Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Γυάλινη συσκευασία για την “πράσινη” εποχή



Ανεξάρτητα από τι χρώμα είναι, το γυαλί είναι πάντα “πράσινο”, λέει μια γνωστή φράση. Έτσι δεν είναι έκπληξη ότι τα τελευταία χρόνια  οι απαιτήσεις των καταναλωτών για “καθαρή”, “πράσινη”, και αειφόρο γυάλινη συσκευασία για την συσκευασία τροφίμων και ποτών έγινε πιο επιτακτική από ποτέ.
Έρευνες που διενεργήθηκαν το 2008  τόσο στην Ευρώπη, από την FEVE (Federation Europeenne du verre d’ emballage), όσο και στην Β. Αμερική από την GPI (Glass Packaging Institute), κατέδειξαν ότι οι καταναλωτές κατέταξαν τη γυάλινη συσκευασία  σαν την πλέον περιβαλλοντικά  φιλική συσκευασία, βασιζόμενοι στο ότι είναι  100% ανακυκλώσιμη καθώς και επαναχρησιμοποιούμενη.
Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι απόλυτα δικαιολογημένο διότι όσο περισσότερο  γυαλί ανακύκλωσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή γυάλινων φιαλών τόσο λιγότερη ενέργεια και ορυκτές πρώτες ύλες, όπως άμμος - σόδα- μαρμαρόσκονη, απαιτούνται. Ανακυκλώνοντας γυαλί μειώνεται η αέρια ρύπανση κατά 20% και αυτή των υγρών αποβλήτων κατά 50%. Ενδεικτικά:η χρήση ενός  τόνου γυαλιού ανακύκλωσης (υαλοθραύσματος) μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 300 κιλά..
Ανακυκλώνοντας μία γυάλινη φιάλη 263 γραμμαρίων εξοικονομείται  ενέργεια ισοδύναμη για τη λειτουργία ενός Η/Υ για  25 λεπτά, μιας έγχρωμης τηλεόρασης για 20 λεπτά  ή ενός πλυντηρίου για 10 λεπτά.

Όσον αφορά στην επαναχρησιμοποίηση των γυάλινων φιαλών, που στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μέχρι και 40 φορές,
τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι τεράστια και προφανή διότι δεν επαναλαμβάνεται η παραγωγική διαδικασία και κατά συνέπεια καμία πρώτη ύλη δεν καταναλώνεται και δεν απαιτείται καθόλου ενέργεια παραγωγής φιαλών
Το 2008 στις χώρες της Ε.Ε 27 το ποσοστό ανακύκλωσης γυαλιού έφθασε το 65%, ήτοι 11 εκατ. τόνοι γυαλιού.Αντίστοιχα στην Ελλάδα το ποσοστό ανακύκλωσης είναι πολύ χαμηλό, 12% που αντιστοιχεί σε 24 χιλ. τόνους γυαλιού. Στόχος της Ελληνικής υαλουργίας, και όχι μόνο, αλλά και των αρμόδιων δημόσιων φορέων όπως το ΥΠΕΚΑ, οι ΟΤΑ, των εγκεκριμένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, είναι η ταχεία αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης του γυαλιού, ώστε να επιτευχθεί ο φιλόδοξος πλέον στόχος του 60% (κατά βάρος) ανακύκλωσης γυαλιού έως το τέλος του 2011, όπως προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία 2004/12/ΕΚ.
Για την επίτευξη του στόχου είναι αναγκαία η ενεργός συμμετοχή όχι μόνο των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και όλων των πολιτών, διότι είναι υποχρέωση για τον κάθε ένα από εμάς να συμβάλει συνειδητά στην ανακύκλωση.

