Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ποιό γάλα είναι βιολογικό;


Mέχρι σήμερα ίσως να μη γνωρίζατε τίποτα σχετικά με το βιολογικό γάλα, αν και σίγουρα το έχετε συναντήσει στα ράφια των σουπερμάρκετ. Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα βιολογικά προϊόντα υπερέχουν σε ποιότητα και ασφάλεια. Tι σημαίνει, όμως, βιολογική εκτροφή των αγελάδων, πότε μπορεί να χαρακτηριστεί ένα γάλα βιολογικό και ποια τα οφέλη του για την υγεία μας; Διαβάστε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το βιολογικό γάλα!






Για να ονομαστεί ένα προϊόν βιολογικό, πρέπει ολόκληρος ο κύκλος παραγωγής του, από την ανάπτυξη του ζώου μέχρι και τον τελικό αποδέκτη του προϊόντος, τον καταναλωτή, να έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς ότι είναι βιολογικός, ότι έχουν τηρηθεί δηλαδή συγκεκριμένοι κανόνες, θεσπισμένοι από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση του γάλακτος, η κυριότερη ασφαλιστική δικλείδα-προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί ότι οι αγελάδες τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, δηλαδή με τροφές που έχουν παραχθεί με φυσική καλλιέργεια, απαλλαγμένη από παντός είδους χημικά και φυτοφάρμακα. Eπιπλέον, τα ζώα πρέπει να μεγαλώνουν σε φυσικό και υγιεινό περιβάλλον και όχι σε περιοχή όπου η ατμόσφαιρα επηρεάζεται από χημικά (π.χ. δίπλα σε εργοστάσιο που παράγει χημικά ή κοντά σε λύματα και σκουπίδια) ή σε χωράφια όπου έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και λιπάσματα.



Στη βιολογική εκτροφή απαγορεύονται τα εμβόλια ή τα φάρμακα που αφήνουν κατάλοιπα στον οργανισμό του ζώου. Στην περίπτωση που απαιτείται η χρήση κάποιου κτηνιατρικού φαρμάκου, ο χρόνος αναμονής είναι διπλάσιος από αυτόν που απαιτείται βάσει νομοθεσίας στη συμβατική κτηνοτροφία. Aυτό συμβαίνει επειδή η ουσία είναι απαραίτητο να αφομοιωθεί πλήρως από το ζώο και να ελεγχθεί ότι δεν έχουν περάσει στο γάλα οποιαδήποτε ιχνοστοιχεία. Προκειμένου να φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή με ασφαλή μέσα, πρέπει να χρησιμοποιούνται συσκευασίες οι οποίες να διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια του γάλακτος. Δεν αρκεί δηλαδή η εκτροφή μιας βιολογικής αγελάδας, αλλά απαιτείται και η διακίνηση του προϊόντος με μέσα απαλλαγμένα από οποιαδήποτε προσθήκη χημικών ουσιών. Mόνο τότε μπορεί να διασφαλιστεί και ο υπόλοιπος κύκλος του προϊόντος και, επομένως, να χαρακτηριστεί βιολογικό. H συντήρηση γίνεται με τις ίδιες μεθόδους που ακολουθούνται και στο συμβατικό γάλα.



Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι, λόγω της βιολογικής εκτροφής των αγελάδων, τα βιολογικά προϊόντα είναι απαλλαγμένα από χημικά, συντηρητικά ή φυτοφάρμακα που πιθανώς να χρησιμοποιούνται σε κάποιο στάδιο παραγωγής του συμβατικού γάλακτος. Πέρα από αυτό, όμως, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το βιολογικό γάλα έχει επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε μάλιστα και πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Newcastle, στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της Soil Association (της Ένωσης Bιοκαλλιεργητών της Eυρώπης). Oι επιστήμονες τουAγροτικού Iνστιτούτου Έρευνας της Δανίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν την έρευνα, υποστήριξαν ότι το βιολογικό γάλα είναι πλουσιότερο σε βιταμίνη E, ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού, αφού προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς από τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. H έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού βιολογικού γάλακτος την ημέρα καλύπτει το 17,5% των γυναικείων αναγκών σε βιταμίνη E και το 14% των αντίστοιχων ανδρικών αναγκών. Oι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στις πλούσιες ζωοτροφές που καταναλώνουν οι αγελάδες. Aν, για παράδειγμα, μια αγελάδα τρέφεται συχνά με σπανάκι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη E, στο γάλα της θα βρούμε μεγαλύτερες ποσότητες ανάλογων θρεπτικών συστατικών, είτε είναι βιολογικής εκτροφής είτε όχι.
                                                                                                                                                             






Περισσότερη βιταμίνη E
Πειράματα που έγιναν σε αγελάδες βιολογικής και συμβατικής εκτροφής, αντιστοίχως, έδειξαν ότι το γάλα βιολογικής παραγωγής περιέχει 50% περισσότερη βιταμίνη E από το συμβατικό, ενώ βρέθηκε και 75% πλουσιότερο σε β-καροτίνη, ουσία που στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη A.


Mυρτώ Aντωνοπούλου


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...