευτικό νερό στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού αλλά και της Μεσσαπίας στην Εύβοια είναι γνωστό στην Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια, πιο συγκεκριμένα για τον Ασωπό υπάρχουν επίσημες μετρήσεις από το 2007 ενώ για τη Μεσσαπία από το 2009. Έτσι μάλλον έκπληξη μπορεί να προκαλέσει το σημερινό ΔΤ του ΥΠΕΚΑ με το οποίο ζητά άλλα τρία χρόνια ….τοξινωμένη υπομονήαπό τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών μέχρι να αποκτήσουν το αυτονόητο Συνταγματικό τους δικαίωμα που είναι πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΥΠΕΚΑ και το ΔΤ (18.5.2011)…
«Στην άμεση προώθηση ολοκληρωμένης πρότασης για την υδροδότηση της Μεσσαπίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ Υλίκης και Ψαχνών, με στόχο την οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε πόσιμο νερό, προχωράει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των περιοχών που αφορά το έργο, συγκεκριμένη πρόταση της ΕΥΔΑΠ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τριών χρόνων.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ, η υδροδότηση των περιοχών θα γίνει μέσω αγωγού που θα ξεκινάει από την Υλίκη και θα καταλήγει στην περιοχή των Ψαχνών. Στο έργο εντάσσεται και η κατασκευή σύγχρονης κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού η οποία θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη ποιότητα πόσιμου νερού. Όπως επισημάνθηκε από την ΕΥΔΑΠ στα πλεονεκτήματα του έργου περιλαμβάνονται η αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν και η επάρκεια σε νερό για την κάλυψη των αναγκών και σε βάθος χρόνου.
Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των έργων τόσο της πρότασης της ΕΥΔΑΠ όσο και του Δήμου Μεσσαπίων ανέρχεται σε περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σημερινή θέση του ΥΠΕΚΑ είναι πολλά με πιο σημαντικό όμως το εξής ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να πάρει θέση το Υπουργείο Υγείας: με δεδομένη την ιδιότητα του εξασθενούς χρωμίου να προκαλεί καρκίνο μέσω της κατάποσης – θέση που επιτέλους αποδέχθηκε το ΥΠΕΚΑ με ΔΤ στις 7.2.2011- τι νερό θα πίνουν οι κάτοικοι στην περιοχή από την Υλίκη μέχρι τα Ψαχνά για τα επόμενα τρία χρόνια;
Γιατί το Υπουργείο Υγείας και το ΥΠΕΚΑ κωφεύουν στις εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής που ζητούν καθαρό νερό για πόση, για πλύσιμο, για άρδευση;
Σήμερα, το ΥΠΕΚΑ παραδέχθηκε το πρόβλημα του ρυπασμένου νερού και δήλωσε ότι σε 3 χρόνια θα υπάρξει λύση. Απέτυχε παταγωδώς όμως να ενημερώσει τον κόσμο…τι νερό θα πίνει, με τι νερό θα πλένεται, με τι νερό θα παράγει τα τρόφιμα …για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η ελαφρά τη καρδία αντιμετώπιση του προβλήματος από τα Υπ. Περιβάλλοντος και Υγείας είναι απλά απογοητευτική. Η Αρχή της Προφύλαξης είναι άγνωστη στους νομοθετικούς κύκλους των εν λόγω Υπουργείων;
Επιμύθιο…
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ «το ποσό για το εν λόγω έργο θα διατεθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Με άλλα λόγια, η Πολιτεία πρώτα αφήνει να ρυπανθεί τελειωτικά μια περιοχή και μετά …χρησιμοποιεί χρήματα για να φέρει νερό από άλλη περιοχή…και όλο αυτό το πράγμα…το ονομάζει Αειφόρο Ανάπτυξη…
Μάλλον οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους…
Γιάννης Ζαμπετάκης


http://www.zabetakis.net/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...