Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο την έννοια των προβιοτικών και των πρεβιοτικών
Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερα τρόφιμα, κυρίως βρεφικά, εμπλουτίζονται με αυτούς τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Τι είναι όμως, τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά; Πώς ακριβώς βοηθούν τον οργανισμό μας και σε ποια τρόφιμα περιέχονται; Η επιστημονική ομάδα της"Εβδομάδας Διατροφής 2008" που αποτελείται από διαιτολόγους- διατροφολόγους, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά είναι λειτουργικά συστατικά που περιέχονται σε πολλές κατηγορίες λειτουργικών τροφίμων.
Τα προβιοτικά (π.χ Lactovacilli, Bifidobacteria) είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας.
Τα πρεβιοτικά (π.χ. ινουλίνη, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες) είναι άπεπτα συστατικά της τροφής που συντελούν στην ανάπτυξη των προβιοτικών και άλλων ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και μέσω αυτών δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό. Μαζί τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά συντελούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και την καλύτερη απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών (ασβέστιο, μαγνήσιο).
Η κατανάλωση προβιοτικών έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα την παραγωγή βιταμινών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς, προστασία από αλλεργίες, εξουδετέρωση ελευθέρων ριζών / πρόληψη καρκίνου), καθώς και την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε άτομα με δυσανοχή λακτόζης, δηλαδή δυσκολία στη διάσπαση του βασικού σακχάρου του γάλακτος (λακτόζη), με αποτέλεσμα μετά την κατανάλωσή του την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, κοιλιακό πόνο και μετεωρισμό. Η κατανάλωση πρεβιοτικών επιπλέον συντελεί στη μείωση της χοληστερόλης.
Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά περιέχονται σε “φυσικά λειτουργικά τρόφιμα”: δηλαδή τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιολογικά ενεργά συστατικά είτε από τη φύση τους, είτε επειδή προέρχονται από τρόφιμα που είναι φυσικές πηγές αυτών των συστατικών, όπως κεφίρ για τα προβιοτικά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά για τα πρεβιοτικά.Επίσης, περιέχονται και σε “εμπλουτισμένα λειτουργικά τρόφιμα”, δηλαδή τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί με επιπλέον ποσότητα κάποιου βιολογικά ενεργού συστατικού ή τους έχει προστεθεί κάποια ωφέλιμη ουσία ή που τους έχει αφαιρεθεί κάποια πιθανώς επιβλαβής ουσία, όπως: γαλακτοκομικά προϊόντα και ροφήματα γιαουρτιού με προβιοτικά και πρεβιοτικά καθώς και μαργαρίνες με πρεβιοτικά.
Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρέπει να συνδυάζουμε προ- και πρε- βιοτικά για καλύτερα αποτελέσματα και ότι η ένταξη των πρεβιοτικών στη διατροφή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, καθώς η απότομη ή αυξημένη πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και διάρροια.
Ξένια Κουσινιώρη
ΠΗΓΗ: http://www.medvoi365.gr