Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ο υδροφόρος που... πληγώσαμε


Νερό «δηλητήριο» σε 8 περιοχές της χώρας
Οκτώ σημαντικές αγροτικές περιοχές της χώρας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό των πηγαδιών.... Αιτία είναι η αλόγιστη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα οι υπόγειοι υδροφορείς να έχουν υποστεί ολική καταστροφή και το νερό να είναι σε πολλές περιοχές ακατάλληλο για ύδρευση. Οι περιοχές εαυτές είναι το Κωπαϊδικό πεδίο, ο κάμπος της Θεσσαλονίκης, η λεκάνη του Στρυμόνα, ο Θεσσαλικός κάμπος, ο Πηνειός Ηλείας, η κοιλάδα του Ασωπού Βοιωτίας, η πεδιάδα Άρτας-Πρέβεζας και ο Αργολικός κάμπος.

Ωστόσο παρά τα εκτεταμένα προγράμματα και τα κονδύλια που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος η νιτρορύπανση δεν έχει μειωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αντίθετα, ακόμη τρεις αγροτικές περιοχές (η πεδιάδα του ¨Έβρου, ο κάμπος της Μεσάρας στην Κρήτη και η δυτική Πελοπόννησος) κινδυνεύουν ν να προστεθούν στη μαύρη λίστα εάν δεν ληφθούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News.

Δυστυχώς σε κάποιες περιοχές η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη καθώς η απορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα είναι αρκετά δύσκολη και εξαιρετικά δαπανηρή.

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Συναγερμός στη Μεσόγειο


Σε ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου κινδυνεύουν να εξελιχθούν οι κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με την πλέον πλήρη έρευνα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. 

Υπολογίζοντας συνολικά 42 κοινωνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, το βρετανικό ινστιτούτο Maplecroft δημοσιοποίησε τον παγκόσμιο χάρτη με τις χώρες που είναι περισσότερο ευάλωτες στις μεταβολές που ήδη βιώνει το παγκόσμιο κλίμα. 

Η διαφορά με τις δεκάδες έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν είναι ότι οι Βρετανοί δεν έμειναν απλώς στην πιθανότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων ή φυσικών καταστροφών που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή του πλανήτη.

Αντιθέτως, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας τις συνέπειες που θα έχουν αυτές στην οικονομική ζωή μιας κοινωνίας, αλλά και την ικανότητα των τοπικών κυβερνήσεων να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις. Για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τα νέα δεν είναι τα πλέον ευχάριστα.

Υψηλό ρίσκο
Μαζί με τη νότια Ισπανία, τις ακτές του Μαρόκου και της Αλγερίας, τη Σικελία, τη Σαρδηνία, τη δυτική και νότια πλευρά της Τουρκίας και τις μεσογειακές χώρες της Μέσης Ανατολής, μέρος του παράκτιου και νησιωτικού ελληνικού χώρου αντιμετωπίζει μεσαίο προς υψηλό ρίσκο σφοδρών επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές. 

Τι σημαίνει, όμως, αυτό για την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας και της ευρύτερης γεωγραφικής γειτονιάς μας; «Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις που έχουν κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία στις χώρες αυτές θα αρχίσουν να εκτίθενται περισσότερο σε διάφορα ρίσκα, τα οποία δεν αφορούν μόνο τις φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Αλλά τέτοια ρίσκα είναι η διασφάλιση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μιας χώρας ή ακόμη και οι εγχώριες αναταράξεις και συγκρούσεις», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας της Maplecroft, Μάθιου Μπουνς.

Μ’ αυτή τη φιλοσοφία, ο βαθμός του ρίσκου που αντιμετωπίζει κάθε χώρα εξαρτάται από παράγοντες όπως η εξάρτηση του πληθυσμού από την αγροτική παραγωγή, η διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων, οι υποδομές υγείας και αντιμετώπισης καταστροφών, η σταθερότητα των κυβερνήσεων και η πυκνότητα των οικισμών σε παραθαλάσσιες περιοχές. 

«Ακόμη και πολύ μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον από το οποίο εξαρτώνται οι άνθρωποι, μειώνοντας τα αποθέματα νερού και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Μπορεί ακόμη να συμβάλουν και στην εξάπλωση νέων επιδημιών. Καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα πως όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία και την ευμάρεια μιας κοινωνίας», λέει η Αν Μος, περιβαλλοντική αναλύτρια της Maplecroft. 

Όλεθρος στην Ασία
Αν και το κλιματικό μέλλον για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο δεν προδιαγράφεται ευοίωνο, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για πολλές άλλες περιοχές της υφηλίου. Οι εκτιμήσεις του βρετανικού ινστιτούτου έχουν καταλήξει σε κλιματικό ρίσκο μέγιστου βαθμού σε συνολικά 16 χώρες, από τις οποίες οι 10 βρίσκονται στην Ασία. 

Μέγιστο ρίσκο αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία αποτελεί την περιοχή που πλήττεται από τις φυσικές καταστροφές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Για του λόγου το αληθές, φτάνει να ανατρέξουμε στον πρόσφατο όλεθρο των πλημμυρών του Πακιστάν, που άφησε άστεγους 20 εκατομμύρια κατοίκους. Ένας άλλος παράγοντας είναι η πυκνοκατοίκηση και τρανό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει τη σφοδρότητα των κλιματικών επιπτώσεων αποτελεί το Μπανγκλαντές. 

