Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


Η αντικαπνιστική εκστρατεία δεν γίνεται με απαγορεύσεις.
Η αντικαπνιστική εκστρατεία γίνεται με την σωστή ενημέρωση. Δεν είναι δυνατόν, να ξέρει ένας καπνιστής τον μηχανισμό της βλάβης που κάνει στον οργανισμού του το κάπνισμα και να ....συνεχίζει να καπνίζει.
Αν ρωτήσετε έναν καπνιστή: Δεν ξέρεις ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία;
Θα σου απαντήσει: Δε βαριέσαι, και η ζάχαρη πειράζει, και ο ήλιος και η coca cola και ένα σωρό άλλα.
Αλλη φορά, πάλι σου απαντά: Εγώ ξέρω τον τάδε, που πέθανε και δεν κάπνιζε. Μήπως από την ατμόσφαιρα δεν κινδυνεύουμε; Αλλωστε από κάτι θα πεθάνουμε, ας το απολαύσουμε μέχρι τότε.
Και καταλήγουν στη συνηθισμένη φράση: Έχω τόσο πολύ εθιστεί στο τσιγάρο που δεν μπορώ να το κόψω.

Εδώ φαίνεται η ευθύνη του κράτους, διότι δεν ενημέρωσε σωστά, με επιστημονικό τρόπο, τους πολίτες και όχι με νομοσχέδια και απαγορεύσεις.
Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται στα σχολεία από το νηπιαγωγείο (όσο κι'αν φαίνεται περίεργο), δημοτικό και να καταλήγει στο γυμνάσιο ή και στο λύκειο. Όπως γίνεται με τα άλλα μαθήματα, σε διαφορετικό για κάθε ηλικία επίπεδο. Μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει τις σωστές, εκείνες γνώσεις που θα το βοηθήσουν να μη το ξεκινήσει καν.
Δεν είναι δυνατό, με μία ομιλία ή με μία διάλεξη, να κόψεις τον ομφάλιο λώρο, μεταξύ καπνιστού και μη καπνιστού.
Θα τονίσουμε μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει, κάθε καπνιστής ή επίδοξος καπνιστής (διότι παρασύρεται ο ένας με τον άλλον. Αν μπεις σε μια καφετέρια και δεις τον καπνό σκέφτεσαι, εμένα μόνο θα πειράξει το τσιγάρο).
  • Το τσιγάρο δεν έχει σωματική εξάρτηση, όπως το ναρκωτικό, αλλά μόνο ψυχική. Γι' αυτό αν κάποιος αποφασίσει πραγματικά να το κόψει, δεν χρειάζεται θεραπεία απεξάρτησης.
  • Η φθορά των κυττάρων(γήρανση), όλων των ανθρώπων (καπνιστών και μη), αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών (μόλις συμπληρωθεί η ανάπτυξη). Η ταχύτητα της φθοράς δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Εξαρτάται κυρίως από τα γονίδια του καθενός (DNA). Αυτός είναι ο λόγος που πεθαίνουνε και οι μη καπνιστές. Το περιβάλλον τώρα, παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αυτή, με διαφορετικό βαθμό η κάθε μία. Το τσιγάρο έχει τον μεγαλύτερο βαθμό.
  • Και ένα τσιγάρο την ημέρα είναι επικίνδυνο (απίστευτο και όμως αληθινό). Η επίδραση ενός τσιγάρου στα αγγεία (που είναι και η χειρότερη), κρατά πάνω από 18 - 20 ώρες. Επομένως, αυτό που λένε μερικοί: Εγώ το ελέγχω το τσιγάρο, δυο τρία τσιγάρα την ημέρα, είναι σαν να μη καπνίζω, δεν ισχύει.
  • Το τσιγάρο καταστρέφει ένα γονίδιο, που έχουμε στον οργανισμό μας, για να μας προστατεύει από τον καρκίνο, πολύ περισσότερο στους καπνιστές από τους μη καπνιστές. Έτσι εξηγείται, (μαζί με την ελάττωση της άμυνας του οργανισμού) και η αυξημένη συχνότητα καρκίνου στους καπνιστές, σε άλλα όργανα και όχι μόνο στον καρκίνο του πνεύμονα.
