Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ιονιστές στη... γλάστρα

ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ και περισσότερο οξυγόνο μέσα στα κτίρια κατοικίας και εργασίας υπόσχονται τρία κοινά φυτά εσωτερικού χώρου με «μαγικές» ιδιότητες. 

Η αρέκα, η σανσεβιέρια και ο πόθος -που υπάρχουν σε αφθονία στην ελληνική αγορά- μπορούν να βελτιώσουν καθοριστικά τις συνθήκες διαβίωσης στο σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα και τους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, αλλά με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

ΣΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ...

Σανσεβιέρια η τριζώνη

Πρόκειται για ένα από τα 70 διαφορετικά είδη σανσεβιέριας, που έχει τη σπάνια ιδιότητα να απελευθερώνει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ονομάζεται αλλιώς «γλώσσα της πεθεράς», λόγω του σχήματος που έχουν τα φύλλα της. Συγκαταλέγεται στα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και αυτό διότι τα φύλλα της σανσεβιέριας αποθηκεύουν νερό στο εσωτερικό τους και έτσι δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Το πότισμα γίνεται κάθε δέκα μέρες το καλοκαίρι και κάθε είκοσι τον χειμώνα, αλλά είναι απαραίτητη η αλλαγή γλάστρας κάθε χρόνο.

Σημαντικό για την ανάπτυξη της σανσεβιέριας είναι το φως, γι’ αυτό τοποθετείται σε ηλιόλουστους χώρους, διαφορετικά τα φύλλα ξεθωριάζουν. Ευδοκιμεί εύκολα ακόμα κα σε ανθυγιεινές συνθήκες ατμόσφαιρας και ξηρό αέρα, γι’ αυτό προτιμάται σε γραφεία, εστιατόρια και άλλους επαγγελματικούς χώρους.

ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ...

Η αρέκα

Είναι συνηθισμένο οικιακό είδος φοίνικα, το οποίο δημιουργεί αίσθηση δροσιάς ακόμη κα σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους, επειδή απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου κατά τη μετατροπή του από διοξείδιο του άνθρακα.

Η αρέκα, που κατάγεται από τη Μαδαγασκάρη, αναπτύσσεται σαν θάμνος και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα δύο μέτρα.

Υπάρχει σε αφθονία στο ελληνικό εμπόριο, σε φυτώρια και ανθοπωλεία και αναγνωρίζεται εύκολα από τα φύλλα της που έχουν παλαμοειδές σχήμα. Ευδοκιμεί σε σκιερούς χώρους με μέτριο φωτισμό κα μέση θερμοκρασία τους 16 βαθμούς Κελσίου και έπειτα από αρκετό διάστημα μπορεί να ανθίσει κα να εμφανίσει καρπούς.

Χρειάζεται απαραίτητα υγρασία, γι’ αυτό το χώμα πρέπει να διατηρείται συνεχώς νωπό και τα φύλλα να ραντίζονται τακτικά με νερό, διαφορετικά κιτρινίζουν. Εάν ο αέρας στο δωμάτιο είναι αρκετά «βρόμικος», αρκεί το ράντισμα των φύλλων μία φορά την εβδομάδα.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ...

Πόθος

Ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά στην Ελλάδα, ο πόθος, έχει τη μοναδική ικανότητα να απομακρύνει τη φορμαλδεΰδη και άλλες πηκτικές χημικές ουσίες που υπάρχουν σε έναν χώρο κα είναι επικίνδυνες για την υγεία. Ο πόθος, που αλλιώς λέγεται και κισσός του διαβόλου, προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία, έχει πολλές ποικιλίες κα τα φύλλα του έχουν χαρακτηριστικό σχήμα καρδιάς. 

Η καλλιέργειά του είναι εύκολη, αντέχεις το κρύο και τις υψηλές θερμοκρασίες και ευδοκιμεί σε χώρους προστατευόμενους από τον αέρα και τον ήλιο. Ο πόθος αναπτύσσεται καλύτερα με το φως, αρκεί να μην εκτίθεται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία (π.χ. να βρίσκεται πίσω από κουρτίνα).

ΠΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ

Ο Ινδός ερευνητής και η NASA

Τις ιδιότητες των φυτών-ιονιστών ανακάλυψε ο Ινδός ερευνητής Καμάλ Μιτλ, όταν πριν από 17 χρόνια έμαθε ότι είναι αλλεργικός στον αέρα του Νέου Δελχί και πως κινδύνευε σοβαρά η ζωή του.

Με τη βοήθεια της NASA και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας τη Ινδίας, ο Μιτλ βρήκε το αντίδοτο που έψαχνε στις ιδιότητες του πόθου, της αρέκας κα της σανσεβιέριας.

Πείραμα που έγινε σε κτίριο 4.645 τετραγωνικών μέτρων με 1.200 φυτά και 300 άτομα, έδειξε πως υπάρχει 42% πιθανότητα να αυξηθεί η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα ενός ατόμου που θα παραμείνει στο συγκεκριμένο κτίριο για 10 ώρες.

Επίσημη έκθεση της κυβέρνησης της Ινδίας αναφέρει ότι είναι το «υγιέστερο» κτίριο στο Νέο Δελχί, με την καλύτερη ποιότητα αέρα, όπου η πιθανότητα εκδήλωσης ερεθισμού στα μάτια είναι μειωμένη κατά 52%, για ασθένειες του αναπνευστικού 34%, πονοκεφάλων 24%, πνευμονικής δυσλειτουργίας 12% και άσθματος 9%, σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίρια. 

Παρατηρήθηκε, επίσης, πως ο καθαρός αέρας βελτίωσε την ανθρώπινη παραγωγικότητα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20%, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου μειώθηκαν κατά 15%.

ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ  real planet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...