Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σύγκριση βιολογικών προϊόντων με μη βιολογικά, σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία


  • σε μεταλλικά άλατα
  • σε βιταμίνες
  • σε πρωτεΐνες
Και πάνω απ’ όλα γεύση

Ξηρή ουσία
+ 23-26%
Πρωτεΐνες
+18%
Ασκορικό οξύ
+ 28%
Συνολικά ζάχαρα
+ 19%
Ασβέστιο
+ 10-56%
Φώσφορο
+ 6-13%
Μαγνήσιο
+ 49%
Σίδηρο
+ 29-77%
Βασικά Αμινοξέα
+ 35%
Κάλιο
+ 13-18%
Νιτρικά
- 69-97%
Πηγή: Schuphan et al Ινστιτούτο έρευνας και ποιότητας φυτικών προϊόντων Heisenheim Germania Leiron et al - ISERM Mersiglia, Frencia

Bιολογικά προϊόντα

Το βιολογικό προϊόν είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικές ουσίες και τοξικά ζιζανιοκτόνα. Η καταπολέμηση ασθενειών και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια (κοπριές, κομπόστες, μίγματα οργανικών στοιχείων). Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Χρῆστος Γιανναρᾶς Tα οξύμωρα της προσχηματικής δημοκρατίας



Το σημερινό πολιτικό στην Ελλάδα σύστημα έχει δώσει τις εξετάσεις του, με άνεση χρόνου, και έχει ολοφάνερα αποτύχει. Είναι ανίκανο να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα: από τα σκουπίδια των πόλεων ώς την υπεράσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας.
Η ελληνική κοινωνία ανέχθηκε την ανικανότητα και προκλητική φαυλότητα του πολιτικού συστήματος με τρόπο που προδίδει απελπιστική υπανάπτυξη: ασύγγνωστη επιπολαιότητα ή πολύ χαμηλούς δείχτες κατά κεφαλήν καλλιέργειας. Αλλά και αυτά τα συμπτώματα είναι, σε μέγιστο ποσοστό, συνέπειες της πολιτικής που ασκήθηκε σε ζωτικούς τομείς του κοινωνικού βίου.

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Και ένας στίχος για το σήμερα...........


Σιγά μην κλάψω

Στίχοι: Γιάννης Αγγελάκας
Μουσική: Γιάννης Αγγελάκας
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Αγγελάκας


Μου λεν αν φύγω από τον κύκλο θα χαθώ
στα όρια του μοναχά να γυροφέρνω.
Και πως ο κόσμος είν' ανήμερο θεριό
κι όταν δαγκώνει εγώ καλά είναι να σωπαίνω.
Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώ
μου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω.
Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικό
είμαι μικρός, πολύ μικρός για να τ' αλλάξω.

Debtocracy, Xρεοκρατία: Δείτε το ντοκιμαντέρ του Χατζηστεφάνου



To Debtocracy/Xρεοκρατία, το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και το οποίο θα διατίθεται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς στη χρήση και αναμετάδοση.Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία. Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.
Οι συντελεστές του Debtocracy Αρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη αναζητούν τα αίτια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και συνομιλούν με προσωπικότητες οι οποίες προτείνουν λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Έχοντας πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μέσα από κινούμενα σχέδια και animation το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του '70 και εξηγεί τις έννοιες του απεχθούς και παράνομου χρέους που βαραίνει και την Ελλάδα.
http://www.debtocracy.gr/

Φυτοφάρμακα: καθημερινός κίνδυνος για την υγεία μας


Τι είναι τα φυτοφάρμακα:
Αναπτύχθηκαν τα τελευταία εξήντα περίπου χρόνια. Το 1942 ο Ελβετός Muller ανακαλύπτει το DDT, ενώ το 1946 τα εργαστήρια της εταιρίας φαρμάκων BAYER κατασκευάζουν το παραθείο.
Τα φυτοφάρμακα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
  • Ζιζανιοκτόνα : Αυτά καταστρέφουν τα αγριόχορτα που αναπτύσσονται στις καλλιέργειες και «πνίγουν» τα καλλιεργημένα φυτά.
  • Εντομοκτόνα : Αυτά καταστρέφουν τα έντομα που κατατρώνε τα διάφορα μέρη των φυτών, χωρίς να βλάπτουν τα ίδια.
  • Παρασιτοκτόνα ή Μυκητοκτόνα : Αυτά καταστρέφουν τα ζωικά ή φυτικά παράσιτα που ζουν στα φυτά και τρέφονται εις βάρος τους.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

10 λόγοι για να πούμε “ναι” στα βιολογικά προϊόντα


Με τον όρο βιολογικά προϊόντα αναφερόμαστε σε εκείνα τα οποία καλλιεργούνται χωρίς ίχνος συνθετικών χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα: συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η παραγωγή και κατανάλωση τέτοιων προϊόντων αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο να παρατηρούμε τμήματα των σουπερ-μάρκετ με βιολογικά προϊόντα ή ακόμα και μικρά μαγαζιά που να πωλούν αποκλειστικά τέτοιου είδους προϊόντα.