  • Ελάττωση της άμυνας του οργανισμού. Ένα μικρό παράδειγμα είναι οι πιο συχνές υποτροπές στην αντιμετώπιση των ιώσεων, σε καπνίστριες, παρά σε μη καπνίστριες (HPV,ηπατίτιδες, λευχαιμία κ.α. Ο καλύτερος ιατρός στον κόσμο, είναι ο ίδιος ο οργανισμός, τα φάρμακα και οι ιατροί, απλώς βοηθάνε τον οργανισμό να δράσει (π.χ. αν κοπεί κάποιος, ο ίδιος ο οργανισμός θα τον επουλώσει, τα φάρμακα βοηθούν μόνο να μη πάθει μόλυνση από το τραύμα). Ένα άλλο παράδειγμα είναι και αυτός που πάσχει από AIDS, επειδή η άμυνα του είναι πολύ ελαττωμένη, μπορεί να χάσει την ζωή του από την πιο αθώα μόλυνση.
  • Καταστρέφει τα αγγεία. Αυτή είναι η χειρότερη επίδραση του τσιγάρου, που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους. Στα 25000 άτομα που πεθαίνουνε, κάθε χρόνο στη χώρα μας, από το τσιγάρο (στατιστική της Ευρωπαϊκής ένωσης), τα 2/3 αυτών είναι από νοσήματα που οφείλονται στην σκλήρυνση των αγγείων (εμφράγματα, εγκεφαλικά, ρήξις ανευρύσματος κ.α.). Εδώ θα πρέπει να σταθούμε λίγο, να εξηγήσουμε μερικά πράγματα. Τα αγγεία μας είναι το αρδευτικό μας σύστημα. Ένα όργανο για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να έχει την σωστή αιμάτωση (δηλ. να πηγαίνει αίμα). Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει τα αγγεία μας να είναι μαλακά και ελαστικά. Φανταστείτε ένα λάστιχο ποτίσματος ελαστικό, που το πατάτε και εκτοξεύει το νερό μακριά. Αν αυτό το λάστιχο, με τον καιρό στον ήλιο, σκληρυνθεί και γίνει εύθραυστο, θα χάσει την ελαστικότητά του, μπορεί να στενέψει ή και να βουλώσει. Ο κήπος τότε θα καταστραφεί. Έτσι και με τα αγγεία μας αν σκληρύνουν, δεν θα μπορούν να αιματώσουν σωστά τα όργανά μας, με αποτέλεσμα την διαταραχή της λειτουργίας του οργανισμού μας. Υγεία, σας υπενθυμίζω, είναι η ισορροπία όλων των λειτουργιών του οργανισμού μας. Αν ένα όργανο δεν λειτουργήσει σωστά, θα επηρεάσει και άλλα.
  • Στην εγκυμοσύνη έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή αποβολών. Αλλά και στο έμβρυο προκαλεί σοβαρές βλάβες. Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα (έχει βρεθεί νικοτίνη στο αμνιακό υγρό σε εγκυμονούσα γυναίκα που δεν κάπνιζε).
  • Στα παιδιά οι βλάβες είναι πολλαπλάσιες, διότι δεν έχει συμπληρωθεί η ωρίμανση. Και εδώ το παθητικό κάπνισμα είναι καταστροφικό (παιδιά που καπνίζει ένας ή και οι δύο γονείς, πάσχουν πολύ συχνότερα από βρογχικό άσθμα). Βλάβη μπορεί να προκληθεί στα παιδιά και αν η μητέρα τους κάπνιζε στην εγκυμοσύνη.
  • Στο τσιγάρο δεν υπάρχει αποτοξίνωση. Η βλάβη που σου έχει γίνει, δεν γυρίζει πίσω και αν το κόψεις. Σταματά όμως να προχωρά μετά από μερικά χρόνια, αν δεν βάλεις στο στόμα σου ούτε ένα ή αν δεν είσαι θύμα παθητικού καπνίσματος.
  • Η νικοτίνη δεν χρησιμοποιείται πουθενά στην ιατρική για θεραπεία. Αν και το τσιγάρο περιέχει μερικές δεκάδες χιλιάδες ουσίες, πιο επικίνδυνες από την νικοτίνη, έχουμε συνηθίσει όταν λέμε τσιγάρο να εννοούμε την νικοτίνη.  Δεν είναι ούτε καν ηρεμιστικό, που λένε πολλοί.