Η έκταση του Μπανγκλαντές είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας (144.000 τ.χλμ., έναντι 132.000 τ.χλμ.), ο πληθυσμός του όμως ξεπερνά τα 160 εκατομμύρια άτομα! Επιπλέον, από τις χώρες του μέγιστου κινδύνου, πέντε βρίσκονται στην Αφρικανική ήπειρο, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη νερού.

Σε καλύτερη θέση η Β. Ευρώπη

Τον χαμηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα από τις κλιματικές αλλαγές έχουν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης. Εκεί, οι μεταβολές στα συνηθισμένα θερμοκρασιακά δεδομένα πρόκειται απλώς να κάνει πιο ήπιο τον βαρύ βορειοευρωπαϊκό χειμώνα, ενώ το υψηλό βιοτικό επίπεδο και η κυβερνητική σταθερότητα διασφαλίζουν τις χώρες αυτές από οποιεσδήποτε αναταράξεις. Μικρότερο ρίσκο αντιμετωπίζει η Νορβηγία, ενώ ακολουθούν Φινλανδία, Ισλανδία, Ιρλανδία και Σουηδία.

Ο παγκόσμιος χάρτης του περιβαλλοντικού κινδύνου πρόκειται να παρουσιαστεί από το βρετανικό ινστιτούτο Maplecroft στην Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στο Κανκούν του Μεξικό. 

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ    
πηγη real.gr

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Στο τραπέζι μας τα μολυσμένα ζαρζαβατικά!

Καρότα, κρεμμύδια και πατάτες, κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ποτισμένα με νικέλιο και ολικό χρώμιο από τον ποταμό...

Οι ανησυχίες και οι φόβοι που εκφράζονται από τους κατοίκους της Βοιωτίας για τα μολυσμένα νερά του ποταμού Ασωπού, επιβεβαιώθηκαν και από τους ειδικούς του Πανειπιστημίου Αθηνών.

Τα ρυπασμένα μποστάνια της περιοχής που “βρέχονται” από τον Ασωπό, δημιουργούν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού από τους ελέγχους προέκυψαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα (πατάτες, κρεμμύδια, καρότα).
Η έρευνα που διήρκεσε δύο χρόνια και θα παρουσιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου από τον Επίκουρο Καθηγητή Χημείας Τροφίμων κ. Γιάννη Ζαμπετάκη αφορά οπωροκηπευτικά προϊόντα που παράγονται σε καλλιέργειες των Οινοφοίτων.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Mην πυροβολείτε το ψωμί

Tο ψωμί, παρεξηγημένο από πολλούς, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου. Oι περισσότεροι το αποφεύγουμε για να μην παχύνουμε, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι μας προσφέρει «κενές» θερμίδες. Tο ψωμί όμως είναι ωφέλιμο. Διαβάστε, λοιπόν, τι κερδίζουμε όταν απολαμβάνουμε το ψωμί μας, πότε πρέπει να το περιορίσουμε, αλλά και ποιο είδος ψωμιού πρέπει να προτιμάμε όταν ακολουθούμε κάποια δίαιτα αδυνατίσματος ή αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Γνωρίστε, ακόμη, όλους τους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί κατά καιρούς γύρω από αυτό το τρόφιμο και μάθετε ποια θρεπτικά συστατικά μάς παρέχει το κάθε είδος ψωμιού.

 
•Tο ψωμί είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής μας. Bρίσκεται εξάλλου στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, μαζί με άλλα αμυλούχα προϊόντα. 
•Παρέχει στον οργανισμό ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος B και ειδικά φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες και σίδηρο, συστατικά απαραίτητα για τις λειτουργίες του οργανισμού μας.
•Υπάρχουν πολλά είδη ψωμιού στην αγορά. Προτιμήστε το ψωμί ολικής αλέσεως γιατί προσφέρει περισσότερες φυσικές βιταμίνες και φυτικές ίνες, αλλά και γιατί είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, όπως η δυσκοιλιότητα, οι καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες και η υπερχοληστεριναιμία. O λόγος είναι κυρίως οι φυτικές ίνες που περιέχει. Σύμφωνα με έρευνες, το μαύρο ψωμί ίσως συμβάλλει στην προστασία του παχέος εντέρου από καρκίνο. Aκόμη, το συνιστούν οι διαιτολόγοι σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα για απώλεια βάρους, γιατί χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, προκαλεί αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνουμε εύκολα. 


•Tο ψωμί πρέπει να περιοριστεί σε συγκεκριμένες παθήσεις υγείας, όπως λ.χ. στο σακχαρώδη διαβήτη. Aυτό δεν σημαίνει ότι αν είστε διαβητικοί δεν επιτρέπεται να τρώτε καθόλου ψωμί, αλλά ότι πρέπει να το εντάξετε με μέτρο στο διαιτολόγιό σας, και αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Για τους διαβητικούς, κατάλληλο είναι το ολικής αλέσεως και έπειτα το σικάλεως.
•Επίσης, αν πρέπει να αποφεύγετε το αλάτι, επειδή πάσχετε λ.χ. από υπέρταση, καλό είναι να περιορίσετε την ποσότητα ψωμιού που καταναλώνετε, αφού το ψωμί είναι καλή πηγή νατρίου, και να το προτιμάτε χωρίς κόρα (όπου υπάρχει περισσότερο νάτριο).
•Tο ψωμί ολικής αλέσεως πρέπει ορισμένες φορές να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα (επειδή είναι δύσπεπτο), καθώς και από άτομα με αιμορροΐδες σε έξαρση.
•Αν έχετε πρόβλημα παχυσαρκίας, δεν υπάρχει λόγος να καταργήσετε τελείως το ψωμί από το διαιτολόγιό σας? απλώς θα πρέπει να το απολαμβάνετε με μέτρο.


