Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Κινητήρες υγραερίου της Fiat


Μία νέα σειρά κινητήρων υγραερίου θα τοποθετήσει η Fiat στα μοντέλα Panda, Grande Punto και Bravo. Θυμίζουμε πως το υγραέριο είναι ένα "καθαρό" καύσιμο και μία φθηνή πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα είναι ευρέως γνωστή στην Ιταλία. Στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, η πλειοψηφία των αυτοκινήτων με κινητήρες υγραερίου προέρχονται από μετατροπές "after-market". Η Fiat επέλεξε να μπει στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς με ένα σύστημα που σχεδίασε και κατατασκεύασε η ίδια -έχοντας ήδη την εμπειρία από τους κινητήρες φυσικού αερίου.
Οι νέοι κινητήρες είναι προϊόν συνεργασίας της Fiat Powertrain Technologies (FPT) και της εταιρείας Landi Renzo και τοποθετούνται απευθείας στο εργοστάσιο παραγωγής. Κάθε βενζινοκινητήρας έχει τροποποιηθεί ειδικά για να μπορεί να «καίει» και υγραέριο, ενώ η αξιοπιστία τους εξασφαλίζεται από ένα πρόγραμμα δοκιμών που περιλάμβανε πάνω από 400.000 χιλιόμετρα συνεχούς λειτουργίας.
Η φιάλη υγραερίου είναι τοποθετημένη στη θέση της ρεζέρβας, η οποία αντικαθίσταται από κιτ επιδιόρθωσης ελαστικού (προσφέρεται ως στάνταρ), διατηρώντας έτσι ανεπηρέαστη τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ. Η επιλογή του καυσίμου (βενζίνη ή υγραέριο) γίνεται μέσω ενός διακόπτη που τοποθετείται κοντά στη θέση του οδηγού ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση ακόμα και εν κινήσει.
Ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα για τον καταναλωτή αποτελεί και η αύξηση της συνολικής αυτονομίας του οχήματος, καθώς σε αυτήν της βενζίνης, προστίθεται και η αυτονομία που προέρχεται από το υγραέριο ως εναλλακτικό καύσιμο.

Μοντέλα Fiat με κινητήρες βενζίνης-υγραερίου
ΓΚΑΜΑ GPL
Panda
Grande Punto
Bravo
Κινητήρας
1.2
1.4
1.4
Ισχύς
60 PS
77 PS
90 PS
Εκπομπές CO2
116 g/km
119 g/km
134 g/km
Φιάλη υγραερίου
31 lt
38 lt
41 lt
Euro
4
4
4
 
Πολύ σύντομα, θα είναι διαθέσιμα τα παρακάτω μοντέλα με κινητήρες προδιαγραφών Euro 5 υγραερίου-βενζίνης:
  • Panda GPL E5 1.2 69 PS (Δεκέμβριος 2010)
  • Grande Punto & Punto Evo GPL 1.4 77 PS (Δεκέμβριος 2010)
  • Bravo GPL 1.4 90 PS (Ιανουάριος 2011).
  • 500 GPL 1.2 69 PS (Ιανουάριος 2011).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...