Οι βιολογικές καλλιέργειες στην Ελλάδα


Βήματα προόδου κάνει αργά αλλά σταθερά η Ελλάδα στον τομέα των βιολογικών καλλιεργειών. Οι κυριότερες βιολογικές παραγωγές είναι αυτές της μελισσοκομίας, της ελιάς, της αμπελουργίας…
 Το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το1992. Τα στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ασχολούνται με τις βιολογικές καλλιέργειες αλλά και με τηνοικολογική κτηνοτροφία. Την τελευταία πενταετία, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βιολογικής γεωργίας αυξήθηκαν στα 1.200.000 στρέμματα, πράγμα αρκετά ελπιδοφόρο, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις στην Ελλάδα καλύπτουν μόνο το 2,6% του συνόλου.

Αγγουράκια με επικίνδυνο βακτηρίδιο

Πανευρωπαϊκή ανησυχία 

Διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του επικίνδυνου βακτηριδίου που εντοπίστηκε στη Γερμανία σε αγγουράκια από την Ισπανία και προκαλεί...
αιμορραγία στο στομάχι.
Ήδη, έχουν χάσει τη ζωή τους δυο άνθρωποι, ενώ ο αριθμός εκείνων που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο στη Γερμανία έχει ξεπεράσει τους 270.

Το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) ενδέχεται να προκαλέσει από απλές έως αιμορραγικές διάρροιες, ή ακόμη να προκαλέσει σημαντικές --έως και θανάσιμες-- νεφρικές βλάβες, που αποκαλούνται Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ασωπός : Μετά τα θλιβερά μαντάτα “ξύπνησε” η πολιτεία



Έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι των Οινοφύτων παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα σε καρκίνο για να κινητοποιηθεί η πολιτεία. Την Παρασκευή (27/08) το υπουργείο Περιβάλλοντος εξήγγειλε ότι δημοπρατούνται άμεσα όλα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο στις κοινότητες, που υδροδοτούνται με το προβληματικό νερό της περιοχής πέριξ του Ασωπού.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου ήρθε μετά τον θόρυβο, που προκλήθηκε από την κοινοποίηση της α΄φάσης των αποτελεσμάτων Μελέτης Θνησιμότητας του Παρατηρίου Υγείας Οινοφύτων, που διενεργήθηκε σε 5.842 άτομα, τα τελευταία ένδεκα χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι θάνατοι κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από καρκινογενέσεις εμφανίζονται ανησυχητικά αυξημένοι (κατά 14% περισσότεροι στα Οινόφυτα, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους στη Βοιωτία), γεγονός το οποίο συνδέεται με τη χρήση νερού, εμπλουτισμένου με εξασθενές χρώμιο.

Τοξικά και βαρέα μέταλλα κοντά σε νηπιαγωγεία του Λαυρίου


Θα πρέπει να γίνουν πιο εκτεταμένες μετρήσεις, να διαπιστωθεί το ύψος της επικινδυνότητας για τα παιδιά

Υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και τοξικών στοιχείων όπως μόλυβδος, αρσενικό και κάδμιο, ανίχνευσαν οι επιστήμονες στο έδαφος κοντά στο 1ο και 3ο νηπιαγωγείο Λαυρίου. 

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Περιβαλλοντικού Εργαστηρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και οι τιμές των βαρέων μετάλλων έχουν ξεπεράσει κατά εκατοντάδες φορές τα επιτρεπτά όρια. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν πιο εκτεταμένες μετρήσεις, να διαπιστωθεί το ύψος της επικινδυνότητας για τα παιδιά.