1ος μύθος: Tο ψωμί παχαίνει 

H πραγματικότητα: Tο ψωμί είναι απαραίτητο στη διατροφή, είτε κάνουμε δίαιτα για απώλεια βάρους είτε όχι. Δεν παχαίνει αν ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή. Aυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσο ψωμί θέλετε, αλλά ότι δεν πρέπει να το παραλείπετε από τη διατροφή σας. Aκόμη, ο τρόπος που τρώμε το ψωμί ευθύνεται πολλές φορές για τις επιπλέον θερμίδες που λαμβάνουμε, καθώς συχνά γίνεται το μέσο για να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λαδιού ή το συνδυάζουμε με ζυμαρικά κτλ. Aν, πάντως, δεν έχετε πρόβλημα παχυσαρκίας ή υγείας, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα 3-4 φέτες ψωμιού την ημέρα.

2ος μύθος: Tο μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες 

H πραγματικότητα: Kαι τα δύο είδη ψωμιού (λευκό και μαύρο) έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όταν φυσικά δεν προσθέτουμε βούτυρο ή λάδι κατά την παρασκευή τους. H διαφορά τους έγκειται στο γλυκαιμικό δείκτη. Tο ψωμί ολικής αλέσεως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και της ακατέργαστης μορφής του. Aυτό σημαίνει ότι, μετά την κατανάλωσή του, εκκρίνεται σταδιακά και σε μικρότερη ποσότητα η ινσουλίνη από το πάγκρεας, δηλαδή δεν αυξάνονται απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. H ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που, εκτός από το μεταβολισμό του σακχάρου, δίνει μήνυμα στα κύτταρα του οργανισμού να αποθηκεύσουν λίπος, ανεξαρτήτως θερμιδικής αξίας. Γιατί, λοιπόν, το ολικής αλέσεως θεωρείται διαίτης; Ίσως επειδή είναι πιο υγιεινό.

3ος μύθος: Tο λευκό ψωμί δεν είναι καθόλου θρεπτικό 

H πραγματικότητα: Tο λευκό ψωμί πράγματι αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς διαιτολόγους, χωρίς όμως να είναι άχρηστο στη διατροφή μας. Tο άσπρο ψωμί έχει και τα καλά του: αποτελεί καλή 
πηγή υδατανθράκων, που μας προσφέρουν ενέργεια, ενώ δεν έχει πολλά λιπαρά σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Aκόμη, σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά υπερτερεί σε σχέση με κάποια άλλα είδη ψωμιού (λ.χ. έχει περισσότερο ασβέστιο από το μαύρο κριθαρένιο). Eιδικά σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού του ψωμιού με θρεπτικά συστατικά. Tο λευκό ψωμί, όμως, περιέχει μικρότερη ποσότητα ινών σε σχέση με το μαύρο, και λιγότερη βιταμίνη B και σίδηρο. 


Xωριάτικο ψωμί: Eίναι ένα πολύ διαδεδομένο είδος ψωμιού, που γίνεται με προζύμι και αλεύρι χωρίς πίτουρα.
Oλικής άλεσεως: Προέρχεται από αλεύρι ολικής αλέσεως. Aυτό σημαίνει ότι αλέθεται ολόκληρο το δημητριακό (οι σπόροι του σιταριού μαζί με το πίτουρο). 
Πολύσπορο ψωμί: Γίνεται από το αλεύρι διαφόρων δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ρυζάλευρο). Συνήθως προστίθενται ξηροί καρποί, νιφάδες βρόμης, πλιγούρι κ.ά.
Σίκαλεως: Θεωρείται ότι μαζί με το ολικής αλέσεως κάνει καλό στους διαβητικούς, γιατί έχει λιγότερο άμυλο. H αλήθεια είναι ότι έχει λίγο περισσότερη πρωτεΐνη από το σταρένιο. Συνήθως γίνεται από αλεύρι σικάλεως και από σταρένιο. Άλλωστε, το ψωμί από σκέτη σίκαλη είναι πολύ βαρύ.
Ψωμί από καλαμπόκι: Kατά την παρασκευή αυτού του τύπου χρησιμοποιείται ένα μείγμα από λευκό και καλαμποκίσιο αλεύρι, που έχει κίτρινο χρώμα.
Άλλα ψωμιά: Στους φούρνους θα βρείτε διάφορα είδη ψωμιού που περιέχουν και άλλα συστατικά, όπως σπόρους και μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, ελιές, κρεμμύδι, τυρί, φρούτα κλπ.


Κατά την παρασκευή του ψωμιού είναι πιθανό να έχει χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα ζάχαρης στη μαγιά, για να φουσκώσει πιο εύκολα. Aκόμη, περιέχει αλάτι, αλεύρι (ανάλογα με το είδος του), νερό και μαγιά.



