Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ


ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε.
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ

 
Λάρισα 14/3/2012
 
Η εταιρία μας συναισθανόμενη, την ανησυχία που προκλήθηκε σε αρκετούς καταναλωτές το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τις ζωοτροφές των συνεργαζόμενων παραγωγών – προμηθευτών μας , επιθυμεί να διευκρινίσει προς τους καταναλωτές τα ακόλουθα.
Τα σιτηρέσια με τα οποία οι παραγωγοί – προμηθευτές μας σιτίζουν τα ζώα γαλακτοπαραγωγής, αποτελούνται, σε ποσοστό 95%, από ντόπιες φυτικές ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές όπως καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι, σιτάρι και βίκο.
Η μόνη ζωοτροφή για την οποία τίθεται το θέμα της γενετικής τροποποίησης είναι η σόγια.
Η εταιρία μας προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιμόλυνσης των ζωοτροφών με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αναλαμβάνει:
Να προμηθεύσει η ίδια με μη γενετικά τροποποιημένη σόγια όσους παραγωγούς την χρησιμοποιούν στο σιτηρέσιο τους Να απευθύνει δημόσια ζήτηση προς κάθε ενδιαφερόμενο για την προμήθεια ντόπιων ζωοτροφών (πρωτεϊνικά ισοδύναμες με 1.000 τόνους σόγιας/μήνα) με σκοπό την πλήρη αντικατάσταση της σόγιας από το σιτηρέσιο των ζώων. Παράλληλα, παραμένουμε προσηλωμένοι και πιστοί στον αγώνα μας και εξακολουθούμε να προάγουμε τις δεσμεύσεις μας προκειμένου να συνδράμουμε στην, όσο το δυνατό ταχύτερη, υλοποίηση και εφαρμογή του προτύπου Agro 7.
Ενθαρρύνουμε και προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη και καλλιέργεια ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών στην ελληνική ύπαιθρο.
Τέλος, απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καταναλωτές που ήταν κοντά μας και μας στήριξαν, που μας έκαναν κοινωνούς των προβληματισμών τους και μοιράστηκαν μαζί μας τις ανησυχίες τους.
 

 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
 
Λάρισα 14/3/2012
Αριθμ. Πρωτοκόλλου : 23
Προς
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Υπόψη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
κ. Κώστα Σκανδαλίδη
e-mail: minister-mailbox@hq.minagric.gr
 
Κοινοποίηση :
α) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπόψη κ. Γεώργιου Κανελόπουλου
e-mail: gen-secr-office@hq.minagric.gr

β) Γενική Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων
Υπόψη κ. Μπαζώτη – Μητσώνη
e-mail: ggram@hq.minagric.gr

γ) «Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα»
Υπόψη Δ/ντος Συμβούλου
κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλου
e-mail: agrocert@otenet.gr
 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
 
     Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις καθώς και το από 1-3-2012 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου σας, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε και να καλωσορίσουμε την προσπάθεια η οποία γίνεται.
     Η εταιρία μας είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρεία της περιφέρειας και είναι προσηλωμένη στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίξαμε και ενθαρρύναμε με κάθε τρόπο την παραγωγή προϊόντων από ζώα που τρέφονται με μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Στα πλαίσια αυτά η εταιρία μας πιστοποιήθηκε και παραμένει πιστοποιημένη από ανεξάρτητο φορέα.
     Δράττουμε την ευκαιρία να δηλώσουμε τη συμπόρευση και συμπαράστασή μας στη νέα προσπάθεια η οποία γίνεται εκ μέρους του Υπουργείου σας με σκοπό την προώθηση του προτύπου Agro 7 σχετικά με τις προδιαγραφές για την παραγωγή προϊόντων από ζώα που εκτρέφονται με μη γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές.
     Είναι πλέον κοινός τόπος, ότι οι καταναλωτές έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν και να επιλέγουν το είδος της διατροφής τους και ανάλογα να ενημερώνονται προκειμένου να επιλέξουν. Πράγματι προς αυτή την κατεύθυνση άγει και το πρότυπο Agro 7, το οποίο παρέχει πολλαπλές ωφέλειες και πρέπει να τύχει εφαρμογής το συντομότερο δυνατό.
     Επιπλέον, πέραν των ως άνω, είναι γεγονός, ότι τα ελληνικά προϊόντα μπορούν και έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να τα κάνουν ακόμη ποιοτικότερα αλλά και πολύ ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Η προώθηση του προτύπου Agro 7 αναμφισβήτητα θα δώσει μία νέα ώθηση τόσο στην παραγωγή, όσο και στην μέγιστη αξιοποίηση των εγχώριων προϊόντων, θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα τους και θα προσδώσει σε αυτά προστιθέμενη αξία με ότι σημαίνει αυτό στην περαιτέρω δυναμική τους στην αγορά αλλά και στην ενίσχυση την ελληνικής οικονομίας.
     Από την πλευρά μας, σας δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο έργο που έχετε αναλάβει για την προώθηση του προτύπου Agro 7, είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια για την υλοποίηση του προτύπου Agro 7 και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε από τους πρώτους που θα αναλάβουμε να εφαρμόσουμε το ως άνω πρότυπο στα παραγόμενα προϊόντα μας αλλά και να εμπνεύσουμε τους συνεργαζόμενους με την εταιρία μας παραγωγούς προς την κατεύθυνση αυτή.
     Τέλος, προς την αυτή κατεύθυνση αλλά και στα ευρύτερα πλαίσια της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, καθώς και της αναγέννησης της ελληνικής υπαίθρου με την παράλληλη τόνωση της απασχόλησης, που θα έχει ως συνέπεια τη βελτίωση του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, σας καλούμε να προωθήσετε τη στροφή στην ανάπτυξη καλλιεργειών ντόπιων φυτών - ζωοτροφών στην ελληνική περιφέρεια.
     Όλα τα παραπάνω, σε μία βάση υγιούς συνεργασίας και συνολικής προσπάθειας, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχουν βέβαιο και θετικό αποτέλεσμα στην τόνωση και αναβάθμιση τόσο της ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης όσο και της εθνικής οικονομίας.
     Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε δράση αξιολογηθεί εκ μέρους σας ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε.
 