Τα βαρέα μέταλλα και η Αρχή της Προφύλαξης


των Γιάννη Ζαμπετάκη1 και π. Ιωάννη Οικονομίδη2
1. Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ
2. Ιερέας στον Αγ. Σπυρίδωνα Οινοφύτων
====================================



Το θέμα των τοξικών συστατικών στις τροφές παίρνει πλέον μεγάλες διαστάσεις τόσο στη χώρα μας όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Νέες μελέτες έρχονται στο φως της δημοσιότητας που κτυπάνε το καμπανάκι του συναγερμού για τις ελεγκτικές αλλά και τις νομοθετικές αρχές. Οι εν λόγω αρχές θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τα πορίσματα αυτών των μελετών και να νομοθετήσουν με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και ειδικά των πιο ευπαθών ομάδων (νεογνά, παιδιά, έγκυες γυναίκες). Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα και έτσι η νομοθεσία περί βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα (ΕΚ 1881/2006) έχει όρια μόνο για τέσσερα μέταλλα (μόλυβδο, κασσίτερο, κάδμιο και υδράργυρο). Έτσι όταν η Πολιτεία αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα των βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα από την περιοχή της Βοιωτίας, το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέληξε στο εξής συμπέρασμα (σχετικό δελτίο τύπου, 11.2.2011) «τα ευρήματα των δειγμάτων για τα λοιπά βαρέα μέταλλα (νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, ψευδάργυρος) δεν μπορούν να αξιολογηθούν γιατί από τον καν. 1881/2006 δεν έχουν ορισθεί ανώτατα όρια».

Ασωπός και Μεσσαπία: νερό καθαρό…σε τρία χρόνια…από σήμερα


Το πρόβλημα με το ρυπασμένο πόσιμο και αρδευτικό νερό στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού αλλά και της Μεσσαπίας στην Εύβοια είναι γνωστό στην Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια, πιο συγκεκριμένα για τον Ασωπό υπάρχουν επίσημες μετρήσεις από το 2007 ενώ για τη Μεσσαπία από το 2009. Έτσι μάλλον έκπληξη μπορεί να προκαλέσει το σημερινό ΔΤ του ΥΠΕΚΑ με το οποίο ζητά άλλα τρία χρόνια ….τοξινωμένη υπομονήαπό τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών μέχρι να αποκτήσουν το αυτονόητο Συνταγματικό τους δικαίωμα που είναι πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΥΠΕΚΑ και το ΔΤ (18.5.2011)…

Η μόλυνση από τα πλαστικά μπουκάλια φθάνει στο βρεφικό γάλα … και στην Ελλάδα, λένε “ΤΑ ΝΕΑ”


Ενα από τα χημικά των πλαστικών μπορεί κάτω από συνθήκες θέρμανσης αλλά και πλύσης ή φθοράς να περάσει στο τρόφιμο ή στο ποτό και από εκεί στον ανθρώπινο οργανισμό

Η μόλυνση φθάνει στο βρεφικό γάλα

Δισφαινόλη Α: ο νέος ρύπος που εξαπλώνεται απειλητικά
Ενας νέος ρύπος που συνδέεται άμεσα με τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων, αλλά φθάνει και στο βρεφικό γάλα εξαιτίας των μπιμπερό,μπαίνει αυτή την περίοδο στο μικροσκόπιο των ερευνητών του ΕΦΕΤ. Πρόκειται για τη δισφαινόλη Α, που εξαπλώνεται απειλητικά. 
«Αν και δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι προκαλεί βλάβη στον οργανισμό, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων μάς έχει ζητήσει να συλλέξουμε εντός του 2010 στοιχεία για τη δισφαινόλη Α», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ράλλης.

Στροφή Ελλήνων προς τα βιολογικά προϊόντα


Στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα καταγράφει η τρίτη έρευνα για το Πράσινο Marketing, που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (The Athens Laboratory of Research in Marketing – A.LA.R.M.).
Σκοπός της έρευνας, που πραγματοποιείται από το 2008, είναι να καταγράψει τη στάση, τις αντιλήψεις και την ανταπόκριση του Έλληνα καταναλωτή απέναντι στις υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές (πράσινο marketing), καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

"Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε ελληνικά προϊόντα"


logo_361
Για να καταλάβουμε πόσο βοηθάμε την Ελληνική οικονομία με την προτίμηση εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τον μηχανισμό που οδηγεί τις οικονομίες σε αναπτυξιακή πορεία ή σε ύφεση :
Όταν αυξάνεται η ζήτηση των προϊόντων μιας χώρας, οι επιχειρήσεις σπεύδουν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να επωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη.
Έτσι, πραγματοποιούν επενδύσεις, προσλαμβάνουν προσωπικό, αγοράζουν υλικά και υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η απασχόληση των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των γεωργών, των ιδιοκτητών ακινήτων κλπ προκαλώντας αντίστοιχη αύξηση των εισοδημάτων τους και κατ επέκταση της αγοραστικής τους δύναμης.
Ως φυσική συνέπεια, έρχεται η νέα αύξηση της ζήτησης, η οποία προκαλεί έναν νέο γύρο διόγκωσης των επενδύσεων, των εισοδημάτων, της οικονομικής δραστηριότητας κλπ, βάζοντας την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτά, το Κράτος εισπράττει περισσότερους φόρους (π.χ. ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) περιορίζοντας (ή εξαλείφοντας) τα ελλείμαματά του, αυξάνοντας τις προνοιακές παροχές, χρηματοδοτώντας καλύτερα την παιδεία και την έρευνα, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες υγείας κ.ο.κ.
Η πιό πάνω διαδικασία οδηγεί στην ισχυροποίηση των ντόπιων επιχειρήσεων, οι οποίες γίνονται πλεόν ικανές να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, φέρνοντας χρήματα από το εξωτερικό και δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την εγχώρια οικονομία.

Βιολογικά προϊόντα: Προτιμώνται, αν και ακριβότερα



 
Οικολόγος, γυναίκα και συνήθως νέα μητέρα, αλλά και άτομο που ασχολείται με τον αθλητισμό και εν γένει την υγιεινή διατροφή, ενημερωμένος καταναλωτής υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που δεν διστάζει να θυσιάσει την ποσότητα υπέρ της ποιότητας. Πρόκειται για το προφίλ του έλληνα βιοκαταναλωτή που δηλώνει φανατικός οπαδός των βιολογικών προϊόντων, τα οποία συνεχίζει να επιλέγει ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης.
“Προτιμούμε να ψωνίζουμε λιγότερα σε ποσότητα, αλλά ποιοτικά προϊόντα, καθώς η υγεία είναι πιο σημαντική από την τιμή”, λένε στη “ΜτΚ” οι βιοκαταναλωτές, Υπαπαντή Γιαννουσοπούλου και Φώτης Δημητριάδης.
Σε κάθε περίπτωση, το βιολογικό “καλάθι” της εβδομάδας, σύμφωνα με έρευνα της “ΜτΚ”, κοστίζει 6 ευρώ ακριβότερα σε σύγκριση με το συμβατικό, ενώ διαθέτει προϊόντα που έχουν την ίδια ή και χαμηλότερη τιμή με τα συμβατικά.
Για παράδειγμα, αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, Δώρα Ευαγγελινού, το καλοκαίρι η βιολογική ντομάτα, στο φουλ της παραγωγής της, κοστίζει περίπου 1 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που η τιμή της στα σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται στο 1,5 ευρώ. Επίσης, σημειώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Μαρία Βογιατζή, υπάρχουν παραγωγοί βιολογικού κρασιού που διαθέτουν το προϊόν τους σε περίπου ίδιες τιμές με τα συμβατικά κρασιά, αλλά επίσης οι καταναλωτές μπορούν να βρουν όσπρια, ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά εποχής στις ίδιες τιμές με τα συμβατικά.
Ωστόσο η ψαλίδα της διαφοράς των τιμών είναι πολύ μεγάλη, ξεκινά από 0% και φτάνει και το 100%.

Βιοκαλλιεργητές και πωλητές σπόρων μηνύουν τη Μοσάντο προκειμένου να προστατευθούν από τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους



 
Μετάφραση: Γιάννης Μαστοράκης
Αυτή η προληπτική δράση αναλαμβάνεται, για να εμποδιστεί η Μοσάντο από το να προλάβει η ίδια να μηνύσει πρώτη τους βιοκαλλιεργητές και τους πωλητές σπόρων, εάν οι παραγωγές τους υποστούν επιμόλυνση  από μεταλλαγμένους –ανθεκτικούς  στο Roundup – σπόρους
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – 29 Μαρτίου 2011: Για λογαριασμό 60 οικογενειών  (οι οποίες ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες), επιχειρηματιών παραγωγής σπόρων και οργανώσεων βιοκαλλιεργητών, η Οργάνωση για τη Δημόσια Κατοχύρωση των Προτύπων  για την Παραγωγή Σπόρων (Public Patent Foundation , PUBPAT) κατέθεσε σήμερα  αγωγή  εναντίων της γιγαντιαίας χημικής εταιρίας  Μοσάντο, αμφισβητώντας της το δικαίωμα να κατοχυρώνει η ίδια για τον εαυτό της το Δικαίωμα στην  Παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Σπόρων.   Οι ενάγοντες βιοκαλλιεργητές αναγκάστηκαν να μηνύσουν προληπτικά την εταιρία αυτή, προκειμένου να προστατεύσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους από το να κατηγορηθούν για παραβίαση του νόμου περί των προτύπων (πατέντας), σε περίπτωση που υποστούν επιμόλυνση οι καλλιέργειές τους εξ αιτίας των  ΓΤΣ της Μοσάντο, κάτι που η ίδια η Μοσάντο είχε κάνει και σε  άλλους κατά το παρελθόν.  