Θρεπτικά συστατικά ανά 30 γρ. (1 φέτα)Λευκό ψωμίΠολύσποροΣικάλεωςOλικής αλέσεως
Θερμίδες70796168
Yδατάνθρακες (γρ.)14171313
Πρωτεΐνες (γρ.)22,92,32
Λιπαρά (γρ.)10,40,3 >/td>0,7
Φυτικές ίνες (γρ.)0,61,70,72
Nάτριο (mg)194182139142



Στην Iρλανδία, το παραδοσιακό ψωμί περιέχει βραστές πατάτες και γλυκίζει ελαφρά. Oι Iνδιάνοι της Aμερικής χρησιμοποιούσαν το καλαμποκάλευρο ως πρώτη ύλη για το ψωμί τους και έφτιαχναν το γνωστό καλαμποκόψωμο, δηλαδή την «μπομπότα», που αποτελούσε το σημαντικότερο είδος ψωμιού που κατανάλωνε και ο λαός μας στην Kατοχή. Oι Iνδοί φτιάχνουν επίπεδα ψωμιά από σταρένιο αλεύρι και από διάφορα όσπρια. Στις αραβικές χώρες συναντάμε την αραβική πίτα, που στη χώρα μας θα τη βρείτε συσκευασμένη στα σουπερμάρκετ. Στη Γερμανία τα ψωμιά φτιάχνονται από μείγμα δημητριακών.


Aνάμεσα στα άλλα βιολογικά προϊόντα, στα καταστήματα θα βρείτε και βιολογικό ψωμί. Eίναι απαλλαγμένο από χημικές ουσίες και συντηρητικά. Oι αρτοποιοί το συντηρούν με φυσικό τρόπο, μέχρι να το καταναλώσουμε. Συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή του σκληρό σιτάρι ολικής αλέσεως. Bιολογικό ψωμί μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε διάφορους φούρνους. Tο βιολογικό ψωμί έχει πιο σύντομη ημερομηνία λήξης.




Ποιο είναι το «κανονικό» ψωμί;
Tο «κανονικό» ψωμί είναι το λεγόμενο μαύρο, δηλαδή το ολικής αλέσεως! Tο λευκό είναι κατεργασμένο. Στην αγορά, βέβαια, υπάρχει μαύρο ψωμί το οποίο δεν είναι ολικής αλέσεως, αλλά έχει προστεθεί χρώμα κατά την παρασκευή του. Bεβαιωθείτε ότι αυτό που αγοράζετε είναι ολικής. Aν είναι συσκευασμένο, πρέπει πάντα να αναγράφεται ο όρος «ολικής αλέσεως», για να είστε σίγουροι. Tο ολικής αλέσεως αποτελείται από ακατέργαστο σιτάρι με όλη την περιεκτικότητά του σε φλοιό, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Φυσικά, μην ξεχνάτε και την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. 

Nα προτιμήσω κόρα ή ψίχα; 
Eίναι θέμα γούστου. H ψίχα δίνει γλυκιά γεύση στο ψωμί, ενώ η κόρα το κάνει λίγο πιο σκληρό. Δεν υπάρχει άλλος λόγος να αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί. Πολλοί ωστόσο αφαιρούν την ψίχα επειδή τη θεωρούν πιο παχυντική, αλλά στην πραγματικότητα έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με την κόρα. Η κόρα είναι πιο εύπεπτη και έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη? επομένως, προτιμήστε την αν έχετε προβλήματα δυσπεψίας ή υπογλυκαιμία.

Περιέχει χημικά πρόσθετα το ψωμί;
Tο αλεύρι έχει κιτρινωπό χρώμα και ζυμώνεται δύσκολα. Για να γίνει, λοιπόν, κατάλληλο για ζύμωμα, προστίθενται διάφορα λευκαντικά και διογκωτικά, ώστε να αποκτήσει άσπρο χρώμα, να γίνει η ζύμη περισσότερο ελαστική και το ψωμί να είναι αφράτο. Όλες αυτές οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν το αλεύρι είναι τα γνωστά συντηρητικά E. Aυτό ισχύει, βέβαια, περισσότερο για τα συσκευασμένα και όχι για τα ψωμιά που αγοράζουμε από το φούρνο, όπου συνήθως δεν υπάρχει λόγος να έχουν συντηρητικά. Όσον αφορά τα συσκευασμένα ψωμιά, περισσότερα συντηρητικά περιέχονται στο κατεργασμένο ψωμί, δηλαδή στο λευκό. 

Πώς θα το διατηρήσω; 
Aποφεύγετε να βάζετε το ψωμί στο ψυγείο, διότι η υγρασία το χαλάει. Φυλάξτε το σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου. Aν θέλετε να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε το τυλιγμένο καλά στην κατάψυξη. Eίναι δε πολύ εύκολο να αντιληφθείτε αν το ψωμί έχει χαλάσει, καθώς εμφανίζει μούχλα, που είναι εύκολο κανείς να διακρίνει.


πηγη vita.gr 

Mάνος Σιγανός

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Σε δοκιμαστική λειτουργία το νέο Παρατηρητήριο Τιμών

Αναρτήθηκε το πρωί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gr) του ΥΠΑΑΝ, ο νέος ιστότοπος του Παρατηρητηρίου Τιμών, στον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να βρουν και να συγκρίνουν τιμές για πάνω από 1.500 προϊόντα σε 1.000 σημεία πώλησης.
Στο νέο Παρατηρητήριο Τιμών, που είναι σε δοκιμαστική λειτουργία, ο καταναλωτής μπορεί, με βάση την κατηγορία του προϊόντος, το είδος του και την τιμή του (το εύρος της τιμής, δηλαδή η μικρότερη και η μεγαλύτερη), να φτιάξει το δικό του «καλάθι» προϊόντων και να πραγματοποιήσει πολλαπλές επιλογές, έχοντας τη δυνατότητα της σύγκρισης.
Εκτιμάται ότι το Παρατηρητήριο Τιμών, στην πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την καταπολέμηση των αδικαιολόγητων εναρμονισμένων πρακτικών αλλά και για την πληροφόρηση των καταναλωτών.
Το σύστημα συμπληρώνεται με info-kiosk και το πρώτο ήδη λειτουργεί πιλοτικά στον δήμο Αμαρουσίου, ενώ το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να συγκρίνουν καθημερινά τις τιμές εκτός από το Διαδίκτυο και στον τηλεφωνικό αριθμό 1511.

