Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η περιβαλλοντική ρύπανση συντελεί στην αύξηση των κρουσμάτων ηπατικής νόσου...

Σικάγο: Οι ρύποι ίσως συντελούν στην οξεία αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων ηπατικής νόσου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Digestive Disease Week από ομάδα του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ του Κεντάκι.
Ο Δρ Μάθιου Κέιβ και οι συνεργάτες του εξηγούν ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων έχουν σημάδια ηπατικής νόσου που δεν προκαλείται από τα αναμενόμενα ερεθιστικά όπως η κατάχρηση αλκοόλ και η ιογενής ηπατίτιδα.
Ενώ η παχυσαρκία είναι ο κύριος ένοχος για την αύξηση των κρουσμάτων, η περιβαλλοντική ρύπανση παίζει επίσης κάποιο ρόλο.
Η παρούσα μελέτη εξάλλου δείχνει ότι ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αποδοθούν στην περιβαλλοντική ρύπανση ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό της παχυσαρκίας, που είναι επίσης μείζων παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση ηπατοπάθειας.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τον ρόλο των χημικών ουσιών στην ηπατική νόσο σε δείγμα 4.500 ατόμων που είχαν πάρει την περίοδο 2003-2004 σε εθνική μελέτη για την υγεία και την διατροφή.
Μέτρησαν την χρόνια χαμηλού επιπέδου έκθεση σε 111 κοινούς ρυπογόνους παράγοντες, περιλαμβανομένου του μόλυβδου, του υδραργύρου των PCBs και των φυτοφαρμάκων και την σχέση αυτών με κατά τα άλλα ανεξήγητες περιπτώσεις ηπατικής νόσου σε ενήλικα άτομα.
Διαπίστωσαν ότι οι ρυπογόνοι αυτοί παράγοντες ήταν παρόντες στο 60% ή και περισσότερο των ατόμων με μη φυσιολογικά ηπατικά ένζυμα.
Η σχέση ήταν σημαντική ακόμη και μετά την συνεκτίμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της φυλής, του φύλου και της οικονομικής κατάστασης.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένας νέος ρόλος για την περιβαλλοντική ρύπανση στην αυξημένη συχνότητα της ηπατικής νόσου ειδικά για τον αμερικανικό πληθυσμό και θα πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περισσότερες από 90 μορφές ηπατικής νόσου, που κυμαίνονται από την ηπατίτιδα και την κίρρωση μέχρι την λιπώδη ηπατοπάθεια. 



http://pontokomicom.blogspot.com/2009/06/blog-post_11.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...