Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Πιο υγιεινό το βιολογικό γάλα.


Πολύ πιο υγιεινό είναι το βιολογικό γάλα σε σύγκριση με το συμβατικό, διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 22 γαλακτοβιομηχανίες της Βρετανίας.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να ενισχύσει ευρήματα παλιότερων ερευνών σχετικά με την υψηλότερη διατροφική αξία του βιολογικού γάλακτος, καθώς μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι τα επίπεδα των επιβλαβών για τον οργανισμό λιπαρών είναι μικρότερη στο γάλα βιολογικής παραγωγής, ενώ αντίθετα είναι μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε ευεργετικά λιπαρά οξέα Ω3.  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής της καθηγήτρια, Τζίλιαν Μπάτλερ, και εξέτασε δείγματα γάλακτος από 22 γαλακτοβιομηχανίες, ανάμεσά τους δέκα βιολογικής παραγωγής στο διάστημα 2006 ? 2008. Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Dairy Science.

Η χαμηλότερη ποιότητα του συμβατικού γάλακτος συνδέεται με την παραγωγή του από ζώα που βόσκουν λιγότερο σε λιβάδια και τρέφονται περισσότερο με κατεργασμένα με χημικές ουσίες χόρτα. Το συμβατικό γάλα επίσης εμφανίζει διαφορετικά επίπεδα θρεπτικών συστατικών.


«Τα ευρήματα δείχνουν μεγαλύτερη ομοιομορφία στις πρακτικές διατροφής των ζώων στα αγροκτήματα που παράγουν βιολογικό γάλα, αφού δεν υπάρχουν μονάδες που να διαφέρουν σημαντικά στην περιεκτικότητα σε λιπαρά» δηλώνει η κ.Μπάτλερ. 



«Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε προφανείς διαφορές ανάμεσα στις συμβατικές μονάδες, με τις πιο ακριβές να μην είναι αναγκαστικά και οι καλύτερες» και καταλήγει: «Η στροφή στο βιολογικό γάλα και τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν έναν φυσικό τρόπο για να αυξήσει κανείς την πρόσληψη των επωφελών λιπαρών οξέων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Επιλέγοντας βιολογικό γάλα μπορούμε να περιορίσουμε την λήψη λιπαρών κατά 30 έως 50% » .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...