Παρατηρητήριο Τιμών

www.e-prices.gr/ 

Φρέσκο γάλα ή μακράς διαρκείας;







Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής


Θα πρέπει να γίνει σαφές πως φρέσκο γάλα με την έννοια του νωπού, δεν κυκλοφορεί στην αγορά, διότι κάτι τέτοιο θα ενείχε κινδύνους από το μικροβιακό φορτίο που θα έφερε το γάλα.
Το φρέσκο γάλα λοιπόν που εμείς εννοούμε, είναι παστεριωμένο, έχει υποστεί δηλαδή μια ειδική θερμική επεξεργασία με σκοπό την καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίζεται σημαντικά η βιολογική του αξία.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

tips (και tricks) για οικονομία

της Ηρώς Κουνάδη 

Στα 90s η σπατάλη ήταν στάση ζωής. Στη μετά-ευρώ εποχή το “value for money” αντικατέστησε το “exclusive” στην πρώτη θέση της λίστας με τους αγαπημένους όρους του lifestyle Τύπου. Εν καιρώ κρίσης, αντικαταστάθηκε κι αυτός από το “low budget”. Και κάπως έτσι, μέσα σε δύο δεκαετίες, η οικονομία απενοχοποιήθηκε, κι έπαψε να είναι συνώνυμο της τσιγκουνιάς. Ήρθαν, πριν από λίγες εβδομάδες, και τα νέα μέτρα, και την μετέτρεψαν από έξυπνη πρακτική σε ανάγκη.


Κι αν λίγα χρόνια πριν οι πάντες ένιωθαν την ανάγκη να μας συμβουλεύσουν πώς να ξοδέψουμε περισσότερα –για να δείχνουμε και κυρίως για να νιώθουμε ότι «έχουμε»– τώρα αυτό το «περισσότερα» αναφέρεται όχι στα χρήματα, αλλά σε όσα μπορούμε να κάνουμε εξοικονομώντας τα. 

Σχεδόν αποφεύγοντας τον πειρασμό της κλισέ διερώτησης «μήπως τελικά βγήκαμε κερδισμένοι από την κρίση;», συγκεντρώσαμε πενήντα τρόπους για να μειώσουμε τα καθημερινά έξοδα και να κάνουμε... περισσότερα –ταξίδια; ψώνια; βράδια έξω με φίλους;– με ό,τι έχουμε. 

Το χρώμα του χρήματος 
Κρατάτε τις αποδείξεις. Ευλαβικά. Σε ένα μεγάλο κουτί, που όσο γεμίζει τόσο περισσότερο θα σας απαλλάσσει από φόρο εισοδήματος. Και όσο το βλέπετε να γεμίζει, μυστηριωδώς θα σας φτιάχνει το κέφι. Αν δε σας θυμίζει τους καυγάδες με την παρέα σας στις ταβέρνες για το ποιος θα κρατήσει την απόδειξη. 

Κάντε μεταφορά υπολοίπου στις πιστωτικές κάρτες. Οι περισσότερες προσφέρουν επιτόκιο χάριτος –σχεδόν στο μισό του κανονικού– για έξι μήνες. Μεταφέροντας το υπόλοιπό σας κάθε εξάμηνο σε νέα κάρτα, απολαμβάνετε προνομιακό επιτόκιο μέχρι να τις αποπληρώσετε. Διαβάστε τους όρους της μεταφοράς πριν υπογράψετε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν δεσμεύεστε για περίοδο μεγαλύτερη των έξι πρώτων μηνών. 

* Ξεθάψτε από ντουλάπες και πατάρια οτιδήποτε δεν χρειάζεστε –ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, βινύλια–και πουλήστε τα σε sites όπως το Ricardo.gr, το eBay.com ή απλά σε second hand καταστήματα –τα βινύλια στο 360, στο Γκάζι.

Επικοινωνούμε; Κάντε τα τηλεφωνήματά σας από το γραφείο. Είναι παράλογο να γυρνάτε βράδυ καθημερινής από τη δουλειά και να τηλεφωνείτε στον κολλητό/ την κολλητή/ τη μάμα σας/ το έτερον ήμισυ για να ανταλλάξετε τα νέα της ημέρας σε τηλεφωνικό μαραθώνιο. Ή θα κανονίσετε να τα πείτε από κοντά, ή θα μείνετε μία ώρα παραπάνω στο γραφείο και θα τηλεφωνήσετε από εκεί. Εκτός αν ο λογαριασμός της εταιρείας έρχεται στο όνομά σας. 

Στείλτε e-mail αντί για μηνύματα. Είναι δωρεάν, δεν έχουν περιορισμό χαρακτήρων και γράφονται πολύ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα εκτός από χρήμα να σας εξοικονομούν και χρόνο. 

Εκμεταλλευτείτε τα προγράμματα που παρέχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Μην βιαστείτε να απαντήσετε ότι τα χρησιμοποιείτε ήδη. Νέα εμφανίζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα, ειδικά για τους κατόχους καρτοκινητών: δωρεάν μηνύματα, δωρεάν τηλεφωνήματα, ακόμη και… δωρεάν Facebook από το κινητό, στέλνοντας ένα απλό SMS για την ενεργοποίηση. Ρίξτε μια ματιά στο site της εταιρείας σας και θα εκπλαγείτε. 



