Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Φάτε μάτια …ψάρια

Το ψάρι, τροφή βαθιά συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση, αποτελεί την ιδανική λύση διατροφής, και ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς συμμερίζεστε την άποψή μου, ωστόσο σαν λάτρης της συγκεκριμένης τροφής, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες συμβουλές για πιο «ψαγμένους» καταναλωτές..
Aποτελούν άριστη διατροφική επιλογή, είναι νόστιμα και έχουν την τιμητική τους τώρα το καλοκαίρι. O λόγος φυσικά για τα ψάρια, τα οποία έχουμε κάθε λόγο να καταναλώνουμε -2 με 3 φορές την εβδομάδα και όχι μόνο το καλοκαίρι. Πώς όμως θα είστε κατοχυρωμένοι για την ποιότητα και την αξία τους, εφόσον διάφοροι επιτήδειοι έμποροι προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους πωλούν άνθρακα αντί για χρυσό; Για να είστε λοιπόν «υποψιασμένοι» καταναλωτές απευθυνθήκαμε σε διάφορους ειδικούς και φορείς, ώστε να μάθουμε να ξεχωρίζουμε και να επιλέγουμε τα καλύτερα.
To ψάρι είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε βιταμίνες και ασβέστιο. Γι' αυτό και θεωρούνται απαραίτητα κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Το φυσικό λίπος τους έχει ευεργετικές ιδιότητες. Ενισχύουν την ισορροπημένη ανάπτυξη, χωρίς να παχαίνουν. Διατηρούν το δέρμα και τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παιδική όραση, μειώνοντας τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Ακόμη μειώνουν τις πιθανότητες προσβολής από καρδιοπάθειες, καρκίνο, αρτηριοσκλήρωση.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ ( Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής) είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση με 20ετή πείρα σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων με ιδιαίτερη όμως βαρύτητα στην ενημέρωση-εκπαίδευση και προστασία του καταναλωτή.
Γενικές συμβουλές

Η ΕΚΠΟΙΖΩ (ένωση καταναλωτών) εφιστά την προσοχή σας στα εξής σημεία:
Τα φρέσκα ψάρια που αγοράζετε θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε πάγο τη στιγμή της πώλησης. Τα ιχθυοπωλεία-ιχθυαγορές που επιλέγετε θα πρέπει να είναι καθαρά και να είναι φανερό ότι τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.
Τα φρέσκα ψάρια που αγοράζετε να τα καταναλώνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και εν τω μεταξύ πρέπει οπωσδήποτε να τα βάζετε σε ψυγείο, κατά προτίμηση τυλιγμένα, για να μη μεταδώσουν μικρόβια σε άλλα τρόφιμα.

Ακόμη, φροντίστε να μην έρχονται τα ψάρια σε επαφή με τρόφιμα τα οποία καταναλώνονται ωμά.

Αναγνωρίζοντας τα φρέσκα
Το δέρμα του φρέσκου ψαριού έχει ζωντανό και λαμπερό χρώμα χωρίς αποχρωματισμούς. Η βλέννα του είναι καθαρή (σαν νερό) και διάφανη, τα λέπια του σφιχτοδεμένα και υγρά (εκτός από της ρέγκας, της σαρδέλας και του γαύρου). Όσο πιο μουντό είναι το δέρμα του και όσο λιγότερο διαφανής (γαλακτώδης) η βλέννα του τόσο λιγότερο φρέσκο είναι το ψάρι.

Το μάτι πρέπει να είναι φουσκωτό, ο κερατοειδής διαφανής και η κόρη μαύρη και λαμπερή. Αν το μάτι είναι βαθουλωμένο στο κέντρο, ο κερατοειδής είναι γαλακτώδης και η κόρη γκρίζα, το ψάρι είναι μπαγιάτικο.

Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά, με έντονο χρώμα ροδαλό ή κόκκινο και χωρίς βλέννα. Όσο πιο μπαγιάτικο είναι το ψάρι τόσο τα βράγχια κιτρινίζουν και αποκτούν βλέννα η οποία σιγά σιγά γίνεται γαλακτώδης.

Όσο το ψάρι είναι φρέσκο δεν παρουσιάζει κανένα χρωματισμό κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Με το χρόνο αυτή η ζώνη γίνεται όλο και πιο κόκκινη.
Το φρέσκο ψάρι αναδύει μυρωδιά θάλασσας. Σε περίπτωση όπου έχει μυρωδιά αμμωνίας δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...