Τα φίλτρα νερού παρέχουν ασπίδα προστασίας από όλες τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που κρύβει το νερό και η τιμή τους ξεκινά από τα 30 ευρώ. Πρόκειται για τα φίλτρα προστασίας πόσιμου νερού, μια αγορά που ακόμη στην Ελλάδα βρίσκεται στα σπάργανα, αλλά αναπτύσσεται με θεαματικό ρυθμό, όπως δείχνουν και οι εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Σήμερα οι συσκευές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μπορούν να δώσουν λύση σε κάθε είδους πρόβλημα που αφορά την ποιότητα του νερού. Μπορούν δηλαδή να μας προστατεύσουν ακόμα και από την παρουσία στο νερό βαρέων μετάλλων, που θεωρούνται ύποπτα για καρκινογενέσεις, και να προσφέρουν λύσεις με παρακράτηση ουσιών ακόμη και σε πολύ μολυσμένες περιοχές όπως ο Ασωπός. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι το κάθε φίλτρο έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και δεν είναι κατάλληλο για να προστατεύσει από όλες τις βλαβερές ουσίες.
Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα φίλτρα για όλες τις περιπτώσεις και τις ποιότητες νερού. Η πιο διαδεδομένη λύση είναι το φίλτρο άνθρακαπου αποτελεί μία από τις πιο απλές και οικονομικές λύσεις. Εγκαθίσταται εύκολα μέσα σε 10 λεπτά στον πάγκο της κουζίνας ή μέσα σε μιάμιση ώρα κάτω από τον πάγκο. Αφαιρεί από το νερό αιωρούμενα σωματίδια, δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, χλώριο, χλωριούχες ενώσεις, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα (π.χ. μόλυβδο και υδράργυρο). Όσο για το κόστος του, ξεκινάει από τα 30 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ.
Πιο ακριβά είναι τα λεγόμενα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης. Αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται κατάλληλα για το φιλτράρισμα σε περιοχές όπου το νερό είναι υφάλμυρο, παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ή έχει εξασθενές χρώμιο. Τέτοιου είδους φίλτρα κοστίζουν από 400 έως 2.000 ευρώ και απαρτίζονται από δύο φίλτρα άνθρακα και μια μεμβράνη αντίστροφης ώσμωσης. Το μειονέκτημά τους όμως είναι ότι μετά το φιλτράρισμα χρησιμοποιείται περίπου το 30% του νερού. Στην αγορά κυκλοφορούν πάντως και πολύ ακριβά συστήματα ποπαρακρατούν κάθε είδους βλαβερή χημική ουσία και που το κόστος τους μπορεί και να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ.
Υπάρχει επίσης φίλτρο που μπορεί να προστατεύσει από την παρουσία του αρσενικού στο νερό, πρόβλημα που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών αυξάνεται αλλά δεν υπάρχει ακόμη έκρηξη πωλήσεων. Κι αυτό διότι οι καταναλωτές, ακόμη και σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα ποιότητας νερού, διστάζουν να προχωρήσουν σε αγορές. Αιτία είναι η κακή ενημέρωση των πολιτών. Επιπλέον, για αρκετούς είναι πιο εύκολο να αγοράσουν εμφιαλωμένο νερό για να λύσουν το πρόβλημά τους.
Ποια είναι τα είδη φίλτρων με την πιο αποδοτική αφαίρεση μολυσματικών παραγόντων;