Με τιμή
 
Μιχάλης Σαράντης
 

 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 
Λάρισα, 12 Μαρτίου 2012
Αριθμ. Πρωτ. : 24
Προς
Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό
e-mail: periferiarxis@thessaly.gov.gr
 
 
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,
 
     Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις καθώς και το από 1-3-2012 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το πρότυπο Agro 7, το οποίο συνδέεται με την «Προδιαγραφή για την παραγωγή προϊόντων από ζώα που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές» θα θέλαμε, στα πλαίσια της έμπρακτης υποστήριξης του ως άνω προτύπου, να σας θέσουμε υπόψη μία σειρά δράσεων - προτάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξετασθούν - αξιολογηθούν από εσάς προκειμένου να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται από το ως άνω Υπουργείο.
     Καταρχήν, να διευκρινισθεί, ότι η παρούσα επιστολή μας καθώς και η όποια προσπάθεια, γίνεται στα πλαίσια του να ευαισθητοποιήσουμε και να κάνουμε κοινωνούς όσο το δυνατό περισσότερους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση για την έναρξη εφαρμογής του προτύπου Agro 7. Η μόνη μας προσδοκία και ελπίδα είναι να καταστεί εφικτό μέσα από μία διαδικασία ορθής πρακτικής και διαχείρισης να έχουν όλοι οι καταναλωτές τη δυνατότητα να γνωρίζουν και να επιλέγουν το είδος της διατροφής τους και ανάλογα να ενημερώνονται προκειμένου να επιλέξουν. Πράγματι προς αυτή την κατεύθυνση άγει και το πρότυπο Agro 7, το οποίο παρέχει πολλαπλές ωφέλειες και πρέπει να τύχει εφαρμογής το συντομότερο δυνατό και για το λόγο αυτό ζητούμε τη συνδρομή που μπορείτε να προσφέρετε από την πλευρά σας.
     Ειδικότερα, θα πρέπει η προσπάθεια που γίνεται να λάβει υπόψη τις παραμέτρους εκείνες που θα προσδώσουν στο εγχείρημα βάσιμη προσδοκία υλοποίησης με επιτυχία. Συγκεκριμένα, προκειμένου η διαδικασία της εφαρμογής του προτύπου Agro 7 να έχει πιθανότητες επιτυχίας, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η βασικός κρίκος της αλυσίδας, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από τις ζωοτροφές. Είναι επιβεβλημένο και προαπαιτούμενο να προωθηθεί και να αναπτυχθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος η καλλιέργεια των εγχώριων ζωοτροφών. Για να γίνει δε περισσότερο κατανοητό, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών όπως τα λούπινα, μπιζέλια, κουκιά και ρεβύθια.
     Προς την παραπάνω κατεύθυνση θα πρέπει να επικεντρωθεί τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια, καθώς και κάθε άλλος συναρμόδιος φορέας, προκειμένου να τονωθεί συνάμα η ντόπια γεωργία και κτηνοτροφία. Η καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών σε επίπεδο περιφέρειας θα δημιουργήσει τις υποδομές και τις προϋποθέσεις εκείνες για να υπάρξει μία βιώσιμη ανάπτυξη στους εν λόγω τομείς, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αναγεννήσει την ελληνική ύπαιθρο και συνάμα θα αναδείξει πιστοποιημένα ζωικά προϊόντα προς όφελος της Εθνικής οικονομίας μέσω της βελτίωσης του αγροτικού ισοζυγίου.
     Είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι τα ελληνικά προϊόντα μπορούν και έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να τα κάνουν ακόμη ποιοτικότερα αλλά και πολύ ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Η προώθηση του προτύπου Agro 7 αναμφισβήτητα θα δώσει μία νέα ώθηση τόσο στην παραγωγή, όσο και στην μέγιστη αξιοποίηση των εγχώριων προϊόντων, θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα τους και θα προσδώσει σε αυτά προστιθέμενη αξία με ότι σημαίνει αυτό στην περαιτέρω δυναμική τους στην αγορά αλλά και στην ενίσχυση την ελληνικής οικονομίας.
     Από όλα τα παραπάνω καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Σας καλούμε, λοιπόν, να προωθήσετε τις ορθές γεωργικές πρακτικές προς την παραπάνω κατεύθυνση (του προτύπου Agro 7) και σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να χορηγήσετε ανάλογα κίνητρα.
     Ομοίως, προς αυτή την κατεύθυνση, σας προτείνουμε να εξετάσετε τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να υπάρξει αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας της ευρείας επέκτασης καλλιεργειών ντόπιων ζωοτροφών, τη σχέση κόστους – οφέλους από την πιθανή αξιοποίηση των καλλιεργειών προς αυτή την κατεύθυνση.
     Η εταιρία μας, έχει ήδη δηλώσει, την αμέριστη συμπαράσταση προς πάσα κατεύθυνση για την προώθηση και υλοποίηση τόσο του προτύπου Agro 7 όσο και κάθε άλλης δραστηριότητας που άπτεται αυτού. Επαναλαμβάνουμε δε την εκ μέρους μας διάθεση να σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
     Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε δράση αξιολογηθεί εκ μέρους σας ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...