Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα;

 


Τα κοινά φρούτα, που δεν προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια, περιλαμβάνουν 67 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Ιδιαίτερα αυτά που έχουν μαλακή φλούδα, είναι πιο ευαίσθητα και απορροφούν ακόμη περισσότερο όλες τις βλαβερές ουσίες.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως αυτά είναι τα φρούτα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με τη φλούδα με κίνδυνο να εμφανιστούν ερεθισμοί στο δέρμα και τους πνεύμονες, ορμονικές διαταραχές, αλλά ακόμη και καρκίνος.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας τα 12 “βρώμικα” φρούτα και λαχανικά που ενδέχεται να έχουν περισσότερα φυτοφάρμακα είναι...


Ροδάκινα      Νεκταρίνια 
Πιπεριές       Σέλερι
Φράουλες     Σπανάκι
Μήλα            Κεράσια
Blueberries    Πατάτες
Σταφύλια      Μαρούλι

 "Tο βαθύ καθάρισμα (κατά το οποίο αφαιρείται η φλούδα και μέρος της σάρκας του φρούτου ή του λαχανικού) είναι η μόνη λύση για να απαλλαγείς από τα φυτοφάρμακα. Αν συνηθίζεις να τα ξεπλένεις με νερό και ξίδι σε αναλογία 2 προς 1, τότε να ξέρεις ότι αυτό γίνεται για να εξοντωθούν τα παράσιτα που υπάρχουν από το χώμα της καλλιέργειας και όχι για να απαλλαγείς από τα φυτοφάρμακα", επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΩ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ;

Για να διαπιστώσεις αν τα φρούτα σου έχουν φυτοφάρμακα κάνε ένα απλό πείραμα. Βάλε ένα τσαμπί σταφύλια σε νερό με λίγο απορρυπαντικό για τα πιάτα. Άφησέ το μερικά λεπτά και δες τη διαφορά στο χρωματισμό του νερού. Αν κάνεις την ίδια διαδικασία χωρίς απορρυπαντικό, θα δεις ότι το νερό δεν αλλάζει χρώμα. Πράγμα που σημαίνει πως το νερό από μόνο του δεν είναι ικανό να διώξει τα φυτοφάρμακα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΩΞΩ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ;

Είναι πολύ σημαντικό πριν απ' όλα να πλύνεις ο ίδιος καλά τα χέρια σου. Μην τα ξεβγάλεις απλώς με νερό, αλλά πλύνε τα κανονικά με σαπούνι . Στη συνέχεια,  τοποθέτησε τα φρούτα σε μια λεκάνη και τρίψε τα με μια βούρτσα ή με τα χέρια -χωρίς να χρησιμοποιήσεις σαπούνι. Πρόσεξε να μην κόψεις τα κοτσάνια των φρούτων πριν τα πλύνεις, γιατί αλλιώς ενδέχεται να περάσουν τα μικρόβια μέσα στο φρούτο. Μην ξεχάσεις να ξαναπλύνεις τα χέρια σου πριν φας!

"Πρέπει να πλένουμε και όσα φρούτα έχουν φλούδες που δεν τρώγονται, όπως οι μπανάνες και τα πορτοκάλια. Γιατί; Ο φλοιός τους ενδέχεται να φιλοξενεί παθογόνα μικρόβια, τα οποία θα μεταφερθούν στο μαχαίρι ή στα χέρια μας και από εκεί στο εσωτερικό των φρούτων, δηλαδή στη σάρκα τους, την οποία θα καταναλώσουμε. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να πλένουμε όλα τα φρούτα προτού τα ξεφλουδίσουμε για να τα φάμε, για να τα βάλουμε στο μπλέντερ ή για να τα στύψουμε και να φτιάξουμε χυμό". τονίζει η Ευθυμία Δέδε.

Ετοίμασε ένα μείγμα από φυσικά συστατικά που θα διώξουν τα μικρόβια και τα φυτοφάρμακα μακριά.

- 1 κ.σ χυμό λεμονιού, 2 κ.σ baking soda, 1 φλιτζάνι νερό. Ψέκασε τα φρούτα με αυτό και άφησέ τα 5-10 λεπτά πριν τα ξεβγάλεις
- 1 κ.σ χυμό λεμονιού, 2 κ.σ λευκό ξίδι, 1 φλιτζάνι νερό. Ψέκασε τα φρούτα και άφησε 5-10 λεπτά πριν τα ξεβγάλεις

ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΑ ΠΛΕΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ;

Όχι. Είναι άλλη μια λάθος συνήθεια που μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. "Δεν πρέπει να πλένουμε τα φρούτα προτού τα βάλουμε στο ψυγείο. Ο λόγος είναι απλός: Η υγρασία που θα μείνει πάνω τους θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Καλό είναι να τα πλένουμε αφού τα βγάλουμε από το ψυγείο, λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε."

Η φλούδα των φρούτων λοιπόν, περιέχει αναντικατάστατα συστατικά που καλό είναι να τα προσφέρεις στον οργανισμό σου. Μια καλή συμβουλή είναι να επιλέγεις φρούτα βιολογικής καλλιέργειας και φυσικά να τα πλένεις καλά.

Μια ακόμη λύση θα ήταν να αγοράζεις φρουτο-λαχανικά εποχής. Είναι μικρότερη η πιθανότητα τα εποχιακά να έχουν υπολείμματα φυτοφάρμκου, καθώς μέσα στο θερμοκήπιο αναπτύσσονται περισσότερες ασθένειες και κατά συνέπεια είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν περισσότερα φυτοφάρμακα. Όταν βρίσκονται στην εποχή τους, διαθέτουν καλύτερους μηχανισμούς αντοχής.

Ακόμη, να ψωνίζεις ανώριμα τα φρούτα και τα λαχανικά και τα αφήνεις εκτός ψυγείου σε σημείο με φως για 3-4 ημέρες. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα «σύγχρονα» φυτοφάρμακα έχουν χρόνο υπολειμματικής δράσης 7 ημέρες. Υπολογίζοντας ότι χρειάζονται περίπου 3 ημέρες το λιγότερο για να φτάσει ένα φρούτο ή λαχανικό από το χωράφι στο σπίτι μας, αυτό είναι μια καλή λύση.

Τέλος, θα ήταν συνετό να αποφεύγεις φρούτα και λαχανικά από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, καθώς ενδέχεται να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. και άρα και στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι γι' αυτό το ενδεχόμενο είναι δειγματοληπτικοί, ενώ σε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν βρεθεί πολλά δείγματα με ουσίες που νόμιμα δεν χρησιμοποιούνται πια στην Ελλάδα, όπως το μαλαθείο.

bloggers-tv με πληροφορίες από: kathimerini.gr , troktiko-blog.blogspot.com 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...