Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Αντιμετώπισε τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με εξοικονόμηση ενέργειας


Η πρώτη από τις τρεις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ μέχρι τον Ιούλιο, είναι πλέον γεγονός.
Επειδή όμως η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεις, σου θυμίζουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να μειώσεις την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος, να εξοικονομήσεις χρήματα και να κρατήσεις αυτά που θα σου πάρει ο νέος λογαριασμός της ΔΕΗ. Σκέψου έξυπνα και πρακτικά και άλλαξε απλές, καθημερινές σου συνήθειες:

1. Ζεστούλα με… τον ανεμιστήρα οροφής
Έχεις μήπως ανεμιστήρα οροφής; Θαυμάσια! Εκτός από το να σε βοηθάει να αποφεύγεις την άσκοπη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι, γνώριζες ότιμπορεί να σε βοηθήσει και το χειμώνα να ζεσταθείς πιο οικονομικά; Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Ψάξε για ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα του ανεμιστήρα πάνω ακριβώς από τα φτερά.

Επειδή ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο, η ζέστη έχει την τάση να ‘συγκεντρώνεται’ ψηλά στο ταβάνι του σπιτιού μας. Ο ανεμιστήρας με χειμερινή λειτουργία, στέλνει αέρα προς τα πάνω εμποδίζοντας τη συσσώρευση της θερμότητας στο ταβάνι η οποία παραμένει χαμηλά και μας ζεσταίνει καλύτερα. Χρησιμοποιήσε τον ανεμιστήρα στη χειμερινή του λειτουργία και στη χαμηλή ταχύτητα μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχεις. Προσαρμόζοντας ανάλογα τη θέρμανση, μπορείς να επιτύχεις εξοικονόμηση μέχρι και 10%.
2. Ο ήλιος ζεσταίνει καλύτερα
Προσπάθησε να εκμεταλλευτείς όσο μπορείς την παρουσία του ήλιου για να ζεστάνεις το σπίτι. Άφησε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες που κοιτάνε στη νότια πλευρά για να επιτρέψεις στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, κλείσε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτάνε βόρεια) για να ελαχιστοποιήσεις τις διαρροές θερμότητας.
Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, προσπάθησε να αγοράσεις ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά, είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνεις. Ένας ηλιακός μπορεί να σου εξοικονομήσει 150-180 € ετησίως. Όσο βέβαια αυξάνει το ρεύμα, τόσο περισσότερο θα αυξάνει το όφελος και ο χρόνος απόσβεσης της αγοράς.
Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη θέρμανση, δες κι εδώ.
3. Πλύνε ρούχα με τα μισά λεφτά
Γνώριζες ότι περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό; Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30°C ή και κρύο νερό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερο από 50% ηλεκτρικό ρεύμα ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες.
Και αν ψάχνεις τώρα να αγοράσεις πλυντήριο, προτίμησε το κλασσικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια και νερό. Εννοείται ψάξε για μοντέλο με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (στα πλυντήρια είναι η Α+++).
4. Μαγείρεψε έξυπνα
Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύεις είναι σε χαμηλή φωτιά… αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Μόλις το φαγητό βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και άσε το να σιγοβράζει μέχρι να γίνει (βασικά έτσι θα βγει και πιο νόστιμο!).
Επίσης, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις βραστήρα για να βράσεις το νερό που θα χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα (π.χ. στα μακαρόνια), αντί για να περιμένεις να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας. Ο βραστήρας θα βράσει το νερό σχεδόν 2½ φορές πιο αποδοτικά από το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας εξοικονομώντας μας χρήματα.
Μην ξεχνάς ποτέ να χρησιμοποιείς σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη, τότε σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειαζόμαστε.
