Τα λαχανικά είναι σημαντικά όπλα στη μάχη κατά των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, καθώς και άλλων ασθενειών, όπως των εγκεφαλικών επεισοδίων, των προβλημάτων οράσεων και της υπέρτασης. Γι 'αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο των τροφίμων που βάζουμε στο πιάτο μας κάθε μέρα.
Αλλά ανάλογα με τον τρόπο κατανάλωσης των λαχανικών, οι πολύτιμες βιταμίνες τους, τα φυτοχημικά και τα φλαβονοειδή που περιέχουν μπορεί είτε να ενισχυθούν είτε να καταστραφούν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το μαγείρεμα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά σε όλα τα λαχανικά, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Όσον αφορά τις ντομάτες, για παράδειγμα, το μαγείρεμα ενισχύει τις ιδιότητές τους, επειδή η θερμότητα διασπά τα παχιά κυτταρικά τοιχώματά της.
Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, το τηγάνισμα και το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων γενικά βοηθά στη διατήρηση των επίπεδων των αντιοξειδωτικών, ενώ το βράσιμο επιφέρει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μια και μοναδική μέθοδος μαγειρέματος η οποία να είναι η καλύτερη προκειμένου να αποκομίζουμε τα μεγαλύτερα οφέλη. Έχοντας αυτό κατά νου, παραθέτουμε στην συνέχεια έναν ενδεικτικό οδηγό.
Σπαράγγια – Τα σπαράγγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ και κάλιο. Αλλά επειδή το φυλλικό οξύ είναι πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα, η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος είναι το ελαφρύ ψήσιμο στον ατμό.
Αγκινάρες – Η θερμότητα δεν φαίνεται να ενοχλεί αυτά τα πολυετή φυτά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, κι έτσι μπορείτε να τις μαγειρεύετε μ’ όποιον τρόπο θέλετε.
Μπρόκολο – Αυτό το εξαιρετικό λαχανικό που καταπολεμά πολλές ασθένειες είναι πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα, έτσι ο ατμός ή ο φούρνος μικροκυμάτων είναι οι καλύτερες επιλογές, προκειμένου να διατηρήσει το μπρόκολο το διατροφικό του όφελος. Αν το μαγειρέψετε πάρα πολύ, μπορείτε να καταστρέψετε τα ένζυμα που διασπούν τα γλυκοζινολικά που καταπολεμούν τον καρκίνο.
Καρότα - Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο στην έκθεση στη θερμότητα. Καλή η κατανάλωση ωμών καρότων, αλλά τα θρεπτικά συστατικά τους απορροφώνται καλύτερα μετά από ένα πολύ ελαφρύ μαγείρεμα.
Φασολάκια – Τα φασολάκια κρατούν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών τους μετά από τις περισσότερες μεθόδους μαγειρέματος, έτσι μπορείτε να επιλέξετε όποιο τρόπο μαγειρέματος σας αρέσει.
Σπανάκι – Το σπανάκι, όπως κι άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, είναι πλούσια σε κάλιο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ. Χάνει το 64% της βιταμίνης C που περιέχει μετά το μαγείρεμα, γι 'αυτό καλύτερα να το απολαμβάνετε ωμό σε σαλάτα.
Ντομάτες - Οι ντομάτες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο - ένας ισχυρός προστάτης ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου. Το μαγείρεμα της ντομάτας βοηθά τον οργανισμό να απορροφά περισσότερο λυκοπένιο απ’ ό,τι όταν τρώγεται ωμή. Αν σας αρέσουν οι ωμές ντομάτες να τις συνοδεύετε με ελαιόλαδο, καθώς αυτός ο συνδυασμός είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για την απορρόφηση του λυκοπενίου.