Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Τα καλύτερα βιολογικά φρούτα- λαχανικά




Προτιμήστε να αγοράσετε φρούτα σε βιολογική μορφή. Πρόκειται για πηγή βιταμινών και θρεπτικών ουσιών για τον οργανισμό μας. Εξαιτίας του κόστους τους δεν είναι εύκολο να αγοράσετε αποκλειστικά βιολογικά φρούτα. Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά, ποιά είναι τα καλύτερα βιολογικά φρούτα για αγορά.

Μήλα
Εξαιτίας της τεράστιας βιομηχανίας παραγωγής μήλων, οι γεωργικές εταιρείες δαπανούν δισεκατομμύρια σε φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες για να έχουν ικανοποιητική παραγωγή. Για το λόγο αυτό οι καρποί αυτοί, έχουν γίνει «επιρρεπείς» σε διάφορες παρασιτώσεις και νεοπλασίες. Το αποτέλεσμα είναι όταν τα μη βιολογικά μήλα βρίσκονται στα ράφια των αγορών, να έχουν ένα στρώμα καταλοίπων στην επιφάνειά τους, το οποίο μπορεί να περάσει και στο εσωτερικό.
Ροδάκινα
Ίσως το φρούτο που επιβάλλεται να αγοράζετε βιολογικά. Ροδάκινα μη βιολογικής καλλιέργειας καταγράφουν πολύ ψηλά επίπεδα τοξικών και πολλές φορές καρκινογόνων ουσιών. Ακόμα και ένα μικρό κομμάτι από μη βιολογικής καλλιέργειας ροδάκινο μπορεί να περιέχει τοξικές ουσίες. Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της λεπτής επιφάνειας τους αλλά και του απορροφητικού εσωτερικού τους, που αφήνουν να περάσουν και συγκρατούν όλα τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα. Για τους ίδιους λόγους προτιμώνται βιολογικά και τα συγγενή με τα ροδάκινα νεκταρίνια.

Φράουλες
Εξαιτίας της ευρείας χρήσης τους, οι φράουλες πρέπει όλο το χρόνο ανεξαρτήτου παραγωγής να έχουν την ίδια γλυκιά γεύση. Για το λόγο αυτό γίνεται μεγάλη χρήση χημικών ουσιών. Επίσης για διόγκωση αλλά και για το καλό τους κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούνται ουσίες όπως το captan, ένα μυκητοκτόνο που είναι και πιθανό καρκινογόνο. Οι λόγοι αυτοί τις κάνουν καλύτερες για την υγεία μας όταν προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια.

Σταφύλια
Πρόκειται για φρούτα που ραντίζονται με χημικά και εντομοκτόνα αρκετές φορές το χρόνο. Προτιμήστε σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας είτε εισαγόμενα είτε εγχώρια. Αποφύγετε τα αντίστοιχα κανονικής καλλιέργειας καθώς περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ενδοκρινικές διαταραχές.
Ντομάτες
Αν και από πολλούς λογίζεται ως λαχανικό ανήκει στην οικογένεια των φρούτων. Είναι βέβαια από τα φρούτα που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για εντομοκτόνα. Η ευρεία χρήση τους λοιπόν, θα πρέπει να σας παρακινήσει να προτιμήσετε ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας.
Αχλάδια
Ένα από τα φρούτα που παρά τις όποιες προσπάθειες, ανά έτος εμπλουτίζονται με όλο και περισσότερα εντομοκτόνα. Εξαιτίας της ανθεκτικότητας των εντόμων σε χημικά, οι παραγωγοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν επιπλέον για την εξουδετέρωσή τους. Πλέον, αχλάδια μη βιολογικής καλλιέργειας είναι εμπλουτισμένα με 28 διαφορετικά φυτοφάρμακα και αυτός ο αριθμός σταδιακά θα αυξάνεται.

Για την προσωπική μας υγεία και ευημερία προτιμούμε να τρεφόμαστε με βιολογικά λαχανικά. Είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα λαχανικά εμπορίου. Συγκεκριμένα είναι πολύ πιθανότερο να βρούμε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων σε λαχανικά του εμπορίου και κάποια από αυτά περιέχουν περισσότερες τέτοιες ουσίες σε σχέση με άλλα. Για παράδειγμα το σέλινο είναι ένα από αυτά με το 94.5% του δείγματος σέλινου να περιέχει κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Άλλα τέτοια λαχανικά με λίγο χαμηλότερη περιεκτικότητα είναι το σπανάκι, οι πατάτες και οι πιπεριές.
Εξαιτίας του μεγαλύτερου κόστους των βιολογικών προϊόντων οφείλουμε να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές στις αγορές βιολογικών λαχανικών. Δηλαδή να κινηθούμε με βάση το πoια είναι πιο επιβλαβή για την υγεία μας στη συμβατική τους μορφή. Αυτά είναι όσα δεν έχουν ιδιαίτερο φλοιό. Για παράδειγμα το σέλινο που ήδη αναφέραμε, δεν διαθέτει φλοιό με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα απορροφητικό σε υγρές και χημικές ουσίες του εδάφους και της ατμόσφαιρας. Έτσι εξαπλώνονται οι ουσίες αυτές σε περιοχές που δεν μπορούν να ξεπλυθούν.
Άλλη καλή περίπτωση αγοράς είναι τα βιολογικά φασόλια καθώς μπορούμε να αποφύγουμε τοξίνες που επηρεάζουν το νευρικό μας σύστημα. Οι πατάτες επίσης είναι κορεσμένες από φυτοφάρμακα εξαιτίας της ισχυρής ποικιλίας των μυκήτων και επιβλαβών οργανισμών που τείνουν να αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, όπου «ζει» η πατάτα. Εκτός όμως της ποιότητας αξίζει να αγοράσετε βιολογικές πατάτες καθώς η γεύση τους είναι πολύ καλύτερη.
Οι πιπεριές μπορεί να μην απορροφούν πολλά χημικά όμως έχουν λεπτό περίβλημα και δεν αποτρέπουν εντελώς την είσοδο φυτοφαρμάκων και λοιπών χημικών. Πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία και συνεπώς αξίζει να το αγοράζουμε καθαρό. Το σπανάκι επίσης θεωρείται από τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα, καθώς στην «συμβατική» του μορφή περιέχει καρκινογόνους ουσίες.Γενικότερα για τέτοιου είδους λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι είναι δύσκολο να απομακρυνθούν οι επιβλαβείς ουσίες εξαιτίας των επιφανειών τους. Ακόμα εξαιτίας του τρόπου καλλιέργειάς τους, που είναι πολύ κοντά στο έδαφος, απορροφούν ανεπιθύμητες και βλαβερές ουσίες από το χώμα και το γύρω περιβάλλον.


πηγη http://www.ecofinder.gr
http://www.flowmagazine.gr/article/view/the_best_biological_vegetables/category/environment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...