Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Λυκοπένιο και υγεία

   http://www.zougla.gr/ygeia/article/trofes-me-likopenio-mionoun-ton-kindino-egefalikou


Απ’ όλα τα καροτινοειδή, το λυκοπένιο το οποίο υπάρχει κυρίως στις κόκκινες τομάτες είναι το αποτελεσματικότερο για την εξουδετέρωση της καταστρεπτικής μονήρους ελεύθερης ρίζας οξυ­γόνου. Μικρές ποσότητες λυκοπένιου βρίσκονται επίσης στο ροζ γκρέιπφρουτ, αλλά, όσον αφορά το διατροφικό λυκοπένιο, οι τομάτες φαίνεται ότι αποτελούν τη μοναδική επιλογή, και ειδικότερα ο τοματοχυμός και η τριμμένη τομάτα (πολτός ή πουρές τομάτας).
Πολλές από τις πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μερικά από τα οφέ­λη που κάποτε αποδίδαμε στη βήτα-καροτίνη απορρέουν στην πράγμα τικότητα από το λυκοπένιο. Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο παρέχει περισσότερη προστασία κατά του καρκίνου απ ο,τι η βήτα-καροτίνη — ίσως και δεκαπλάσια. Ιΐροσφέρει επίσης περισσότερη προστασία κατά της οξείδωσης της χοληστερόλης LDL, άρα το λυκοπένιο είναι πολύ καλό για την προστασία των αρτηριών και της καρδιάς από το σχηματισμό πλάκας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία σχετικά με το λυκοπένιο είναι το ότι το σώμα δε μετατρέπει καμία ποσότητα του σε βιταμίνη Α.
Ίσως αρχίσατε να ακούτε για πρώτη φορά για το λυκοπένιο το όταν ήρθαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα αναφορές σύμφωνα με τις οποίες βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Η πρώτη εκεί­νη μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που τρώνε τουλάχιστον δέκα μερίδες τρο­φών με βάση την τομάτα εβδομαδιαίως έχουν 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προοτάτη. Και μεταξύ των ανδρών που αναπτύσσουν τελικά καρκίνοτου προστάτη, η θεραπεία με λυκοπέ­νιο είναι δυνατό να μειώσει το μέγεθος των όγκων και να κάνει τον καρ­κίνο λιγότερο επιθετικό.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η αρχική μελέτη έδειξε ότι η συνηθέστερη πηγή λυκοπένιου αυτών των ανδρών ήταν η σάλτσα το­μάτας. Τολυκοπένιο όπως και η βήτα-καροτίνη, μπορεί να απορροφηθεί στο σώμα σας μόνο αν το τρωτε μαζί με κάποιο διατροφικό λίπος. Απορροφάται επίσης καλύτερα αν έχει ζεσταθεί ώστε να απελευθερώ­νει το λυκοπένιο από τα κύτταρα της τομάτας.
Από τότε που έγινε η πρώτη αυτή ανακοίνωση, το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη και άλλων καρκίνων επίσης, πε­ριλαμβανομένων του καρκίνου του πνεύμονα, του στομάχου, και του μαστού. Μάλιστα, η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας λυκο­πένιου φαίνεται ότι μειώνει το συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά περί­που 40%. Ένα παράδειγμα για το πώς το λυκοπένιο προλαμβάνει τον καρκίνο είναι ότι οι καπνιστές με χαμηλά επίπεδα λυκοπένιου έχουν ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα τετραπλάσια απ’ όσους έχουν τα υψηλότερα επίπεδα.
Η αξία του λυκοπένιου δεν περιορίζεται στην πρόληψη του καρκί­νου. Μια σημαντική πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη συνέκρινε τα επί­πεδα του λυκοπένιου ανδρών που είχαν μόλις υποστεί την πρώτη τους καρδιακή προσβολή με τα επίπεδα υγιών ανδρών. Οι άνδρες που εί­χαν τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπένιου είχαν τις μισές πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσους είχαν τα χαμη­λότερα επίπεδα.
Πηγή: H επαναστατική δίαιτα κατά της γήρανσης (του δρ Άτκινς)
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...