Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΖΕΑ: ένας απενοχοποιημένος σπόρος στην διατροφή μας


Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά και ορισμένες φορές συγχέεται με το γερμανικό Dinkel ή τη σίκαλη. Κάποιοι τη μπερδεύουν ακόμα και με το καλαμπόκι, αφού η λέξη ΖΕΑ (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβόσιτου.

Η Ζειά ήταν βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων.Οι Έλληνες δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι, αυτό προτιμούσαν να το δίνουν στα ζώα. Έτρωγαν ψωμί από Ζειά ή Κριθάρι. Ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε τη στρατιά του μόνο με Ζειά, για να είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι. Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά και ας υποβιβάστηκε αργότερα σε απλή ζωοτροφή.
Στην Ελλάδα εξαφανίστηκε κάποια στιγμή από τη διατροφή μας καθώς το 1928 η καλλιέργειά της άρχισε να απαγορεύεται σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως. Η Ζέα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, άρα με λίγη προσοχή είναι ανεκτή ακόμη και από άτομα με κοιλιοκάκη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καταστέλλει τις χρόνιες φλεγμονές και θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου. Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά όπως επίσης και υψηλά ποσοστά του απαραίτητου αμινοξέος λυσίνη, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
Αποτελεί όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα η Ζέα έχει συνδεθεί με ένα πλήθος άλλων ασθενειών, όπως την κατάθλιψη, την χρόνια κόπωση, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, την οστεοπόρωση, ενισχύει τα οστά και το σμάλτο των δοντιών. Βοηθά την καρδιά και στην στηθάγχη, στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σε κράμπες, σε μυοχαλάρωση, σε αϋπνίες. Μειώνει την κακή χοληστερόλη [LDL] και αυξάνει την καλή [HDL]. Τονώνει την μνήμη, αυξάνει την εντερική απορρόφηση. Επιδιώξτε να ξαναβάλετε αυτόν τον τόσο σημαντικό σπόρο στην διατροφή σας
Την Ζέα μπορείτε να την προμηθευτείτε ως αλεύρι, όπως επίσης και ως σπόρο, νιφάδες, ψωμί, κριθαράκι και ζυμαρικά από μαγαζιά βιολογικών προϊόντων.
Πηγή: CityPortal.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...