Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Μεταμοσχεύσεις κοπράνων: νέα μέθοδος για την καταπολέμηση των βακτηρίων


Μια από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους για την καταπολέμηση βακτηριδιακών μολύνσεων του εντέρου αποτελεί η μεταμόσχευση κοπράνων, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Νοσοκομείο «Henry Ford» στο Ντιτρόιτ.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν κόπρανα υγιών ανθρώπων στο παχύ έντερο ασθενών μολυσμένων με το επικίνδυνο βακτήριο «Clostridium difficile», το οποίο προκαλεί οξεία διάρροια, θεραπεύεται πολύ δύσκολα και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο δωρητής ήταν η σύζυγος ή το παιδί του ασθενούς, ωστόσο ορισμένες φορές δωρητές ήταν οι γονείς, τα αδέλφια, ακόμα και εντελώς άσχετοι άνθρωποι.
Κατά τη μεταμόσχευση, τα κόπρανα των υγιών ανθρώπων αναμειγνύονταν με ζεστό νερό και εισάγονταν μέσω σωληναρίου στο παχύ έντερο του ασθενούς, διαδικασία που βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο.
Από τους 49 εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα οι 46 παρουσίασαν σημάδια βελτίωσης μετά από μια εβδομάδα θεραπείας.
Μάλιστα μόνο οι τέσσερις από τους 46 μολύνθηκαν ξανά με το μικρόβιο μετά τις μεταμοσχεύσεις, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά ελπιδοφόρο καθώς με τις συμβατικές θεραπείες το ποσοστό των ασθενών που μολύνονται και πάλι φτάνει το 30%.
Σημειώνεται ότι τρείς μήνες μετά τις μεταμοσχεύσεις, οι ασθενείς δεν υπέφεραν από παρενέργειες ούτε παρουσιάστηκαν επιπλοκές.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...