Τίποτα δεν είναι τόσο φυσικό όσο το γυαλί.
Το γυαλί δεν φτιάχνεται από πετροχημικά παράγωγα. Περιέχει μόνο τρία φυσικά μεταλλεύματα: άμμο, σόδα και μαρμαρόσκονη. Το γυαλί έχει μια επιτυχημένη  ιστορία 5000 ετών. Και έχει αιώνια ζωή: το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο και μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά. Έτσι εξασφαλίζει και συντηρεί μια υγιή Μητέρα Φύση.


Τίποτα δεν είναι τόσο ασφαλές όσο το  γυαλί 


Ένα μόνο στρώμα - για να προστατεύει και να συντηρεί! Το γυαλί είναι αδρανές και είναι το ασφαλέστερο υλικό συσκευασίας στην αγορά  αφού αποκλείει την  μετανάστευση χημικών στα τρόφιμα και τα ποτά. Ακόμα και όταν θερμαίνεται στα μικροκύματα, το γυαλί δεν έχει επιπτώσεις στο περιεχόμενό του. Μέχρι σήμερα, το γυαλί είναι η μόνη συσκευασία που έλαβε πιστοποίηση GRAS (Generally Recognized As Safe - γενικά αναγνωρίσιμο ως ασφαλές υλικό συσκευασίας)  από την Αμερικανική υπηρεσία  FDA (Food and Drug Administration - Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων).

10 πράγματα που δεν ξέρετε για το γυαλί


1. Το γυαλί είναι 100% καθαρό. Είναι κατασκευασμένο από τρία φυσικά, μη-τοξικά στοιχεία: άμμος, ανθρακικό νάτριο και ασβεστόλιθος.
2. Ένα γυάλινο δοχείο μπορεί να πάει από ένα κάδο ανακύκλωσης στο ράφι ενός καταστήματος σε μόλις 30 μέρες!
3. Επειδή το γυαλί είναι αδρανές, προστατεύει καλύτερα το περιεχόμενό του. Αυτό σημαίνει ότι το γυαλί δεν θα επηρεάσει την αρχική γεύση και την ποιότητα των τροφίμων και των ποτών σας.
4. Είναι ένα από τα πολύ λίγα 100% ανακυκλώσιμα υλικά ατέλειωτης συσκευασίας.
5. Το μέσο ποσοστό ανακύκλωσης για τις 27 χώρες της ΕΕ είναι 65% .
6. Φτιάχνοντας γυαλί από ανακυκλωμένο γυαλί χρησιμοποιείται 40% λιγότερη ενέργεια από ό,τι όταν φτιάχνεται γυαλί από πρώτες ύλες.
7. Τα γυάλινα δοχεία είναι 40% ελαφρύτερα από ό,τι ήταν πριν απο 20 χρόνια.
8. Το 2008, υπήρξε εξοικονόμηση ύψους 13,8 εκατ. τόνων, πρώτων υλών - όσον αφορά την εξοικονόμηση CO2, που ισούται με την αφαίρεση περίπου 4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από το δρόμο!
9. Το γυαλί είναι άοσμο: για αυτό τα αρώματα και οι κολόνιες μπαίνουν μόνο σε γυάλινες φιάλες - δεν αλλοιώνεται η μυρωδιά.
10. Το γυαλί επίσης δεν έχει γεύση, γι 'αυτό είναι ιδανικό για γευσιγνωσία κρασιού. Αποκαλύπτει τις λεπτές αποχρώσεις και τα χαρακτηριστικά που προσφέρει κάθε κρασί.


Δημοφιλή προϊόντα συσκευασμένα σε γυάλινη συσκευασία

- Παιδικές τροφές
- Βιολογικά τρόφιμα
- Κρασί, μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά
- Μαρμελάδες, ζελέδες και κονσέρβες
- Σάλτσες
- Γάλα και Χυμοί
- Τουρσί και παρεμφερή προϊόντα
- Κολόνιες



Μπορείτε να δείτε περισσότερα σε αυτά τα Links
http://togelastoboukali.blogspot.com/
http://www.friendsofglass.com/
Πηγή: www.thinkglass.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...