Φυτοφάρμακα, πρόσθετα, χρωστικές τροφίμων και συσκευασία. Θέματα που μας αφορούν όλους μας και φαίνονται σε ό, τι τρώμε. Υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μόλυνση της τροφικής αλυσίδας από χημικές ουσίες και στις επιδημίες χρόνιων ασθενειών που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας παρατηρεί σε όλο τον κόσμο; Το ντοκιμαντέρ έχει ως στόχο να απαντήσει στο ερώτημα αυτό εξετάζοντας πολλές επιστημονικές μελέτες που έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό: η διαδεδομένη επιδημία καρκίνου, οι νευρολογικές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα συνδέονταιι στενά με την έκθεσή μας σε περίπου 100.000 χημικά μόρια που έχουν εισβάλει στις τροφές και το περιβάλλον μας. Η έρευνα προβάλλει όχι μόνο τη σκληρή πραγματικότητα των επιπτώσεων από αυτές τις χημικές ουσίες επάνω μας, αλλά επίσης τα ψέμματα της βιομηχανίας τροφίμων και των πολιτικών ιθυνόντων, καθώς και την έλλειψη διαφάνειας στο θέμα. |
«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη. Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο». Χένρι Κισινγκερ 1974
Τρίτη 26 Ιουνίου 2012
ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ {OUR DAILY POISON}
Κυριακή 24 Ιουνίου 2012
Θα πνιγούμε στα απόνερα του ίδιου μας του πολιτισμού, στα σκουπίδια!
Δεν υπάρχει διεθνώς παράδειγμα χώρας που είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανάπτυξη αυτή δεν συνοδευόταν από αύξηση των απορριμμάτων. Χωρίς ριζοσπαστική αλλαγή των μεθόδων διαχείρισης των σκουπιδιών θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα
Την Τρίτη 27.3.12 ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία της Eurostat που σχετίζονται με την παραγωγή αστικών/οικιακών αποβλήτων ανά κράτος-μέλος της Ε.Ε. και τη διαχείριση αυτών.
Η κατά κεφαλήν παραγωγή απορριμμάτων στην Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της Ε.Ε., εμφανίζει όμως τρομακτική υστέρηση στον τομέα της διαχείρισης. Το μεγαλύτερο ποσοστό συνεχίζει να εναποτίθεται σε χωματερές 82% (κυρίως ΧΥΤΑ). Υπερβαίνουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 40% και παραπάνω. Είμαστε στην ουρά της Ε.Ε. των "27" μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία. Η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα σε επίπεδο μετέπειτα επεξεργασίας των αποβλήτων είναι λίγο καλύτερη από αυτές στον Τρίτο Κόσμο, αλλά σε μεγάλη απόσταση από την Ε.Ε. Το 17% των συνολικών απορριμμάτων διατίθενται προς ανακύκλωση και η συμβολή της κομποστοποίησης είναι σχεδόν ανύπαρκτη (1%). Απολύτως αναμενόμενο αφού τα τελευταία 20 χρόνια πηγαίνουμε με ρυθμούς χελώνας στον συγκεκριμένο τομέα, σοβαρή συζήτηση δεν έχει γίνει ποτέ και πάντα οι όποιες λύσεις μπορούν να αμβλύνουν το πρόβλημα υποτάσσονται σε στρατηγικές τοπικών παραγόντων και βουλευτών.
Είμαστε στο μάτι του κυκλώνα της ύφεσης, της λιτότητας, της οικονομικής κάμψης. Όλοι μιλούν για την πολυπόθητη ανάπτυξη! Ανάπτυξη όμως σημαίνει και σκουπίδι, περισσότερο σκουπίδι! Δεν υπάρχει διεθνώς παράδειγμα χώρας που είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανάπτυξη αυτή δεν συνοδευόταν από αύξηση των απορριμμάτων. Χωρίς ριζοσπαστική αλλαγή των μεθόδων διαχείρισης των σκουπιδιών θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.
Ρύπανση υπεδάφους και υπόγειων υδάτων, υποβάθμιση οικοσυστήματος, απειλή κατά της βιοποικιλότητας, επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων στις παρακείμενες περιοχές, επιβάρυνση της κλιματικής αλλαγής λόγω των εκλυόμενων μαζών μεθανίου (το μεθάνιο CH4 έχει τετραπλάσια δράση σε σχέση με το CO2 σε σχέση με την επιβάρυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου), πεπερασμένη δυνατότητα των χωματερών να δέχονται απόβλητα κάτι που οδηγεί τελικά στην ανάγκη αναζήτησης νέων περιοχών προς υποβάθμιση είναι μόνο μερικές άμεσα ορατές συνέπειες αυτής της πολιτικής που ακολουθείται για τα σκουπίδια εδώ και δεκαετίες από την κεντρική διοίκηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. αλλά και από τους εκλεκτούς τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την παταγώδη αποτυχία του στο υπουργείο Οικονομικών για κακή τύχη όλων μας ήρθε στο ΥΠΕΚΑ. Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου υπάρχει το «μαγικό κόκκινο κουμπί» που εξαφανίζει τα σκουπίδια και λύνει το πρόβλημα. Η «μαγική λύση» λέγεται καύση!
Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Φορείς, ΜΚΟ, επιστήμονες , περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι πολλοί έχουμε σοβαρές ενστάσεις για το αν τελικά θα πρέπει να πατήσουμε αυτό το «μαγικό κόκκινο κουμπί» ή πρέπει να διαλέξουμε έναν άλλο δρόμο, πιο δύσκολο, αλλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά πιο επωφελή.
Η καύση είναι η ακριβότερη δυνατή επιλογή και το απόλυτα συγκεντρωτικό μοντέλο στην αποκομιδή απορριμμάτων. H καύση σύμμεικτων σκουπιδιών καθώς και η εισαγωγή σκουπιδιών από άλλες χώρες είναι οι μόνες ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να μπορέσει αυτή η ακριβή ιδιωτική επένδυση να καταστεί επικερδής.
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Λύσεις περιβαλλοντικά φιλικές και κοινωνικά δίκαιες υπάρχουν. Εφαρμόζονται εκτεταμένα σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία).
Η μείωση της ποσότητας και του όγκου των απορριμμάτων που έχουν ανάγκη κεντρικής και ολοκληρωμένες διαχείρισης απορριμμάτων μπορεί να συμβεί με:
* Επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών και άλλων τυποποιημένων προϊόντων – υλικών.
* Οικιακή κομποστοποίηση, δυνατότητα κατασκευής μικρών αποκεντρωμένων μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης, υποχρέωση χρήσης μηχανικών κομποστοποιητών από τους μεγάλους παραγωγούς οργανικών απορριμμάτων (στρατόπεδα, νοσοκομεία, μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλοι χώροι εστίασης, ΟΤΑ)
Διαλογή στην πηγή με 4 κάδους για: α) χαρτί, πλαστικά, β) γυαλί, μέταλλο, ξύλο, γ) Υπόλοιπα οργανικά και βιοαποδομήσιμα υλικά δ) Υπολείμματα που θα οδηγούνται σε εγκαταστάσεις διαχωρισμού, όπου ανακτώνται υλικά, τα οργανικά θα γίνονται κομπόστ, ενώ τα αδρανή θα υφίστανται κατεργασία για αξιοποίηση στην οδοποιία ή σε αποκαταστάσεις τοπίου.
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απαιτεί δημιουργία διαδημοτικών ΚΔΑΥ, διασπαρμένων στους ΟΤΑ της Αττικής ή σε ομάδες όμορων δήμων, που θα μπορούν να συστεγαστούν (ή να συνδυαστούν) με τις αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης.
Αν δεν εξαντληθούν οι ενεργειακοί πόροι, αν δεν τσακίσει τις οικονομίες η κλιματική αλλαγή (υπολογίζεται ότι το κόστος της μπορεί να φτάσει και στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2100) είναι πιθανό να πνιγούμε στα σκουπίδια που παράγουμε (τουλάχιστον στην Ελλάδα). Να πνιγούμε δηλαδή από τα απόνερα που παράγει ο ίδιος μας ο «πολιτισμός». Μαζί με την αλλαγή πλεύσης για μια κοινωνικά δίκαιη διέξοδο από την οικονομική κρίση πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της βιώσιμης διαχείρισης των σκουπιδιών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αν κάτι τέτοιο δεν δρομολογηθεί άμεσα οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για όλους και όλες μας, μα πιο έντονες για τους οικονομικά ασθενέστερους.
ΥΓ.: Την ώρα που έγραφα αυτό το κείμενο και έψαχνα πηγές και αναφορές στο internet έπεσα πολλές φορές πάνω στο όνομα του Γιώργου Αμπατζόγλου, του δημάρχου Ελευσίνας που έφυγε πριν λίγο καιρό από τη ζωή. Το ζωντανό παράδειγμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελευσίνα δείχνει ότι η Αριστερά δεν έχει μόνο ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αλλιώς ΚΑΙ στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά όταν έρθει στην εξουσία το κάνει πράξη!
Δείτε εδώ τα στοιχεία
Σάββατο 9 Ιουνίου 2012
Κίνδυνος από βαρέα μέταλλα
Ένας ανερχόμενος διατροφικός κίνδυνος είναι τα βαρέα μέταλλα.
