Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ψυχική αιθαλομίχλη πάνω από την Αθήνα


Τον φετινό χειμώνα θα τον θυμόμαστε από μια εικόνα και μια οσμή: την αιθαλομίχλη να σκεπάζει το Λεκανοπέδιο και την οσμή του καμένου ξύλου. Μια έξοχη αισθητικά φωτογραφία που ανέβασε ο Γιάννης Λάριος στο Facebook, έδειξε την Αθήνα όπως ήταν το Λονδίνο του smog, στη δεκαετία του ’50, και όπως θα ήταν την εποχή του Καρόλου Ντίκενς και του ορφανού Ολιβερ Τουίστ.

Δεν νομίζω ότι ο κ. Λάριος «πείραξε» ψηφιακά την εικόνα, διότι και άλλες παρόμοιες που ανέβηκαν τις προηγούμενες μέρες, στο ντεμπούτο της αιθαλομίχλης, παρόμοια ζοφερό έδειχναν τον ορίζοντα. Αλλωστε η οσμή καιομένου ξύλου, αισθητή σε μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου, ήταν πιο πειστική από την εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, η φωτογραφία της νυχτερινής Αθήνας στεφανωμένης από το λευκό σεντόνι της αιθαλομίχλης είχε μια άγρια ομορφιά, που έθελγε και ταυτόχρονα φόβιζε. Ηταν μια εικόνα αποκαλυπτική για το τι ζούμε: τη σύγχυση και το σοκ. 

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα παιδιού!


                             Δώστε μέλλον στα όνειρά τους!

Ελλάδα είναι τα παιδιά μας ......απ¨ αυτά τη δανειστήκαμε και σε 

                   αυτά θα τη δώσουμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Οξειδωτικό Στρες: Ο ρόλος της αντιοξειδωτικής δίαιτας στην αντιμετώπισή του



Τι Είναι Το Οξειδωτικό Στρες
Η πρόσφατη ανάπτυξη των γνώσεων στη βιολογία σχετικά µε τις ελεύθερες ρίζες και τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS οδήγησε σε µία ιατρική επανάσταση που υπόσχεται µία νέα εποχή στην υγεία. Πράγµατι η ανακάλυψη του ρόλου των ελευθέρων ριζών στις χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες είναι το ίδιο σηµαντική µε την ανακάλυψη του ρόλου των µικροοργανισµών στις µολυσµατικές ασθένειες.(Bray, 1999).
Υψηλής δραστικότητας µόρια οξυγόνου (µονήρες οξυγόνο) και ρίζες οξυγόνου όπως το ανιόν του υπεροξειδίου (Ο2¯·) και η ρίζα υδροξυλίου (ΟΗ ¯ ) δηµιουργούνται από το µοριακό οξυγόνο µε διέγερση ή µε µονοσθενή αναγωγή αντίστοιχα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα δραστικές διότι αυτά τα µόρια περιέχουν ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Μπορούν έτσι εύκολα να οξειδώσουν και να βλάψουν ζωτικά βιολογικά µόρια όπως λίπη, πρωτεΐνες και DNA. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ενσωµατωµένα στις κυτταρικές µεµβράνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην οξείδωση, διαδικασία γνωστή ως υπεροξείδωση των λιπιδίων.
Οι ελεύθερες ρίζες αναπτύσσονται ενδογενώς στον οργανισµό σε ένα σύνολο µεταβολικών διαδικασιών (π.χ. µεταβολισµός των κατεχολαµινών, κυτταρική αναπνοή) και αυξάνονται από εξωτερικούς παράγοντες. Άλλωστε η εποχή µας χαρακτηρίζεται από πληθώρα επιβαρυντικών για την υγεία παραγόντων όπως η ατµοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισµα, το άγχος της καθηµερινότητας, η σωµατική κόπωση, η κακή διατροφή, τα χηµικά πρόσθετα των τροφών, η έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία καθώς και η χρήση φαρµάκων.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Λυκοπένιο και υγεία

   http://www.zougla.gr/ygeia/article/trofes-me-likopenio-mionoun-ton-kindino-egefalikou


Απ’ όλα τα καροτινοειδή, το λυκοπένιο το οποίο υπάρχει κυρίως στις κόκκινες τομάτες είναι το αποτελεσματικότερο για την εξουδετέρωση της καταστρεπτικής μονήρους ελεύθερης ρίζας οξυ­γόνου. Μικρές ποσότητες λυκοπένιου βρίσκονται επίσης στο ροζ γκρέιπφρουτ, αλλά, όσον αφορά το διατροφικό λυκοπένιο, οι τομάτες φαίνεται ότι αποτελούν τη μοναδική επιλογή, και ειδικότερα ο τοματοχυμός και η τριμμένη τομάτα (πολτός ή πουρές τομάτας).

