Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Aλτζχαϊμερ, φλεγμονή και εγκέφαλος


Eχετε ακούσει ποτέ καλά λογια για την φλεγμονη;

Ολοι μας προσπαθούμε να τρεφόμαστε με ό,τι καλλiτερο και υγειινό.
Οι πιο συνηδειτοποιημένοι, αγοράζουν βιολογικά προϊοντα, σωστό κρέας, καλό ψάρι, εξαιρετικό λάδι και αποφεύγουν ότι θεωρούν ότι μπορεί να τους βλάψει.
Ισως δεν γνωρίζουν επισταμένως, όμως φροντίζουν, εμμέσως και τον εγκέφαλό τους, με τη σωστή διατροφή που ακολουθούν.
Ετσι αποφεύγουν το ..κάπνισμα που σίγουρα καταστρέφει τον εγκέφαλο τους, όμως δεν αποφεύγουν το..ΑΓΧΟΣ..το ΣΤΡΕΣ..Δηλαδή τον παραγοντα που προκαλεί ΦΛΕΓΜΟΝΗ στον εγκέφαλό τους!
Δυστυχως ..η φλεγμονή είναι αυτό που ο εγκέφαλος απεχθάνεται περισσότερο..
Η φλεγμονή είναι μία απ τις γενεσιουργούς καταστάσεις της νόσου του Αλζχάϊμερ..
Το άγχος είναι αποτέλεσμα υπερπαραγωγής μιας ορμόνης των επινεφριδίων , τηςκορτιζόλης.
 Η ορμόνη αυτή, κυριολελτικά διαλύει , σε πρώτο στάδιο, την « συντομη μνήμη» , και τελικά δυναμιτίζει τη μνήμη σαν σύνολο, ξεκινώντας απ την πιο σημαντική νευρική του συστάδα τον ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ, όπου είναι η αποθήκη του συναισθηματικού κόσμου μας.
Το άλλο πράγμα που ο εγκέφαλός μας απεχθάνεται, είναι να..χάνει νευρο-διαβαστές. Δηλαδή να εκκρίνει όλο και μικρότερες ποσότητες, ή ακατάλληλες ποσότητες ντοπαμίνης,και σεροτονίνης, που είναι ορμόνες υπεύθυνες για τη ροή πληροφοριών  μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.
Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για το..αγχος.. και η ντοπαμίνη για την..αποφασιστικότητά μας..Τί γίνεται όταν η σεροτονίνη..πέφτει; Μας πλακώνει η μαύρη κατάθλιψη..ενα παράδειγμα:
Αν ποτέ βρεθείτε σε ικανό υψόμετρο όπου συχνά φυσούν νότιοι άνεμοι με αρκετή ένταση, τα επίπεδα της σεροτονίνης μειώνονται δραματικά στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο ψυχισμός σου να..σπαραλιάζεται..Εχω δεί ανθρώπους απόλυτα ισορροπημένους, να γίνονται κουρέλια μέσα σε λίγη ώρα . όντας εκτεθειμένοι σε έντονο νότιο άνεμο..Η μόνη λύση είναι ..ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΙΟΝΤΑ.. και εξηγούμαι: Όταν ο νότιος άνεμος , τελικά, φέρει βροχή, ο χρόνος που προηγείται, με αστραπόβροντα και κεραυνούς , φορτίζει την ατμόσφαιρα με τρισεκατομύρια αρνητικά ιόντα τα οποία ενεργούν σαν αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης, και αυξάνουν δραματικά τα επίπεδα της σεροτονίνης. Μέσα σε λίγη ώρα αντιστέφονται όλα τα συμπτώματα καταθλιψης, και το χαμόγελο ξαναγυρίζει στα πρόσωπα ...;
Είπαμε, ο εγκέφαλος βλάπτεται απ την πολλή κορτιζόλη..Θέλει ήπιους ρυθμούς..Μισεί το άγχος..Ο σύγχρονος άνθρωπος ξυπνά με άγχος και το βιώνει στην συνέχεια όλες τις ώρες..Ετσι έχουμε μια συνεχή απελευθέρωση κορτιζόλης..για να υπάρξει κάποιος έλεγχος του..Λυπάμαι που το γράφω, όμως ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ  δεν σκοτώνει τα κύτταρα του εγκεφάλου σας και ειδικά εκείνα ΤΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ  του ιππόκαμπου, όσο η υπερβολική κορτιζόλη..
Σκεφτείτο, όταν την επομενη φορά προβληματιστείτε :αν πηρατε πίσω την πιστωτική σας κάρτα απ την ταμία του σούπερ μάρκετ ...;
Βασικό το ερώτημα:Τι κάνουμε;
Ο Ιπποκράτης διατύπωσε πριν από 2500 χρόνια μια απλή , σαν σύλληψη, άποψη:
Ο,τι βλάπτει την καρδιά, βλαπτει και τον εγκέφαλο.
Η φλεγμονή την βλάπτει, όπως βλάπτει και τον εγκέφαλο.
Η μόνη διαφορά βρίσκεται στο τρομερό γεγονός να πεθαίνει ο εγκέφαλος πρίν απ το σώμα ...;
Τι κανουμε λοιπόν; Μειώνουμε την φλεγμονή..ΓΕΝΙΚΩΣ!
Ναι αλλά πώς μειώνεται η φλεγμονή;
Είναι πλέον σίγουρο ότι η καταναλωση λιπαρών ψαριών, αυξάνει τη διαθεσιμότητα του δοκοσοεξανοϊκού οξέος στο αίμα ( DHA). (Μπορείτε να μάθετε πολλά γι αυτο το τόσο πολύτιμο λιπαρό οξύ, από κείμενα που υπάρχουν στο δικτυακό τόπο που βρίσκεσθε αυτή τη στιγμή.)
Η φοβερή νόσος της εκφύλισης του εγκεφάλου,ΕΙΝΑΙ μια φλεγμονώδης κατάσταση. Τα ψάρια , αλλά και το ιχθυέλαιο-σε μεγάλες δόσεις- προλαμβάνουν, και ίσως αποτρέπουν τον φοβερο κίνδυνο: του αργού αλλά σίγουρου θανάτου του εγκεφάλου, πριν τον σωματικό θάνατο.
Αν σας έλεγαν ότι το α! φάρμακο σας προστατεύει απ την επαπειλουμένη γρίπη, δεν θα τρέχατε να το προμηθευτείτε με κάθε τρόπο;
Ε λοιπόν σας λέω ότι τα λιπαρά ψάρια( σαρδέλλα, γαύρος, σκουμπρί, σολομός, κλπ), όπως και το ιχθυέλαιο, σας προφυλάσσει απ την εκδήλωση της νόσου, με μια μόνο προϋπόθεση:
ΝΑ ΞΕΧΆΣΕΤΕ
Τη ζάχαρη,ΚΑΙ ΟΛΑ τα παράγωγά της, τα μακαρόνια, και το λευκό ψωμί,
δεν θα αποφασίζατε να δοκιμάσετε;
http://kosmaser.pblogs.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...