Βαρέα μέταλλα είναι τα μέταλλα εκείνα που έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό του σιδήρου και είναι τοξικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Τα πιο επικίνδυνα είναι ο Μόλυβδος, ο Υδράργυρος, ο Χαλκός, το Κάδμιο, το Χρώμιο, και το Αρσενικό.
Τα βαρέα μέταλλα τα ανευρίσκουμε στη φύση είτε διαλυμένα ως ιόντα στο νερό, είτε ως μεταλλεύματα στους βράχους, είτε ακόμα προσκολλημένα σε μόρια του αέρα.
Η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων στους υδάτινους αποδέκτες, καύση στερεών απορριμμάτων, η ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών απορριμμάτων (περιέχοντα βαρέα μέταλλα) στο έδαφος, η καύση συμβατικών καυσίμων κ.α.
Πόσο βλάπτει το κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία
Η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει μεγάλο κόστος στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Πίσω από κάθε αυτοκτονίαυπάρχουν περισσότεροι από 20 άνθρωποι που είναι απελπισμένοι και έχουν προσπαθήσει να τελειώσουν τη ζωή τους.
Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012
Πολλές παθογένειες συνδέονται με την έκθεση σε χημικές ενώσεις
|
Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
Μεταλλαγμένοι σπόροι ξανά στο προσκήνιο
Θέσεις μάχης αναμένεται να λάβουν και πάλι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Γαλλία, καθώς το θέμα των μεταλλαγμένων σπόρων επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά την πρόσφατη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), με την οποία απορρίπτεται το αίτημα της Γαλλίας να απαγορεύσει την καλλιέργεια ποικιλίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού.
Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, ύστερα από μια δεκαετία σχετικής σιωπής, ομάδες ακτιβιστών ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση εναντίον του ερευνητικού κέντρου Rothamsted, όπου διεξάγονται έρευνες γύρω από γενετικά τροποποιημένο σπόρο σιταριού, ιδιαίτερα ανθεκτικού στα ζιζάνια.
Η γνωμάτευση της ΕFSA, «βάσει της οποίας δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που να καταδεικνύουν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων και το περιβάλλον»,
Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, ύστερα από μια δεκαετία σχετικής σιωπής, ομάδες ακτιβιστών ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση εναντίον του ερευνητικού κέντρου Rothamsted, όπου διεξάγονται έρευνες γύρω από γενετικά τροποποιημένο σπόρο σιταριού, ιδιαίτερα ανθεκτικού στα ζιζάνια.
Η γνωμάτευση της ΕFSA, «βάσει της οποίας δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που να καταδεικνύουν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων και το περιβάλλον»,
Συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει την εναλλαγή ημέρας και νύχτας στη Γη από το διάστημα!
Ενα εκπληκτικό βίντεο της Γης δημιουργήθηκε από εικόνες που κατέγραψε ο Ρωσικός μετεωρολογικός δορυφόρος Electro-L. Ο δορυφόρος διαθέτει όργανα που καταγράφουν εικόνες σε πολύ υψηλή ανάλυση.
Ορισμένες εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος από ύψος 36 χιλιάδων χλμ αποτυπώνουν μια υπέροχη όψη της Γης με έντονα τα μπλε χρώματα των ωκεανών καθώς και εκείνα της ξηράς. Το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο βίντεο είναι ότι καταγράφει την εναλλαγή μέρας και νύχτας στον πλανήτη. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και φυσικά άκρως εντυπωσιακό.
Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012
Αναζητώντας τα μυστικά της μακροζωίας
Άλυτος γρίφος παραμένει ο συνδυασμός παραγόντων που οδηγούν στη μακροζωία, με τους επιστήμονες να συνεχίζουν τις προσπάθειες να «ξεκλειδώσουν» το μυστικό που οδηγεί στη ζωή πάνω από τα 100 έτη.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι υπεραιωνόβιοι και έχουν καπνίσει, έχουν πιεί πολύ αλκοόλ και έχουν καταναλώσει σοκολάτα για πολλές δεκαετίες. Υπάρχουν πολλοι περισσότεροι που έχουν κάνει το ίδιο αλλά έχουν πεθάνει πολύ-πολύ νωρίτερα. Για παράδειγμα, η γαλλίδα Jeanne Calment (1875-1997) έζησε 122 χρόνια, κάνοντας ποδήλατο μέχρι τα 100, περπατώντας χωρίς βοήθεια ως τα 115 και καπνίζοντας ως τα 117. Έτρωγε ένα κιλό σοκολάτα κάθε εβδομάδα και έπινε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα. Τι οδήγησε στη μακροζωία αυτής της γυναίκας; Τα γονίδια; Η διατροφή; Η άσκηση; Η Κοινωνικότητα; Η απάντηση του ερωτήματος αυτού συναρπάζει τους επιστήμονες.
Κυριακή 3 Ιουνίου 2012
CATASTROIKA
Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκυμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκατ. άνθρωποι, επιστρέφουν με μια νέα παραγωγή.
