Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ανάβει πράσινο φως για πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη...




















Την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά μόνο για οχήματα νέας τεχνολογίας που πληρούν τις προδιαγραφές του Euro 5, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Εξετάζεται επίσης η ελεύθερη είσοδός τους στο δακτύλιο.
Η πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχει απαγορευτεί από το 1985, γιατί το καύσιμο που διατίθεται στην αγορά έχει μεγάλη συμβολή στην «παραγωγή» αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία μαζί με το όζον αποτελούν τους πιο σημαντικούς ρύπους, με τάσεις συνεχούς ανόδου.

Εξαιρούνται ωστόσο τα ταξί, τα βαρέα οχήματα, αλλά και τα φορτηγά κάτω των 4 ωφέλιμων τόνων, εφόσον όμως χρησιμοποιούνται από παραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών αγορών.
Οι εκπομπές σωματιδίων, ιδιαίτερα αυτών με μικρή διάμετρο (ΡΜ 10), που είναι εύκολα εισπνεύσιμα, από τα πετρελαιοκίνητα είναι 0,118 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Από τα μέσα του 2010 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός και τα οχήματα με προδιαγραφές Euro 5 έχουν εκπομπές της τάξης των 0,005 γραμμαρίων.


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=311807
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...