Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Mεταλλαγμένα: δικαίωση Greenpeace στη διαμάχη με τη ΔΕΛΤΑ



Το δικαστήριο απέρριψε συνολικά το αίτημα της ΔΕΛΤΑ για απόσυρση του Οδηγού Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στα ζωϊκά προϊόντα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Greenpeace, ο Οδηγός κυκλοφορεί πλέον κανονικά και χωρίς κανένα περιορισμό αναφοράς στο όνομα και τη βαθμολογία της ΔΕΛΤΑ.
Τι συνέβη με τη Δέλτα
Η ΔΕΛΤΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο, κινήθηκε νομικά εναντίον της Greenpeace ζητώντας την απόσυρση της τρέχουσας έκδοσης του Οδηγού Καταναλωτών στην οποία παρουσιάζει σημαντική πτώση στη βαθμολογία της (είχε προσκομίσει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, αθέτησε όμως τη δέσμευσή της να προβεί σε σχετική αναγραφή στη συσκευασία έως το Μάϊο του 2010).
Το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες της τόσο για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού όσο και συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ αναγνώρισε ότι «ο τρόπος βαθμολόγησης είναι διαφανής, ίδιος προς όλες τις συμμετέχουσες εταιρίες και αμερόληπτος».

Επιπλέον απεφάνθη πως «η αναγραφή – μη χρήσης μεταλλαγμένων- στη συσκευασία δεν είναι παράνομη» όπως ισχυριζόταν η ΔΕΛΤΑ, «αφού δεν αντίκειται σε διάταξη του Κώδικα Τροφίμων και ποτών».

Η Greenpeace συνεχίζει δυναμικά τη δράση της για τη σήμανση
Η Greenpeace συνεχίζει τη δράση της, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ελεύθερα από μεταλλαγμένα με κρατική σήμανση.
Άλλωστε η δημιουργία του προαιρετικού κρατικού σήματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκεται σε εξέλιξη και το επόμενο βήμα είναι να υιοθετηθεί από τις ίδιες τις εταιρείες.
*  Σημειώνεται ότι αναμένεται ο σχολιασμός της απόφασης από τη γαλακτοβιομηχανία, καθώς επίσης και οι περαιτέρω κινήσεις της.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...