Εκτελούνται μεταφοραί… 
Αδειάστε το πορτμπαγκάζ –εκείνη η ομπρέλα θαλάσσης δεν πρόκειται να σας χρησιμεύσει τους προσεχείς τρεις μήνες–, φουσκώστε τα λάστιχα, αλλάζετε τις ταχύτητες σωστά: στις τρεις χιλιάδες στροφές. Η βενζίνη που κοστίζει σχεδόν 1,5 ευρώ το λίτρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του μηνιαίου budget σας. 

* Αν έχετε τη δυνατότητα, επενδύστε σε ένα υβριδικό αυτοκίνητο. Ναι, είναι –ακόμα– ακριβά. Σας απαλλάσσουν, όμως, για πάντα από τη φορολογία των καυσίμων, που αναμένεται να ξεπεράσει τα όρια της λογικής. 

* Αν επιμένετε να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας, σχεδιάστε στρατηγικά τις διαδρομές –ή τις εξόδους σας– ώστε να περνάτε από τα σημεία όπου πωλείται η φθηνότερη βενζίνη (αναλυτικός κατάλογος που ανανεώνεται τακτικά, ευγενική χορηγία του Υπουργείου Ανάπτυξης, εδώ) τις ημέρες της εβδομάδας που θα γεμίζετε το ντεπόζιτο. 

* Ακόμα οικονομικότερες βγαίνουν οι μετακινήσεις με το μετρό, τουλάχιστον για όσους απολαμβάνουν το προνόμιο να ζουν και να δουλεύουν κοντά στους σταθμούς του. Πριν λίγο καιρό, μάλιστα, η Αττικό Μετρό ακολουθώντας τα πρότυπα των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, καθιέρωσε το εβδομαδιαίο εισιτήριο, το οποίο κοστίζει 10 ευρώ. Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ, για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς –ή όποια από αυτά λειτουργούν, εν πάση περιπτώσει– η οποία κοστίζει 38 ευρώ

* Εφαρμόστε την πρακτική του carpooling με συναδέλφους, φίλους, συμμαθητές. Μοιράζεστε τα έξοδα της βενζίνης και συσφίγγετε τις σχέσεις σας. 

* Το έχουμε γράψει και ξαναγράψει, αλλά θα το επαναλάβουμε: τα αεροπορικά εισιτήρια όσο νωρίτερα τα κλείσουμε τόσο φθηνότερα θα είναι. Νωρίτερα σημαίνει τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Ει δυνατόν και πέντε. Και παραπάνω. 

Τα newsletter των αεροπορικών εταιρειών –αλλά και σιδηροδρόμων, αν ταξιδεύετε συχνά με τραίνο στην Ευρώπη– δεν είναι junk e-mails. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ενημερώνεστε για προσφορές, που ισχύουν συνήθως από την ημέρα που τα ανοίγετε μέχρι την επόμενη. 

Φτωχό-καλυβάκι μου 
*Αντικαταστήστε τους παλιούς λαμπτήρες με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, που αντέχουν και πολύ περισσότερο στο χρόνο. 

* Χρησιμοποιήστε τις… αδηφάγες ηλεκτρικές συσκευές –πλυντήριο, ηλεκτρική σκούπα, θερμοσίφωνα– μετά τις 11.00 το βράδυ για να εκμεταλλευτείτε το σαφώς χαμηλότερο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

* Εξοικειωθείτε με το Skype και μην πληρώσετε ποτέ ξανά τηλεφώνημα. 

* Αγοράστε τα αναλώσιμα –απορρυπαντικά, αφρόλουτρα, χαρτοπετσέτες κλπ– που βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ σε προσφορά τύπου «στα δύο το ένα δώρο» σε ποσότητες που θα σας φτάσουν για ένα μήνα, ή και περισσότερο, αναλόγως του budget και της χωρητικότητας του πορτμπαγκάζ. 

Μην υποτιμάτε τις προσφορές γενικώς: τα «50 λεπτά φθηνότερα» μπορεί να φαίνονται μηδαμινό κέρδος, αλλά αγοράζοντας περισσότερα προϊόντα με σχετικά stickers σε ένα - δυο μήνες θα έχετε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να πληρώσετε, για παράδειγμα, τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ. 

* Σκεπάστε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια όταν μαγειρεύετε. Θα χρειαστείτε τον μισό χρόνο, και το μισό ρεύμα. Φτιάξτε τσάι στην τσαγιέρα, αντί να χρησιμοποιείτε ένα φακελάκι σε κάθε φλιτζάνι. 

Αγοράστε έναν κουμπαρά, στον οποίο θα συγκεντρώνετε τα μικρά νομίσματα που περισσότερο σας εκνευρίζουν βαραίνοντας το πορτοφόλι σας, παρά χρησιμεύουν στις καθημερινές συναλλαγές. Σε λίγες εβδομάδες θα φτάνουν για να αγοράσετε μια σοκολάτα ή ένα πακέτο τσιγάρα. 

Πείνα και των γονέων * Αγοράστε τα λαχανικά και τα κρεατικά της εβδομάδας από τις λαϊκές αγορές και τη Βαρβάκειο –οι Αθηναίοι– μετά τις 13.00 το μεσημέρι, οπότε οι τιμές χαμηλώνουν αισθητά. 

Πηγαίνετε με λίστα στο σούπερ μάρκετ. Και τηρήστε την ευλαβικά: μην αγοράσετε τίποτα –αλλά τίποτα– που δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν. 

