Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

Τα υπέρ και κατά των smoothies φρουτοποτών

Τα υπέρ και κατά των smoothies φρουτοποτών
Τι είναι τα smoothies φρουτοποτά; Τα smoothies αποτελούνται από διάφορα φρέσκα ή και κατεψυγμένα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ μαζί με γάλα, γιαούρτι, χυμό φρούτων, νερό και πάγο. Ποια είναι η διατροφική αξία των smoothies φρουτοποτών;
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Έλενα Περλεπέ-Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια Λόγω Διατροφής ΛαμίαςΙδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Το αποτέλεσμα αυτής της ανάμειξης όλων αυτών των υλικών είναι ένα αφρώδες και παχύρευστο ρόφημα που άλλωτε μοιάζουν με πουρέ φρούτων και άλλωτε με μιλκσέικ. Αυτό προκύπτει από την ποσότητα των υγρών και του πάγου που προστίθεται στο ρόφημα. Επίσης, η χρήση των υλικών για τα smoothies δεν είναι περιορισμένη. Ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις μας μπορούμε να προσθέσουμε κατά τη διάρκεια της παρασκευής του τσάι, σοκολάτα σκόνη, διάφορα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ροφήματα σόγιας, κακάο, διάφορα αρωματικά, καφέ ή και αλκοόλ.

Υπέρ και κατά: Στα smoothies γίνεται συνδυασμός διαφορετικών τροφίμων οπότε και η διατροφική τους αξία είναι μεγάλη. Υπάρχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό και αφομοιώνονται εύκολα χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας B και C και ανόργανα άλατα. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και τα λιπαρά τους είναι ελάχιστα. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι 5 μερίδες. Καταναλώνοντας λοιπόν, 2 smoothies την ημέρα υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες μας σε φρούτα και λαχανικά, προσλαμβάνοντας έτσι ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής με έναν ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο.
Σύμμαχος στο αδυνάτισμα: Τα smoothies λόγω του μεγάλου τους όγκο και τον αέρα που περικλείεται κατά την πολτοποίηση των φρούτων στο μπλέντερ προκαλούν εύκολο κορεσμό. Η πληρότητα αυτή συμπληρώνεται και με την προσθήκη γάλακτος ή γιαουρτιού στο ρόφημα με αποτέλεσμα να μας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, καλύπτει την επιθυμία μας για γλυκό χωρίς να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες θερμίδων όπως περιέχονται στα γλυκά.
Πώς μειώνουμε τις θερμίδες του ροφήματος; Δεν προσθέτουμε ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ουσία. Προτιμάμε φρούτα γλυκιάς γεύσης . Όταν επιλέγουμε ξινά φρούτα προσθέτουμε μέλι. Αραιώνουμε το ρόφημα με περισσότερο νερό και προσθέτουμε αρκετό πάγο. Αντικαθιστούμε ένα μέρος των φρούτων με λαχανικά . Όταν χρησιμοποιούμε λαχανικά αραιώνουμε με νερό και προσθέτουμε αγγούρι και καρότα για να αυξηθεί η γλυκύτητα. Αντικαθιστούμε τα ανθυγιεινά σνακ με τα smoothies φρουτοποτά.
Απαραίτητα εργαλεία για την παρασκευή τους: Τα smoothies παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα εργαλεία και το αποτέλεσμα είναι ένα ομοιόμορφο αφρώδες ρόφημα που σερβίρεται σε μεγάλα ποτήρια.
Φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα: πρέπει να είναι ώριμα για να αναδειχθεί η μυρωδιά του ροφήματος. Αν είναι εφικτό χρησιμοποιούμε βιολογικά φρούτα.
Αποξηραμένα φρούτα: όταν χρησιμοποιούμε αποξηραμένα φρούτα στο ρόφημα πρέπει να τα μουλιάσουμε για αρκετές ώρες σε χυμό μήλου ή νερό για να πολτοποιηθούν πιο εύκολα. Τα φρούτα που είναι σε κονσέρβα πρέπει να διατηρούνται σε φυσικό χυμό.
Κουκούτσια: σε ορισμένα φρούτα όπως τα ροδάκινα και τα βερίκοκα τα απομακρύνουμε. Ξεφλούδισμα: στα συμβατικά φρούτα απομακρύνουμε την φλούδα ενώ στα βιολογικά τα χρησιμοποιούμε και με τη φλούδα εφόσον πλυθούν αρκετά καλά.
Συμβουλή: Για μικρότερη απώλεια βιταμινών καταναλώνουμε τα smoothies σε χρονικό διάστημα 5-10 λεπτών γιατί οξειδώνονται πιο εύκολα και γρήγορα λόγω της επαφής τους με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Στην υγειά σας!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...