Το Catastroika αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.
Το καλοκαίρι, ιδανική εποχή για μεσογειακή διατροφή
Το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ένα από τα πιο ισορροπημένα και υγιεινά πρότυπα διατροφής, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Κατά καιρούς έχουν μελετηθεί και έχουν προταθεί διάφορα μοντέλα υγιεινής διατροφής, τα οποία έχουν συσχετιστεί με την υγεία και τη μακροζωία, όπως η κινέζικη και η ιαπωνική διατροφή. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει ένα πιο οικείο σε μας διατροφικό μοντέλο, η γνωστή μεσογειακή διατροφή.
Τι θα γινει ρε κολοκρατος ? Χωρίς φάρμακα οι καρκινοπαθείς από την πτώχευση του ΕΟΠΥΥ
Στο κόκκινο οι ελλείψεις σε σκευάσματα στην αγορά. Αντιμέτωποι με το θάνατο οι χρόνια πάσχοντες. Στους δύο μήνες κατά μέσο όρο η αναμονή επιστροφής χρημάτων από τα ταμεία.
Σάββατο 2 Ιουνίου 2012
Οξειδωτικό στρες: Ο ρόλος της διατροφής και των συμπληρωμάτων
Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται άμεσα µε την παραγωγή ελεύθερων ριζών και µε τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς µηχανισµούς. Τι είναι όμως οι ελεύθερες ρίζες και ποια κατάσταση στον οργανισμό μας καλείται οξειδωτικό στρες;
Ελεύθερες ρίζες είναι μια μορφή ενώσεων οι οποίες αποτελούν φυσικό προϊόν του μεταβολισμού των κυττάρων. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει κατανοητό ότι ο οργανισμός μας, στα πλαίσια της φυσιολογικής του λειτουργίας, παράγει καθημερινά κάποια ποσότητα ελεύθερων ριζών. Οι ενώσεις αυτές, λόγω της ιδιαίτερης δομής τους, καθώς είναι ιδιαίτερα ασταθείς, κάνουν ‘επίθεση’ σε διάφορα σημεία των κυττάρων μας προκαλώντας αλλοιώσεις. Όσο η παραγωγή τους όμως βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα δεν αποτελούν πρόβλημα για την υγεία μας, διότι ο οργανισμός μας έχει ανεπτυγμένα ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα, ενώ παράλληλα λαμβάνει συνεχώς εξωγενή βοήθεια από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχονται στις τροφές.
Οξειδωτικό στρες: Τρώτε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς
Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με διάφορες ασθένειες. Ο περιορισμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος θεωρείται ως ο πιο αποτελεσματικός ρυθμιστής του οξειδωτικού στρες και αποτελεί προληπτικό μέσο για την εμφάνιση ή επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης σε άτομα με παχυσαρκία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση επιστημόνων της Μονάδας Μελέτης Μεταβολικών Νοσημάτων του Ιπποκρατείου, που παρουσιάζεται στο7ο Ετήσιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Τι νερό πίνουμε;
To 70% του σώματός μας είναι νερό. Ας δούμε πιο αναλυτικά πόσο καταστροφικά είναι τα αποτελέσματα της έλλειψης νερού στον οργανισμό μας, 1% έλλειψη νερού δημιουργεί δίψα- 5% έλλειψη, έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος- 10% η γλώσσα πρήζεται, τα νεφρά μας αρχίζουν και υπολειτουργούν, οι μύες του σώματός μας συσπώνται και το περπάτημα γίνεται αδύνατο. Απώλεια 20% και πλέον το δέρμα παρουσιάζει ρωγμές, τα όργανα προσβάλλονται και επέρχεται θάνατος.
Το Νερό, η αλκαλική διατροφή και οι κίνδυνοι χλωρίου και πλαστικών μπουκαλιών
Η σημασία του νερού για τον οργανισμό:
Χωρίς τροφή πεθαίνουμε σε ένα μήνα, άν έχουμε νερό. Χωρίς νερό, σε 10 ημέρες.
Το νερό αποτελεί:
* το 75% του σώματος
* το 90% του αίματος
* το 85% του εγκεφάλου.
Το στεγνό στόμα είναι το τελευταίο σημάδι δίψας:
* Το σάλιο παράγεται ακόμη και στη χρόνια αφυδάτωση, επειδή είναι ένα χωνευτικό ένζυμο.
* Η δίψα ή η ανάγκη για νερό στο κυταρρικό επίπεδο είναι κάτι εξ ολοκλήρου διαφορετικό.
* Η χρόνια αφυδάτωση φέρνει τα συμπτώματά της, τα οποία μας έχουν μάθει να καλύπτουμε είτε με τρόφιμα είτε με φάρμακα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)