Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κλέβουμε πόρους από το μέλλον για να τροφοδοτούμε ένα μη βιώσιμο παρόν

Kritonas photo

Δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης - 22 Απριλίου 2011


«Με τον τρόπο ζωής μας καταπατούμε συστηματικά το αυτονόητο δικαίωμα των μελλοντικών γενεών στους κοινόκτητους πόρους του πλανήτη μας. Ο πολιτισμός μας φαίνεται πως έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της Γης. Οι ενεργειακές μας επιλογές και τα καταναλωτικά μας πρότυπα υπονομεύουν διαρκώς τη δυνατότητα της Γης να υποστηρίξει τη ζωή», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.



«Μοιάζει να έχουμε ξεχάσει ότι το ανθρώπινο είδος μοιράζεται τη Γη με χιλιάδες άλλα είδη ζώων και φυτών και όλα αλληλοεξαρτώνται για την επιβίωσή τους. Η βιοποικιλότητα του πλανήτη μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Τουλάχιστον 16.000 είδη απειλούνται με εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένου του 12% των πτηνών, του 23% των θηλαστικών και το 32 % των αμφίβιων. Το οικονομικό κόστος της απώλειας βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Έχει χαθεί οριστικά, το 1/5 των κοραλλιογενών υφάλων, το 1/3 των αρχέγονων δασών και το 1/2 των υγροτόπων του πλανήτη μας. 130 εκατομμύρια στρέμματα δασών αποψιλώνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, με την Αφρική και τη Λατινική Αμερική να χάνουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις. Με την αποδάσωση περισσότερος άνθρακας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας την κλιματική αλλαγή, το έδαφος διαβρώνεται και είδη ζωής εξαφανίζονται εξαιτίας της καταστροφής των βιότοπων τους. Το 1/3 των εκτάσεων της γης απειλείται με ερημοποίηση, θέτοντας σε κίνδυνο τη διατροφική μας επάρκεια. Στην Αφρική το 75% των γεωργικών εδαφών έχει χάσει την παραγωγική του δυνατότητα λόγω της ερημοποίησης. Τα περισσότερα ιχθυαποθέματα του πλανήτη βρίσκονται εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων, ενώ με την αλόγιστη ρύπανση των ωκεανών, των μεγαλύτερων αποθηκών άνθρακα του πλανήτη μας, επιταχύνουμε την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή υπονομεύει την ικανότητα της Γης να φιλοξενήσει ζωή. Τα παγόβουνα στους πόλους και οι παγετώνες στις κορυφές του πλανήτη λιώνουν με ρυθμούς ταχύτερους από ότι προέβλεπαν οι επιστήμονες. Όταν λιώσουν οι πάγοι των Ιμαλαΐων, θα απειληθεί η πρόσβαση σε νερό του 22% του παγκόσμιου πληθυσμού. 20 εκατομμύρια είναι ήδη οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. Έως το 2050 εκτιμάται ότι ίσως φτάσουν τα 500 εκατομμύρια οι άνθρωποι που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο πλούσιος δυτικός κόσμος ζει πάνω από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας. Καταναλώνουμε περισσότερο απ’ όσο μπορούν να παράγουν και μολύνουμε περισσότερο απ’ όσο μπορούν να απορροφήσουν. Είναι επιτακτικό να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής και το μοντέλο ανάπτυξής μας, ώστε αυτό να λαμβάνει υπόψη το ρυθμό ανανέωσης των πόρων και να ενσωματώνει την αληθινή αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που μας προσφέρουν τα οικοσυστήματα.

Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε απερίσκεπτα να κλέβουμε πόρους από το μέλλον για να τροφοδοτούμε ένα μη βιώσιμο παρόν. Καθένας από εμάς έχει ηθική ευθύνη να αποτρέψει την επερχόμενη καταστροφή. Οφείλουμε να διαχειριστούμε αυτό τον πλανήτη με σεβασμό για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ζωής.»

http://www.kritonarsenis.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...