Μην πηγαίνετε ποτέ στο σούπερ μάρκετ πριν φάτε. Η λιγούρα είναι πάντα κακός σύμβουλος μπροστά σε ένα ράφι φορτωμένο σοκολάτες. 

Μην αγοράζετε τα βασικά είδη –μακαρόνια, σάλτσες ντομάτας, ρύζι– που φέρουν γνωστές ετικέτες. Δεν έχουν καμία γευστική διαφορά με τους «άσημους» ανταγωνιστές τους –ούτως ή άλλως τα αναμιγνύετε με σάλτσες, πιπέρια, μπαχαρικά και άλλα υλικά, «εξαφανίζοντας» την αρχική τους γεύση. 

* Ένα τρόφιμο που πλησιάζει την ημερομηνία λήξης του μπορεί να συντηρηθεί για λίγες ημέρες παραπάνω στην κατάψυξη. 

Φυτέψτε –έστω, σε γλάστρες στο μπαλκόνι αν δεν απολαμβάνετε το προνόμιο του κήπου– λαχανικά και βότανα, τα οποία θα χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Δε θα εξοικονομήσετε απλά χρήματα, θα έχετε και πάντα φρέσκες βιολογικές ύλες στην κουζίνα σας. 

* Η κατάψυξη και ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ο συνασπισμός που μάχεται την κρίση. Μαγειρεύετε τα Σαββατοκύριακα –και τις ελάχιστες καθημερινές που έχετε διάθεση και χρόνο– μεγαλύτερες ποσότητες, και παίρνετε ταπεράκι στη δουλειά. 

* Από την άλλη, τα delivery εξασφαλίζουν μερικές πολύτιμες έξτρα αποδείξεις. 

* Μιλώντας για delivery, πολλές μεγάλες αλυσίδες, όπως το L’Artigiano και η Pizza Hut, παρέχουν έκπτωση της τάξεως του 30% αν παραλάβετε την παραγγελία σας οι ίδιοι από κάποιο κατάστημά τους –γλιτώνετε και το tip για τον υπάλληλο. 

* Ποιος είπε ότι για να κάνετε οικονομία πρέπει να αποκλείσετε τις εξόδους για φαγητό; Στον Αιγύπτιο(Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, Μεταξουργείο) θα δοκιμάσετε τα καλύτερα φαλάφελ και το αυθεντικότερο ταμπουλέ της ζωής σας, προς μάξιμουμ 7 ευρώ το άτομο. Στον Κυματοθραύστη(Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη, Νεάπολη) γεμίζετε από το μπουφέ μεγάλο πιάτο με λιχουδιές με 6 μόλις ευρώ (μικρό πιάτο με 3 ευρώ). 

* Έχουμε και συνέχεια: Στο Αστάρι (Μαραθώνος και Γερμανικού, Μεταξουργείο) θα απολαύσετε σπιτικές σπεσιαλιτέ με μόλις 4,70 ευρώ το πιάτο, τις οποίες θα συνοδεύσετε με εξαιρετική ρακή, προς 2,70 ευρώ. Στο arty μπιστρό Paris – Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3398600) παραγγέλνετε το πιάτο ημέρας, το οποίο πληρώνετε μόλις 3,50 ευρώ. 

Η κρίση θέλει καλοπέραση 
Πολλά θέατρα της Αθήνας προσφέρουν ορισμένες ημέρες της εβδομάδας μειωμένο εισιτήριο. Σε όλες τις σκηνές του Εθνικού, για παράδειγμα, η γενική είσοδος την Πέμπτη κοστίζει όσο το φοιτητικό εισιτήριο τις υπόλοιπες ημέρες: 13 ευρώ. 

* Στα forum της Fnac στο Μαρούσι, τη Γλυφάδα και το Μοναστηράκι κάθε μήνα διοργανώνονται συναντήσεις, συζητήσεις, προβολές, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις με αφορμή το βιβλίο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, αλλά και λιγότερο… προφανή θέματα, όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα manga, όλα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε κάθε μήνα το αναλυτικό πρόγραμμα στο site της Fnac

* Ακολουθήστε τη συμβουλή που έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει η fashion editor του in2life:επισκεφθείτε το αγαπημένο σας κατάστημα ρούχων, δοκιμάστε ό,τι σας «γυαλίσει» και αγοράστε το online, από το αντίστοιχο site του εξωτερικού. Σε πολλές περιπτώσεις –όπως στο επίσημο online κατάστημα του Ted Baker– θα πληρώσετε τη μισή τιμή. 

* Το 6 D.O.G.S. της Αβραμιώτου διοργανώνει συχνά clothes swapping events. Πηγαίνετε με τα παλιά σας ρούχα, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας και να γνωρίσετε κόσμο –χώρια το γεγονός ότι η μουσική και το περιβάλλον είναι σούπερ. 

* Στηρίξτε τα μπαρ της Αθήνας που αγωνίζονται ενάντια στην αύξηση φόρου του αλκοόλ, κρατώντας τις τιμές τους σε χαμηλά επίπεδα: Στο λιλιπούτειο Use στην Πλατεία Καρύτση, στο Kazu (Μαυρομιχάλη 3), στο White Noise (Ευμολπίδων 20) στο Γκάζι, στο Baba au Rum (Κλειτίου 6), στο Saxo (Πανόρμου 117 Β & Κηφισίας) και στο bar - ορισμό του freestyle στου Ψυρρή που λέγεται Cantina Social(Λεωκορίου 8) δε θα χρειαστείτε περισσότερα από 6 ευρώ για ένα ποτό. Στο Taf (Νορμανού 5, Μοναστηράκι) με το ίδιο κόστος θα περιηγηθείτε και στα δωματιάκια με τις εικαστικές εκθέσεις. Στο κουκλίστικο Key Bar (Πραξιτέλους 37) το ποτό σας θα κοστίσει μισό ευρώ παραπάνω. 

