Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Τελικά πρέπει να προτιμώ τα βιολογικά προϊόντα;


Έχεις δοκιμάσει ποτέ βιολογικά προϊόντα; Οι ειδικοί στη διατροφή εξηγούν πως τα τρόφιμα αυτά μπορούν να σου προσφέρουν πολύ περρισότερα θρεπτικά συστατικά από τα απλά προϊόντα, αλλά και να προστατεύσουν την υγεία σου. Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας σου εξηγεί τι είναι τελικά τα βιολογικά προϊόντα! 

Τι είναι τα Βιολογικά Προϊόντα;


"Με τον όρο «βιολογικά προϊόντα», χαρακτηρίζονται εκείνα τα τρόφιμα που για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ούτε διάφορες συνθετικές ή φυτικές ορμόνες προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερος όγκος, καλύτερο χρώμα και ταυτόχρονη ωρίμανση. Στον όρο βιολογικά προϊόντα έρχονται να προστεθούν τώρα και κτηνοτροφικά προϊόντα στα οποία γίνεται έλεγχος όλης της διαδικασίας παραγωγής (ζωοτροφές, εκτροφή, μεταποίηση, πώληση)". 

Τι παραπάνω προσφέρουν;
Εκείνο που κάνει τα βιολογικά προϊόντα πιο υγιεινά είναι όπως καταλαβαίνει κανείς η έλλειψη όλων εκείνων των βλαβερών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις απλές καλλιέργειες για να αυξηθεί η παραγωγή. 

Μεταξύ άλλων τα επικίνδυνα  αυτά συστατικά μπορεί να ευθύνονται για την ελάττωση του σπέρματος στους άνδρες, ανωμαλίες στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα και γενετικά προβλήματα. Αυτό ισχύει σε πιο ανησυχητικό βαθμό για τα λεγόμενα "μεταλλαγμένα" προϊόντα! 

Ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας επισημαίνει τους κινδύνους όλων εκείνων των τροφίμων που καλλιεργούνται με την χρήση φυτοφαρμάκων: "Στην συμβατική γεωργία χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των φυτών σύνθετα χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα, ορμόνες και άλλες εξίσου επικίνδυνες χημικές ουσίες με αποτέλεσμα:
 
1.  Αυτά τα χημικά υπολείμματα συσσωρεύονται στα φυτά και στους καρπούς και μέσω της τροφικής αλυσίδας μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό.
 
2.  Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας επισημαίνουν ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο άμεσες αρρώστιες αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο για μακροχρόνια (χρόνια) προβλήματα. Μπορεί ακόμα και να πυροδοτήσει την κυτταρική βλάβη η οποία τελικά οδηγεί στον καρκίνο. Τα καρκινικά κύτταρα είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών γενετικών ελλείψεων ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς, διαιτητικούς και άλλους λοιμογόνους παράγοντες.
 
3. Υπάρχουν επίσης ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία επιδεικνύουν μια σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών και αύξηση γενετικών κινδύνων και καρκίνου με την ακτινοβόληση των συμβατικών τροφίμων. Η ακτινοβόληση, η οποία πραγματοποιείται για την καταπολέμηση των νοσογόνων μικροοργανισμών, οδηγεί στην διάσπαση πολυάριθμων χημικών δεσμών στο τρόφιμο, η οποία δημιουργεί ένα πλήθος άγνωστων χημικών ουσιών και άλλων τοξικών κινδύνων.

Αντίθετα έρευνες δείχνουν πως τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και τα βιολογικά τρόφιμα επιδρούν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, προστατεύοντας ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους. Ο κ. Ζουμπανέας εξηγεί: "Η απουσία της αλόγιστης χρήσης χημικών και βλαβερών ουσιών και η φυσική ωρίμανση των προϊόντων της βιολογικής καλλιέργειας έχουν σαν αποτέλεσμα τα τρόφιμα να είναι υψηλής διατροφικής αξίας":
 
1. "Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό, περισσότερα ιχνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, και αντιοξειδωτικές ουσίες απ’ ότι τα συμβατικά. Τα μικροστοιχεία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό μας από χρόνιες νόσους, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου".
 
2. "Η στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τα νεογνά, τα βρέφη και τα παιδιά, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για μια επαρκή, ασφαλή και πλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή για την αύξηση και ανάπτυξή τους". 
3. "Οι έγκυες καθώς και οι ηλικιωμένοι αποτελούν επίσης «ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού», τα οποία είναι ανάγκη να πληροφορηθούν για την χρησιμότητα των βιολογικών προϊόντων»". Η επιλογή Βιολογικών προϊόντων θα βοηθήσει την έγκυο, αλλά και το έμβρυο να αποφύγουν ουσίες που εισβάλουν στον οργανισμό και αργούν πολύ να αποβληθούν από αυτόν!

Πώς θα ξέρεις αν τα προϊόντα που αγόρασες είναι βιολογικά;

"Ο έλεγχος των Βιολογικών προϊόντων σε αντίθεση με τα συμβατικά, γίνεται σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής και διακίνησής τους, από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, οι οποίοι τελούν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων γεωργίας. Έτσι, μπορεί να εξασφαλιστεί η ποιότητά τους, η καθαρότητά τους και βιολογικότητά τους" αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας. 

Για να είσαι λοιπόν σίγουρη πως τα προϊόντα που επιλέγεις είναι όντως βιολογικά, αναζήτησε στην συσκευασία τα ειδικά σήματα των οργανισμών που έχει πιστοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:







Τα σήματα παραπάνω ανήκουν σε εγκεκριμένους οργανισμού που μπορούν να πιστοποιήσουν πως τα προϊόντα που αγοράζεις είναι βιολογικά. Η ένδειξή τους πάνω στις συσκευασίες σημαίνει πως τα τρόφιμα είναι πληρούν τις προδιαγραφές. 

Γιατί δεν μπορώ να τα βρώ παντού, σε ικανοποιητικές ποσότητες και ποικιλία; 

Τα βιολογικά προϊόντα δεν γίνεται να παραχθούν σε τεράστιες ποσότητες όπως τα συμβατικά. Κι αυτό βέβαια γιατί δεν χρησιμοποιούν χημικά και άλλα φυτοφάρμακα στην καλλιέργεια. Ούτε βέβαια να έχουν γυαλιστερό χρώμα και μεγάλο μέγεθος. Θυμήσου όμως αν ποτέ δοκίμασες κάποιο φρούτο ή λαχανικό κατ' ευθείαν από το φυτό; Μπορεί η όψη του να μην ήταν η ιδανική, η γεύση του όμως και το άρωμα δεν συγκρινόταν με εκείνα του εμπορίου. 

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση σε βιολογικά τρόφιμα: "Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μεγάλη ποικιλία Βιολογικών Προϊόντων όπως, φρούτα λαχανικά, ζυμαρικά, όσπρια, σάλτσες, παιδικές τροφές, λάδι, κρασί, μέλι, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, αβγά, χυμούς, καρυκεύματα, αλλαντικά". Δες τις Λαϊκές Αγορές όπου θα βρεις πάγκους με βιολογικά τρόφιμα ανά την Ελλάδα, όπως την κατήρτησε η Βιο Ελλάς! 

Μπορεί λοιπόν οι τιμές τους να είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα, οι διαιτολόγοι όμως επισημαίνουν πως τόσο η διατροφική τους αξία, όσο και η συνεισφορά τους στην υγεία είναι αναμφισβήτητη.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...