Οι βιοκαλλιεργητές, οι μεταποιητές και οι εισαγωγείς πρέπει να πληρούν αυστηρούς όρους αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το λογότυπο ή τη σήμανση της ΕΕ


Οι βιοκαλλιεργητές, οι μεταποιητές και οι εισαγωγείς πρέπει να πληρούν αυστηρούς όρους αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τολογότυπο ή τη σήμανση της ΕΕ ή αντίστοιχα εθνικά σύμβολα. Για να επιβεβαιωθεί ότι συμμορφώνονται με αυτούς τους κανονισμούς, θα πρέπει να υπάρχει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχων.
Αυτοί οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε κάθε στάδιο της αλυσίδας της βιολογικής παραγωγής, επιτρέποντας σε εσάς, τον καταναλωτή, να είστε σίγουρος ότι αγοράζετε βιολογικά τρόφιμα, τα οποία έχουν παραχθεί σύμφωνα με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες, στοχεύοντας στο σεβασμό του περιβάλλοντος και της ευημερίας των ζώων, καθώς και ότι έχουν επιθεωρηθεί όπως προβλέπεται.


Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Φρούτα και λαχανικά ολοκληρωμένης διαχείρισης τι είναι;


Τι είναι η Ολοκληρωμένη Διαχείριση;


Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση αποτελεί μία λογική προσέγγιση διαχείρισης ολόκληρης της γεωργικής εκμετάλλευσης, η οποία συνδυάζει την οικολογική φροντίδα ενός ποικιλόμορφου και υγιούς περιβάλλοντος με τις οικονομικές απαιτήσεις της γεωργίας, με στόχο την εξασφάλιση της συνεχούς παραγωγής υγιεινών και οικονομικά προσιτών τροφίμων.
Η εφαρμογή των συστημάτων Ο.Δ.Κ. βασίζεται στην διατήρηση λεπτομερούς και σχολαστικότατου αρχείου καταγραφής όλων των διαδικασιών παραγωγής.
 

Βιολογικά προϊόντα: Είναι αλήθεια βιολογικά;



«Σχεδόν κάθε 20 ημέρες έρχεται στο αγρόκτημά μου και ένας διαφορετικός υπάλληλος για να κάνει ελέγχους. Ασχολούμαι με βιολογική μελισσοκομία και κτηνοτροφία, έχω επίσης βιολογικά σιτηρά, και έτσι οι έλεγχοι είναι συνεχείς. Και δεν είναι τυπικοί. Είναι εξονυχιστικοί. Μας ξετινάζουν» λέει στα «ΝΕΑ» ο παραγωγός κ. Μανώλης Τράκας από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής. Οι άνθρωποι των οργανισμών πιστοποίησης «είναι επαγγελματίες με γνώσεις και εμπειρία» Και προσθέτει: «Μολονότι σε μερικές περιπτώσεις ταλαιπωρούμαι, αυτοί οι έλεγχοι αποτελούν εγγύηση για τους καταναλωτές ότι το προϊόν που θα αγοράσουν θα είναι σωστό και ασφαλές. Επιμόλυνση στα προϊόντα μου δεν έχει βρεθεί ποτέ».

