Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τρόφιμα Βιολογικής Καλλιέργειας vs συμβατικής καλλιέργειας: είναι πράγματι πιο θρεπτικά; Νέα μελέτη για τον χυμό τομάτας

Τρόφιμα Βιολογικής Καλλιέργειας vs συμβατικής καλλιέργειας: είναι πράγματι πιο θρεπτικά; Νέα μελέτη για  τον χυμό τομάτας

Οι βασικές διαφορές μεταξύ των τεχνικών βιολογικής καλλιέργειας και των συμβατικών έγκεινται στο γεγονός της λίπανσης και την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους για την καλλιέργεια, γεγονός που αντικατοπτρίζεται τελικά όπως υποστηρίζεται, στην περιεκτικότητα των παραγόμενων προϊόντων σε θρεπτικά συστατικά και στη διαφοροποίηση της γεύσης. Σε αυτό το πλαίσιο πολλές επιστημονικές συζητήσεις και δημοσιεύσεις ισχυρίζονται τη διαθρεπτική ανωτερότητα των προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας σε σχέση με τις συμβατικές σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας ενώ άλλες τόσες ισχυρίζονται το αντίθετο, διατηρώντας το επιστημονικό ενδιαφέρον ζωντανό τροφοδοτώντας παράλληλα την ερευνητική δραστηριότητα.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Chemistry, τάσσεται υπέρ της άποψης πως χυμός που προήλθε από καλλιέργεια τομάτας με τεχνικές βιολογικής καλλιέργειας είναι πιο πλούσιος σε βιοενεργά φαινολικά συστατικά και αυξημένο αντιοξειδωτικό δυναμικό σε σχέση με χυμό από τομάτες που είχαν καλλιεργηθεί με συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας. Η μελέτη αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με πολλές άλλες παλαιότερες που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί γεγονός μάλιστα που βρίσκεται και σε συμφωνία με παλαιότερη ανασκόπηση της EFSA βάσει της οποίας δεν αποδείχτηκε η διαφοροποίηση. Αντίθετα μια αντίστοιχη Γαλλική ανασκόπηση υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο πυροδοτώντας νέο κύκλο συζητήσεων και έρευνας.
Σύμφωνα με τη νέα δημοσιευμένη μελέτη που διεξήχθη σε χυμό τομάτας υποστηρίζεται πως η καλλιέργεια των φυτών με τεχνητή λίπανση μειώνει την ανάπτυξη των φυσικών αμυντικών τους μηχανισμών με αποτέλεσμα τη μειωμένη αντοχή έναντι των ασθενειών καθώς επίσης και τη συγκέντρωση των μεταλλικών στοιχείων, βιταμινών και άλλων δευτερογενών μεταβολιτών τους. Τα στοιχεία της νέας έρευνας αποδεικνύουν πως υπάρχει σαφής συσχέτιση στην περιεκτικότητα τουλάχιστον δώδεκα φαινολικών ουσιών και αντιοξειδωτικού δυναμικού αναλόγως με τον τρόπο καλλιέργειας με τον ισχυρισμό να κλίνει υπέρ του βιολογικού τρόπου καλλιέργειας.

Πηγή: Food Chemistry, Vol. 130, Issue 1, pp.222-227: Is there any difference between the phenolic content of organic and conventional tomato juices? , A. Vallverdu-Queralt, A. Medina-Remon, I. Casals-Ribes,R.M. Lamuela-Raventos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...