Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας Δυτικής Ελλάδας με κύριο αντικείμενο ‘Διατροφή και Καρκίνος’, όπου αποδείχθηκε η ουσιαστική σχέση που έχει η καθημερινή μας διατροφή με πολλούς τύπους καρκίνου (κυρίως με τους δύσκολα αντιμετωπίσιμους) που απασχολούν την καθημερινή ιατρική πρακτική.
Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος, τα συμπεράσματα που προκύπτουν με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου μεταξύ άλλων, είναι τα ακόλουθα:
- Η σχέση των καρκίνων με τη διατροφή είναι ουσιαστική, και αποδείχτηκε ότι η διατροφή εμπλέκεται και στην επίπτωση των καρκίνων αλλά και στη μεγαλύτερη διατήρηση της ύφεσης στον ογκολογικό ασθενή, όπως επίσης, εμπλέκεται ουσιαστικά, στην ποιότητα ζωής του ογκολογικού ασθενούς. Απεδείχθη δηλαδή, ότι η καθημερινή μας διατροφή, είναι ένα εργαλείο, το οποίο κατάλληλα χρησιμοποιούμενο από την κοινωνία και από το οργανωμένο κράτος, είναι σε θέση να μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά και την επίπτωση του καρκίνου και την επιβίωση του ασθενούς όπως και την ανταπόκρισή του στην θεραπεία αλλά και την ποιότητα ζωής του.
- H πρώιμη αναγνώριση της καχεξίας στους ογκολογικούς ασθενείς είναι ουσιαστικό εργαλείο για τη μείωση της θνητότητας των ογκολογικών ασθενών ενισχύοντας σε χρόνο κατάλληλο τη διατροφική του υποστήριξη, πράγμα που εναπόκειται αποκλειστικά στην πρώιμη διάγνωση που πρέπει να εφαρμόσουν οι ιατροί, ώστε να εμπεδώσουν τους ποικίλους τρόπους αξιολόγησης της θρέψης των ασθενών.
- Σημαντική είναι η υπευθυνότητα των κλινικών ιατρών στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την εμπέδωση και μόνιμη διεκπεραίωση των πρακτικών της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου, η οποία είναι σε θέση να οδηγήσει σε πλήρη ίαση.
Τέλος, ο κ. Γκινόπουλος, κατέληξε επισημαίνοντας ότι: ‘Μέσα από το Συνέδριό μας ευαισθητοποιήσαμε τους ιατρούς και ενημερώσαμε για μοντέλα αξιολόγησης του ρίσκου ανάπτυξης καρκίνου, επισημαίνοντας τον ρόλο που έχουν γονίδια ή άλλες εκφράσεις αυτών, όπως proteomics, που πιστεύουμε ότι είναι το κυρίαρχο όπλο των υπηρετούντων την υγεία στην κοινωνία μας, για να ενεργήσουν προληπτικά, προλαμβάνοντας έτσι στην καθημερινότητα, την εμφάνιση νέων καρκίνων. Τέλος, ευαισθητοποιήσαμε και όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή, διακίνηση, αποθήκευση τροφίμων με στόχο και οι ίδιοι με τη σειρά τους να το μεταλαμπαδεύσουν στην κοινωνία μας. Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι η διατροφή μας είναι το κύριο όπλο που διαθέτουμε σήμερα για την πρόληψη και για την ποιότητα όπως και την ποσότητα της ζωής των ογκολογικών ασθενών, δίδοντας σαν πρότυπο την επανα-υιοθέτηση της Μεσογειακής μας διατροφής, η οποία από μόνη της απεδείχθη ότι είναι σε θέση να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των παραπάνω στόχων όταν υιοθετηθεί καθολικά από την κοινωνία μας’.