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Χρωστικές και Πρόσθετες Χημικές Ουσίες που Βάζουν στα Τρόφιμα


ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΟΝ ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ














Του Σαράντου Καργάκου Ιστορικού-Συγγραφέα
Έχει καθιερωθεί Έτος του Περιβάλλοντος, Έτος της Γυναίκας, Έτος του Παιδιού, σαν ένα είδος μνημόσυνου για ό,τι καταστρέφεται, υποτιμάται, κακοποιείται καθη­μερινά από τον άνθρωπο. Ίσως η λέξη μνημόσυνο ηχεί περίεργα ως συνοδευτικό της λέξης «παιδί», εφόσον την έχουμε συνηθίσει ν' αναφέρεται σε πρόσωπα που έχουν χαθεί· όμως και το.....
παιδί έχει χαθεί από το θεσμό της οι­κογένειας, τουλάχιστον με την έννοια που είχε ο όρος πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα τα πάντα συνδέονται με τη μόρφωση. Απαι­τούνται πιστοποιητικά σπουδών και για την πιο ασήμα­ντη κοινωνική λειτουργία.

Επιβαρυμένος ο υδροφόρος ορίζοντας της Αν. Αττικής



Μία περιοχή κατά κόρον αγροτική σε μεγάλο της μέρος, σίγουρα δεν μπορεί να μην έχει επιβαρυμένο υδροφόρο ορίζοντα.
Νιτρικά ιόντα που προέρχονται απο τα γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα, εύκολα θα συναντήσεις στις πιο πολλές περιοχές της.
Εξασθενές χρώμιο, όσο συγκεντρώσεις ψευδαργύρου  συναντάς σε βιομηχανικές επί το πλείστον περιοχές, όπως το Κορωπί.
Μάλιστα πολλοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι και φορείς, όπως ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κορωπίου,  το είχαν αναφέρει σε ημερίδα που οργάνωσαν το Νοέμβρη του 2007. 





Ραδιενεργά και χλωριοπαράγωγα στο πόσιμο νερό



 
















από Νίκος Κατσαρός Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Επικίνδυνοι ρυπαντές
Είναι γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στην πρώτη φάση του φαινομένου του θερμοκηπίου όπου οι κλιματικές αλλαγές κυριαρχούν. Και ενώ όλα τα δεδομένα μέχρι σήμερα συνιστούν περιόδους ξηρασίας με έντονα φαινόμενα λειψυδρίας εμείς είτε αλόγιστα σπαταλάμε το νερό άρδευσης είτε μολύνουμε ασύστολα το νερό ύδρευσης.


Δικαιώνεται η εταιρεία ΔΕΛΤΑ αναφορικά με τη διαμάχη της με την Greenpeace.


Επειδή η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του καταναλωτή είναι μια από τις βασικές αρχές της ΔΕΛΤΑ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ανάβει κόκκινο για τα Ι.Χ. στο κέντρο της Αθήνας


Η περιβαλλοντικά βιώσιμη χωρική και οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους είναι οι βασικές αρχές του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΡΣΑ), το οποίο πρόκειται να δοθεί σε διαβούλευση στις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Real planet, το νέο ρυθμιστικό δεν αποτελεί επικαιροποίηση του σχεδίου που είχε συντάξει ο Αντώνης Τρίτσης το 1985 και το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα (παρ’ όλη την πλημμελή εφαρμογή του), αλλά έχει συνταχθεί εξαρχής με βάση τις κατευθύνσεις που ορίζει ο νόμος και αποτελεί ουσιαστικά ένα περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο, με την έννοια ότι είναι πολύ πιο εξειδικευμένο από το προηγούμενο.

Ελληνική πρωτιά για τα αγροχημικά


Ευρωπαϊκή πρωτιά κατόρθωσε να εξασφαλίσει η χώρα μας, αφού με το πρόγραμμα ECOPEST, που πραγματοποιείται πιλοτικά στην περιοχή Χαιρωνείας στη Βοιωτία, θα δώσει στη Γηραιά Ήπειρο τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τη χρήση αγροχημικών κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Παναγόπουλους. 

Τα πιο μολυσμένα μέρη του Πλανήτη














Λίγες μέρες μετά την ημέρα της Γης και με τον εφιάλτη της Φουκουσίμα να συνεχίζεται θυμόμαστε τις πιο επιβαρυμένες περιοχές του πλανήτη.
Σύμφωνα με την μελέτη του OurAmazingPlanet.com οι πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη δεν είναι οι μεγαλουπόλεις που όλοι φανταζόμαστε, το Λος Άντζελες ή το Λονδίνο, για παράδειγμα. Είναι μέρη στα οποία βρισκόμαστε σπανίως και μιλάμε γι αυτά εξίσου σπάνια αλλά κινδυνεύουν πάρα πολύ από το μέγεθος της μόλυνσής τους.

Αρσενικό στο νερό του δήμου Παγγαίου!



















Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της νέας γεώτρησης για την υδροδότηση του δημοτικού διαμερίσματος Γεωργιανής, του δήμου Παγγαίου Καβάλας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το αρσενικό στο νερό.
Ο δήμαρχος, Βασίλης Ξούλογλου δήλωσε ότι...

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Η Σουηδία θα απαγορεύσει εντελώς τη χρήση της επικίνδυνης χημικής ουσίας ΒΡΑ που βρίσκεται στα μεταλλικά κουτιά συσκευασίας


Η πρώτη χώρα στο κόσμο θα γίνει, ίσως, η Σουηδία που θα απαγορεύσει εντελώς τη χρήση της επικίνδυνης χημικής ουσίας  ΒΡΑ (Δισφαινόλη Α) που βρίσκεται ως εσωτερική επικάλυψη στις συσκευασίες  μεταλλικών κουτιών για τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά, κτλ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Ως γνωστό η ουσία BPA, που από την επικάλυψη και επαφή περνάει, όπως δείχνουν οι μελέτες, στο περιεχόμενο , έχει συνδεθεί με πλήθος ασθενειών όπως: καρκίνο του μαστού, προστάτη, ασθένειες της καρδιάς, προβλήματα αναπαραγωγής, θηλυκοποίηση του αρσενικού κτλ.
Η σχετική νομοθεσία που προωθείται θα έχει σημαντικές επιπτώσεις  στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών που θα πρέπει να προσαρμόσει κατάλληλα την οργάνωση της παραγωγής της. Ευτυχώς η γυάλινη συσκευασία  που είναι απόλυτα αδρανής και δεν μεταδίδει ΤΙΠΟΤΑ στο περιεχόμενο, αποτελεί όχι μόνο την πιο υγιεινή λύση για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αλλά και αυτήν που προτιμούν περισσότερο οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: THINK GLASS

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά δεν είναι και τόσο βιοδιασπώμενα


Βιοδιασπώμενα Πολυμερή
Βιοδιασπώμενα Πολυμερή
Οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες διαλύονται μεν σε μικρά κομμάτια όταν εκτεθούν στο περιβάλλον, ωστόσο τα κομμάτια αυτά παραμένουν ανέπαφα για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως το κανονικό πλαστικό, δείχνουν οι λιγοστές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα. «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός δημοσιεύσεων για το διασπώμενο πολυαιθυλένιο, κανείς όμως δεν έχει δείξει ότι υπάρχει όντως διάσπαση σε μεγάλο βαθμό» σχολιάζει η Αν-Κριστίν Άλμπερτσον του Σουηδικού Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Τα καλύτερα βιολογικά φρούτα- λαχανικά




Προτιμήστε να αγοράσετε φρούτα σε βιολογική μορφή. Πρόκειται για πηγή βιταμινών και θρεπτικών ουσιών για τον οργανισμό μας. Εξαιτίας του κόστους τους δεν είναι εύκολο να αγοράσετε αποκλειστικά βιολογικά φρούτα. Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά, ποιά είναι τα καλύτερα βιολογικά φρούτα για αγορά.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Χλωρίωση -Υπερχλωριωμένο νερο- συμπτωματα


Απολύμανση νερού

Ασφαλή επίπεδα συγκεντρώσειων χλωρίου στο πόσιμο νερό
Η χλωρίωση έχει αποδειχθεί ώς η πλέον αποτελεσματική μέθοδος απολύμανσης του πόσιμου νερού, αρκεί οι συγκεντρώσεις του χλωρίου να ειναι ελεγχόμενες , ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.

Βλέπε : ασφαλής χλωρίωση (PDF)

Χλωρίωση πόσιμου νερού. Παραπροιόντα και κίνδυνοι
Ποιοί κίνδυνοι ελοχέυουν απο την υπερχλωρίωση του πόσιμου νερού και υπο ποιές προυποθέσεις.

