Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Kίνδυνος στις παραλίες της Μεσογείου από «τσούχτρες»!



Για «επέλαση» μεδουσών στη Μεσόγειο φέτος το καλοκαίρι προειδοποιούν οι ειδικοί επισημαίνοντας ότι οι τσούχτρες όχι μόνο απειλούν την βιοποικιλότητα της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και την υγεία δεκάδων χιλιάδων τουριστών. Μάλιστα, ορισμένα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου προσανατολίζονται στην τοποθέτηση ενός ειδικού διχτυού για την προστασία των λουόμενων.
Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επικαλούμενη ειδικούς που συμμετέχουν σε μεσογειακό πρόγραμμα με στόχο την καταγραφή της αύξησης των μεδουσών, η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχουν ήδη οδηγήσει σε δραματική αύξησή τους στη Μεσόγειο.

Για τον επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητή Στέφανο Πιρένο από το Πανεπιστήμιο Σαλέντο στη νότια Ιταλία, στις 21 Απριλίου έκαναν την εμφάνισή τους εκατομμύρια τσούχτρες κατά μήκος 300 χλμ. της μεσογειακής ακτογραμμής. Οι επιστήμονες εξοπλίζονται με «έξυπνα» τηλέφωνα και άλλες συσκευές για να παρακολουθήσουν την πορεία τους. Τα τελευταία 4 χρόνια καταγράφεται αύξηση των πληθυσμού των μεδουσών όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του πλανήτη, κυρίως στις ανοιχτές θάλασσες, προσθέτει ο Ιταλός καθηγητής.
«Για παράδειγα, στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούσας, όπου συρρέουν κάθε χρόνο 300 χιλιάδες τουρίστες το χρόνο, οι λουόμενοι μπορούν να κολυμπήσουν μόνο μία εβδομάδα όλο το καλοκαίρι», επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος.
Επιπλέον, το ινστιτούτο «Veronica Fuentes» που καταγράφει την πορεία των μεδουσών υποστηρίζει ότι, φέτος την άνοιξη εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός μιας επικίνδυνης μέδουσας, της Pelagia noctiluca, στις ακτές της Καταλονίας και της Βαλένθια.
Ανά τετραγωνικό μέτρο αντιστοιχούσαν 30 με 40 τσούχτρες. Και μάλιστα, όπως αναφέρει το ισπανικό ινστιτούτο, οι τσούχτρες που εντοπίστηκαν πολύ κοντά στις ακτές είχαν αρκετά μεγάλο μέγεθος, πράγμα ασυνήθιστο καθώς η θερμοκρασία του νερού στα ύδατα αυτά τις αποθαρρύνει να βγουν προς τα... έξω.
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ακτές της Μεσογείου που θα έχουν σοβαρό πρόβλημα φέτος το καλοκαίρι βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Σαρδινία, Σικελία, Μάλτα αλλά και στο Ισραήλ και το Λίβανο. Σύμφωνα με τον Πιρένο, περίπου κάθε χρόνο στη Μεσόγειο, 50 χιλιάδες λουόμενοι νοσηλεύονται από τσιμπήματα τσούχτρας.
Πηγή: protothema.gr
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/perivallon/epelasi-apo-tsoyhtres-sti-mesogeio#.UbwO8_n0Fuo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...