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Διατροφή & Αντιοξειδωτική Δράση - Η κλίμακα ORAC!



Μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιείτε και να εφαρμόζετε τις πληροφορίες που περιέχονται στον πίνακα αξιολόγησης αντιοξειδωτικής δράσης ORAC, όπως αυτός που παρατίθεται στη συνέχεια, θα έχετε στη διάθεσή σας ένα ισχυρό εργαλείο για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και για την προστασία του σώματός , αλλά και συνολικά του οργανισμού σας από τις εκφυλιστικές ασθένειες. Επί του παρόντος, συνιστάται μια διατροφή από φρούτα και λαχανικά που θα σας επιτρέπει να καταναλώνετε μεταξύ 3.000 έως 5.000 μονάδες ORAC ημερησίως. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα βέλτιστο επίπεδο αντιοξειδωτικής προστασίας από τη καθημερινή επίθεση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου & μετάλλων.

Στο μικροσκόπιο το σκόρδο


Το σκόρδο περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλουσιότατο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου. Oι επιστημονικές έρευνες, αν και δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές. 

 
Oι ερευνητές πιστεύουν ότι μια από τις πιο σημαντικές καρδιοπροστατευτικές δράσεις του σκόρδου είναι η ικανότητά του να παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης - μια διαδικασία που θεωρείται η πλέον καθοριστική για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν την ευεργετική δράση του σκόρδου κατά της αθηρωμάτωσης. Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Preventive Medicine» (2004) παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν σκόρδο παρουσίασαν σημαντικά μικρότερο βαθμό εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες τους (7,5%), συγκριτικά με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο, δηλαδή placebo (22,2%). Η εναπόθεση ασβεστίου αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη μέτρησης της αρτηριοσκλήρυνσης. Επιπλέον, σε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που δημοσιεύτηκε το 2002 στην «JAMA» (Journal of the American Medical Association), παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση σκόρδου συμβάλλει στη μείωση του σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας σε ποσοστό που φτάνει το 40%, κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργίας της. Κατά συνέπεια, το σκόρδο φαίνεται ότι προστατεύει την καρδιά μας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων μας.

"Ιπποφαές" ένα φυτό με ευεργετικές ιδιότητες


Το Ιπποφαές περιέχει πάνω από 15 υπέρ αντιοξειδωτικές ουσίες και θεωρείται η τέλεια υποστήριξη σε πολλές θεραπείες.
Στον κατάλογο των φυτών με γνωστές στην σύγχρονη επιστήμη φαρμακευτικές ιδιότητες το Ιπποφαές κατέχει μια από τις πιο διακεκριμένες θέσεις.Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά της γης και προηγείται κατά πολύ της εποχής των παγετώνων. Αυτοφύεται σε μορφή θάμνου στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρατηρήθηκε ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο -; φάος = άλογο που γυαλίζει). Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζέκινς Χάν.
Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας.
Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση (Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Αγγλία, Σουηδία κ.α.) για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γιαυτό 5 επιστημονικά συνέδρια. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα. Περιέχει περισσότερες από 190 θρεπτικές και βιολογικές ουσίες, αρμονικά δεμένες, γιαυτό το λόγο έχουμε και τα αποτελέσματα που αναφέρονται στην βιβλιογραφία του, αλλά και από την καθημερινή χρήση του.

Αντιοξειδωτική Διατροφή : Ελιξίριο Νεότητας και Μακροζωίας



Έχετε σκεφτεί ποτέ τι ακριβώς εννοούμε, όταν λέμε: «έχω σκουριάσει»;
Η περιβαλλοντική μόλυνση, η έκθεση στον ήλιο, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το έντονο άγχος προκαλούν οξειδωτικό στρες , δηλαδή «σκουριά» στα κύτταρα του οργανισμού μας.
Το οξειδωτικό στρες οφείλεται στη μεγάλη παραγωγή ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας.

Ποιες βλάβες προκαλεί το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας;
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρά μας προκαλώντας πρόωρη γήρανση .
Επίσης, σήμερα γνωρίζουμε ότι το οξειδωτικό στρες είναι η πηγή πολλών γνωστών ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η νόσος Alzheimer, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καταρράκτης, ασθένειες των πνευμόνων, ο διαβήτης και η λίστα δε φαίνεται να τελειώνει καθώς συνέχεια οι επιστήμονες ανακοινώνουν νέες ασθένειες φθοράς που προκαλούνται ή σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...