Η κατάποση νερού με εξασθενές χρώμιο συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου


Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα, αναζητώντας τις συνέπειες της περιβαλλοντικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία.
Ωστόσο οι επιδημιολογικές μελέτες είναι λιγοστές, ενώ συχνά δέχονται πολεμική, εξαιτίας των σημαντικών οικονομικών συμφερόντων που συνδέονται με τη βιομηχανία.
«Μέχρι πρότινος, η βασική θεωρία ήταν ότι το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο μόνο μέσω της εισπνοής», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κώστας Μακρής, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard και στο Διεθνές Κυπριακό Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, και μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε την επιδημιολογική μελέτη. «Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας, πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε ποντίκια, από τα οποία αποδείχθηκε ότι το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο ύστερα από μακροπρόθεσμη πόση».
Ελάχιστες είναι ωστόσο οι επιδημιολογικές μελέτες επάνω στο θέμα. «Η πρώτη μελέτη έγινε στην Κίνα, σε βιομηχανική περιοχή με μεγάλο πληθυσμό. Οπως συμπέρανε, η κατάποση νερού με εξασθενές χρώμιο σχετιζόταν με αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του στομάχου και του πνεύμονα. Λίγο καιρό μετά, αμερικανική έρευνα ήρθε να αναιρέσει τα ευρήματα των Κινέζων.
Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, πίσω από την έρευνα βρισκόταν εταιρεία που είχε σχέση με το εξασθενές χρώμιο και η έρευνα αποσύρθηκε».
Ακόμα και στη γνωστή στους περισσότερους, λόγω της κινηματογραφικής ταινίας, υπόθεσης της Εριν Μπρόκοβιτς στο Χίνκλεϊ της Καλιφόρνιας, δεν είχε γίνει επιδημιολογική μελέτη. «Τα δικαστήρια επιδίκασαν μισό δισ. δολάρια αποζημιώσεων σε κατοίκους της περιοχής που έπιναν νερό μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο, με ευθύνη της τοπικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρισμού. Ωστόσο επιδημιολογική έρευνα δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή».
Η επιδημιολογική έρευνα στα Οινόφυτα θα παρουσιαστεί  στο συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στη Σεούλ.

ΑΠΟ ΛΑΧΑΝΙΚΟ ΕΠΟΧΗΣ ΛΑΧΑΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ


Η καλύτερη εποχή για την ντομάτα είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Αυτό θα σας πει ένας παραγωγός οπωροκηπευτικών και, βέβαια, δεν θα αναφέρεται στην ποιότητα, αλλά στην τιμή της. Το ΟΙΚΟ βάζει στο μικροσκόπιο τη χειμωνιάτικη ντομάτα, μιλάει με επιστήμονες, παραγωγούς, εμπόρους και σεφ διερευνώντας πώς καταφέραμε να κάνουμε το κατεξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό χειμωνιάτικο και τι σημαίνει αυτό για τη γεύση, την ποιότητα, τη διατροφική του αξία, αλλά και το κόστος του για το 
περιβάλλον.



ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΝΤOΜΑΤΕΣ
Αν σκεφτεί κανείς πως οι παραγωγοί πωλούν την ντομάτα από 0,35 έως 0,75 ευρώ το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι η αντίστοιχη τιμή φτάνει με το ζόρι τα 0,12 ευρώ, ίσως καταλαβαίνει περισσότερο γιατί το κατεξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, όχι μόνο υπάρχει όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά ζει τις μεγάλες του δόξες το καταχείμωνο. Οι παραγωγοί προτιμούν την ντομάτα το χειμώνα γιατί οι τιμές που πετυχαίνουν είναι πολύ καλύτερες, οι καταναλωτές από την άλλη επιμένουν να τη ζητούν πάντα. Οπότε... κάναμε την ντομάτα και χειμερινή. Μόνο που η «χειμερινή» ντομάτα, που καλλιεργείται σε θερμοκήπια, είναι συνήθως ένα υποβαθμισμένο προϊόν, όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφική αξία, ενώ η παραγωγή της επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον.
«Οι ποσότητες ντομάτας που διακινούνται το χειμώνα, από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, είναι πολύ μεγάλες», λέει στο ΟΙΚΟ ο ειδικευμένος τεχνικός στη βιολογική γεωργία, κ. Σωτήρης Μπαμπαγιούρης.
 

Πως αποφεύγουμε τα φυτοφάρμακα σε λαχανικά και φρούτα




O κ. Κώστας Ακουμιανάκης, επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Κηπευτικών του τμήματος Επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, και ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, κ. Φιτιάνος, μας δίνουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αποφεύγουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μετά... φυτοφαρμάκων.
•   Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας ή, εφόσον κοστίζουν ακριβά, ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Τα τελευταία υφίστανται περισσότερους ελέγχους και η παραγωγή τους είναι ελεγχόμενη, ενώ ελέγχονται συχνότερα για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δεδομένου ότι είναι κυρίως προϊόντα που εξάγονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...