Γιατί λοιπόν, να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη; Για την ζωή μας πρόκειται και όχι για ρουλέτα. Είμαστε, δυστυχώς, πρώτοι στην κατανάλωση καπνού στην Ευρώπη. Εμείς και η Κύπρος. Την πρωτιά, την οφείλουμε στις γυναίκες, οι οποίες καπνίζουν περισσότερο από τους άντρες.

Στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες, έχει περιοριστεί πολύ η κατανάλωση καπνού, αντίθετα στις λιγότερο αναπτυγμένες η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη, λόγω κακής ενημέρωσης. Ισως είναι και η έλλειψις εμπιστοσύνης στο κράτος. Αν π.χ. απαγόρευαν το τσιγάρο σαν επικίνδυνο, όλοι θα έτρεχαν να προμηθευτούν τσιγάρα.
Δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στο τσιγάρο. Υπάρχουν και άλλες βλαπτικές ουσίες και συνήθειες όπως: κακή διατροφή, καθιστική ζωή, άγχος, παχυσαρκία κ. α. Όλα αυτά μαζί αν συνδυασθούν και με το τσιγάρο, τότε η βλάβη είναι τεράστια. Ακόμα και ο συνδυασμός με το παθητικό κάπνισμα είναι βλαβερός (στην Αμερική, 50000 άτομα τον χρόνο, χάνουν την ζωή τους από το παθητικό κάπνισμα, παρ όλους τους περιορισμούς). Αυτός είναι και ο λόγος που ο παππούς μας, αν και κάπνιζε, έζησε πάνω από τα 80 (καθαρός αέρας, κίνηση στα χωράφια, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς άγχος, δεν κάπνιζε όλο το τσιγάρο, έπαιρνε μια δυο ρουφηξιές και συνέχιζε το σκάψημο και φυσικά καλό DNA).
Κίνδυνος, όπως είπαμε, υπάρχει και με το παθητικό κάπνισμα, αλλά δεν στέκει η δικαιολογία αφού καπνίζουν οι άλλοι δίπλα μου και κινδυνεύω, γιατί να μη καπνίζω και εγώ. Δεν είναι η ίδια πυκνότητα.

Βέβαια η γενναιότης των καπνιστών (από κάτι θα πεθάνουμε, ας το ευχαριστηθούμε) είναι μέχρι να τους χτυπήσει ο κίνδυνος την πόρτα. Τότε πανικοβάλλονται, τα βάζουν με την τύχη τους (για τσιγάρο δεν το συζητούν καν), ψάχνουν για τον καλύτερο ιατρό, αλλά..... δυστυχώς είναι αργά. Είπαμε, ο ομφάλιος λώρος δύσκολα κόβεται. Η μια μέρα είναι κοντά στην άλλη. Πολλοί είναι αυτοί που λένε, θα το κόψω από δευτέρα ή πετάνε το πακέτο την δευτέρα για να το κόψουν και αγοράζουν άλλο.... την τρίτη. Το κάπνισμα δεν κόβεται με διορίες, ή το κόβεις αμέσως μόλις καταλάβεις πόσο κινδυνεύεις ή όχι.
Αν σκέφτεσθε να το κόψετε, πρέπει να διαβάσετε το άρθρο αυτό, τρεις ή τέσσερις φορές για να μπορείτε να τα συγκρατήσετε όλα αυτά. Γιατί, αν το κόψετε και μετά από μερικές μέρες το ξαναρχίσετε, δεν κάνετε τίποτα. Αν όμως φέρνετε στο μυαλό σας την αιτία που το κόψατε, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να απαλλαγείτε από αυτό μια για πάντα.
Αν πάλι, νομίζετε, ότι όλα αυτά είναι υπερβολές, ή ότι έχω προηγούμενα με τις καπνοβιομηχανίες (που.... πολύ θα θέλανε να με δουν κρεμασμένο ανάποδα) , τότε μπορείτε να συνεχίζετε να καπνίζετε για να έχετε την δικιά σας ....εμπειρία και τα δικά σας στατιστικά πειράματα.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...