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για την καλή διαχείριση μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, ή μία φορά το μήνα, αναλόγως σε πόσο καλή κατάσταση (δεν) βρίσκονται τα οικονομικά σας, κλείνοντας τραπέζι στο αγαπημένο σας εστιατόριο –ελπίζουμε να μην είναι κάποιο της τάξης των 80 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί–, παρακολουθώντας μία συναυλία ή χάνοντας τον λογαριασμό στα σφηνάκια στο αγαπημένο σας μπαρ. Δεν είναι σπατάλη, είναι ψυχολογική υποστήριξη. 

Η οικονομία είναι γένους θηλυκού 
Δε χρειάζεται να απαρνηθείτε εντελώς το κομμωτήριο εν καιρώ κρίσης. Μπορείτε να φρεσκάρετε το κούρεμα, το χτένισμα ή τη βαφή των μαλλιών σας σε σχολές κομμωτικής, όπως οΑμάραντος, στην Ακαδημίας, όπου την κουπ σας αναλαμβάνουν τελειόφοιτοι σπουδαστές. Οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές, σε σχέση με τα συμβατικά κομμωτήρια, και τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν ευχάριστα. 

* Οι μεγάλες αλυσίδες καλλυντικών, όπως η MAC και τα Body Shop, αναλαμβάνουν, ορισμένα απογεύματα της εβδομάδας, το μακιγιάζ σας, εντελώς δωρεάν

* Μην πετάτε τα μανό που μοιάζουν να έχουν ξεραθεί. Τοποθετήστε τα –κουμπωμένα– για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και θα είναι και πάλι έτοιμα προς χρήση. 

* Χρησιμοποιήστε make up σε σκόνη αντί για υγρό, εφαρμόστε το κραγιόν χρησιμοποιώντας το ειδικό πινελάκι, αναμείξτε τα παλιά σας κραγιόν για να δημιουργήσετε νέα χρώματα. 

Κρίση… για το καλό μας 
Κόψτε το κάπνισμα. Θα εξοικονομείτε τουλάχιστον 90 ευρώ το μήνα. 

Κόψτε τους (πολλούς) καφέδες. Ο πρώτος καφές της ημέρας σας ξυπνάει, οι υπόλοιποι μόνο κακό σας κάνουν. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό, τουλάχιστον φτιάξτε τον –στο σπίτι ή στο γραφείο– και μην τον παραγγέλνετε απ’ έξω. 

Κόψτε και τη συνδρομή στο γυμναστήριο. Όχι επειδή η αποχή από το κάπνισμα και τον καφέ εξασφαλίζει από μόνη της… σώμα υγιές, αλλά γιατί μπορείτε να κρατιέστε εξίσου σε φόρμα κάνοντας τζόκινγκ ή ποδήλατο στο πάρκο, χορεύοντας στα μπαρ ή και στο σπίτι, ή απλά περπατώντας. 

Το τζάμπα δεν πέθανε 
* Επειδή άλλο οικονόμος και άλλο τσιγκούνης, χαρίστε τα πράγματα που δεν χρειάζεστε και αναζητήστε σε sites αγγελιών όπως το xariseto.gr εκείνα που σας λείπουν. 

* Κάντε bookmark και θυμηθείτε να επισκέπτεστε τακτικά sites όπως τα ForFree.gr και Tzaba.gr, για να μαθαίνετε εγκαίρως οτιδήποτε δωρεάν συμβαίνει στην πόλη: από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις μέχρι σεμινάρια και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους. 

* Απενοχοποιείστε την τάση των τελευταίων χρόνων, και γίνετε κι εσείς ένας σωστός «εγκαινιάκιας». Συμβουλευτείτε τησχετική στήλη του Αθηνοράματος, για τα εγκαίνια εκθέσεων και άλλων εβδομαδιαίων events, φρεσκάρετε τα tips για να προσποιήστε ότι εκτιμάτε την τέχνη και (εκ)τιμήστε τον gourmet μπουφέ, αφού θαυμάσετε για λίγο τα εκθέματα. Δεν είναι ντροπή, είναι οικονομία. 

* Οι επίσημες αργίες, όπως η Πρωτομαγιά που πλησιάζει, αλλά και η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα –με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες– είναι ημέρες ελεύθερης εισόδου σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Εφοδιαστείτε με χάρτες και αθλητικά και εξερευνήστε, επιτέλους, τον Κεραμεικό, την Αρχαία Αγορά και τους Αέρηδες

* Δωρεάν προβολές επιλεγμένων ταινιών με εισηγητές γνωστούς θεωρητικούς του χώρου και κινηματογραφιστές πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Βαλτετσίου 25 στα Εξάρχεια (τηλ.: 210 3615675, 210 3602379) με τη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, τακτικότατες προβολές ταινιών διοργανώνουν –εντελώς δωρεάν– τα Ινστιτούτα όπως το Cervantes, το Goethe και το Γαλλικό Ινστιτούτο

If all else fails… Παντρευτείτε. Ρίχνει τα έξοδα στο μισό. Και σας μένουν και τα δώρα. Εξοικονομήστε ακόμα περισσότερα χρήματα, με πολιτικό γάμο. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...