Δεν χρειάζεται να προθερμάνεις το φούρνο για να τον χρησιμοποιήσεις, αφού λίγο πολύ η χρησιμότητα της προθέρμανσης είναι υπερεκτιμημένη. Αγνόησε τις συνταγές, βάλε κατευθείαν το φαγητό σε κρύο φούρνο και άναψε τον εκείνη τη στιγμή. Επίσης, είναι πολύ καλή ιδέα να σβήσεις το φούρνο κάνα μισάωρο πριν το τέλος. Μην ανησυχείς, ο φούρνος θα κρατήσει αρκετή θερμότητα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού, αρκεί βέβαια να μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα αφού κάθε φορά που το κάνεις αυτό χάνεται το 20% της θερμότητας.
5. Η ενεργειακή κλάση Α συνήθως δεν είναι η καλύτερη!
Αν πρόκειται να αγοράσουμε μία νέα ηλεκτρική συσκευή, όπως ψυγείο, φούρνο, πλυντήριο, κλιματιστικό, επιλέγουμε ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Προσοχή όμως! Το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι παραπλανητικό και να μην καταλήξουμε στην πιο αποδοτική συσκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, όπως π.χ. στα ψυγεία, στα πλυντήρια κα, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++.
Δες πόσες κατηγορίες ενεργειακής κλάσης υπάρχουν για τα προϊόντα που υπάγονται σε ταξινόμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας ανάμεσα σε αυτές τις κλάσεις είναι τεράστια, αφού ένα ψυγείο Α+++ σε σύγκριση με ένα ψυγείο Α καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 25-30 €το χρόνο σε ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους.
Καθώς όμως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, η διαφορά αυτή θα μεγαλώσει, όπως αντίστοιχα θα μειωθεί ο χρόνος απόσβεσης του έξτρα κόστους αγοράς.
Αν χρειαστεί να αγοράσεις κλιματιστικό, αγνόησε την ενεργειακή κλάση αφού πλέον σχεδόν όλα τα μοντέλα ανήκουν στην κλάση Α και ρώτα να μάθεις για την απόδοση, όπως αυτή εκφράζεται σε COP για θέρμανση και EER για ψύξη. Η απόδοση μας λέει για κάθε kw ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται πόσα kw θέρμανσης ή ψύξης παράγονται.
Το όριο που απαιτείται για την ενεργειακή κλάση Α είναι 3,21 ωστόσο πολλά μοντέλα επιτυγχάνουν απόδοση 4,5 ή και 5, δηλαδή περισσότερο από 50% πιο αποδοτικά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τα απλά μοντέλα κλάσης Α. Επίσης προτίμησε κλιματιστικό inverter. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα το καλοκαίρι στους 29 βαθμούς) θα επιτρέψει στο inverter να σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.
6. Έξυπνος φωτισμός
Υπάρχει κανείς εκεί έξω που χρησιμοποιεί ακόμα τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως; Ναι, αυτές που καίνε 4-5 φορές παραπάνω ρεύμα από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Δηλαδή έχεις ακόμα… στοκ; Αν ναι, ίσως είναι καλή στιγμή να θυμηθείς ότι για κάθε παλιά λάμπα πυρακτώσεως 100W που αντικαθιστάς με μία εξοικονόμησης ενέργειας αντίστοιχης φωτεινότητας, γλυτώνεις περίπου 30-40 € το χρόνο.
Ακόμα καλύτερα, προτίμησε μία λάμπα LED. Η διαφορά στην εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ η διάρκεια ζωής τους πιθανότατα μπορεί να ξεπεράσει και τα δέκα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, σβήνουμε πάντα τα φώτα όταν δεν είμαστε στο δωμάτιο και γενικότερα αποφεύγουμε τον υπερβολικό φωτισμό.
7. Εξαφάνισε τα ενεργειακά βαμπίρ
Τέλος, μην ξεχνάς να κλείνεις την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή, το ρούτερ, το desktop ή το laptop και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ούτε σε stand by), ή ακόμα καλύτερα βγάλε τις από την πρίζα.
Επειδή βέβαια δεν είναι και το πιο πρακτικό πράγμα στον κόσμο να βάζει και να βγάζει κανείς από την πρίζα 5-6 συσκευές δυο φορές την ημέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύμπριζο με διακόπτη και να ενώσουμε εκεί όσες περισσότερες συσκευές μπορούμε.
Ψάχνεις να αγοράσεις υπολογιστή; Θυμήσου ότι τα laptops καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από ένα μέσο desktop.7
Greenpeace
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...